ms.detector.media
MediaSapiens
The Guardian / Instagram
06.09.2017 15:10
Журналістка BBC викрила чоловіка, який роками видавав себе за військового фотокореспондента
Журналістка BBC викрила чоловіка, який роками видавав себе за військового фотокореспондента
Бразилієць Едуардо Мартінс (Eduardo Martins) видавав чужі фотографії за свої, роблячи при цьому їх дзеркальне відображення, аби пошук картинок Google не виявив підробки.

Фотографії він викладав у мережу Instagram, де в нього було більше 120 тисяч підписників. Мартінс також позиціонував себе як «документального фотографа з Бразилії, активного серфера, працівника ООН», повідомляє The Guardian. Чоловік писав, що у підлітковому віці він переміг лейкоз. Знімки із зон військових конфліктів, які буцімто належали Едуардо Мартінсу, публікували The Wall Street Journal, BBC Brazil, Le Monde і The Telegraph. При цьому видання не підозрювали, що фотографії є підробками, пише PetaPixel.

Фотографом почали цікавитись медіа: Recount Magazine опубліквали інтерв’ю з ним, бразильський Vice розмістив його фотоессе, публікація вийшла й на BBC Brazil. Підозри щодо Едуардо Мартінса виникли у журналістки BBC Brazil Наташі Рібейро (Natasha Ribeiro). Вона почала розпитувати про фотографа інших журналістів, які працювали у військових зонах, і не змогла знайти жодної людини, яка б його знала особисто.

Скріншот з Instagram-акаунта Едуардо МартінсаНині його профіль видалений.

Фотографії, на яких зображений буцімто сам Едуардо Мартінс за заняттями серфінгом, насправді є знімками реального британського серфера на ім’я Макс Хепворт-Повей (Max Hepworth-Povey). Фотограф видавав їх за знімки себе. Крім того, він обрізав чужі світлини в фотошопі, робив їх дзеркальні відображення, аби пошук по зображеннях в Google не виявив підробки.

 

 

Частина знімків насправді належить фотографу Деніелу Брітту. Праворуч - його фотографії, ліворуч - дзеркальні копії, опубліковані Едуардо Мартінсом.

Бразильський фотограф Фернандо Коста Нетто (Fernando Costa Netto) спробував поспілкуватися з Мартінсом в мережі, запитавши, чи це правда, що усі його роботи є фейками. Коста Нетто працює з галереєєю DOC Galeria в Сан-Паулу, яка планувала включити знімки Мартінса до виставки про бразильських військових фотографів. На той момент в медіа вже почали поширюватися новини про грандіозний обман, «який тривав роками».

У відповідь Едуардо Мартінс написав йому, що він в Австралії й вирішив рік подорожувати країною в трейлері. «Я повністю перериваю всі зв'язки, включаючи інтернет і, крім того, Instagram. Я хочу побути в мирі, побачимось, коли я повернусь», - написав він.  Після цього він видаливі свій акаунт в Instagram.

Фернандо Коста Нетто вважає, що це буде важливим уроком для всіх. «Треба бути більш суворим у перевірці джерел. Я не сумніваюся, що є ще багато інших Едуардо, які продовжують так працювати», - сказав він The Guardian.

Фотоагентство Getty Images заявило, що воно видалило всі знімки, надані Едуардо Мартінсом. 

Нагадаємо, раніше MediaSapiens публікував підбірку порад як ефективно гуглити й перевіряти інформацію. Зокрема у ній є поради про те, як перевіряти зображення.

ms.detector.media