64% американців визнали, що фейкові новини збивають їх з пантелику - Pew Research Center

64% американців визнали, що фейкові новини збивають їх з пантелику - Pew Research Center

14:23,
16 Грудня 2016
2456

64% американців визнали, що фейкові новини збивають їх з пантелику - Pew Research Center

14:23,
16 Грудня 2016
2456
64% американців визнали, що фейкові новини збивають їх з пантелику - Pew Research Center
64% американців визнали, що фейкові новини збивають їх з пантелику - Pew Research Center
Автори:
23% респондентів вказали, що вони поширили несправжню новину - свідомо чи ні.

Згідно з новим дослідженням Pew Research Center, більшість американців вважають, що фейкові новини дійсно мають вплив.

Приблизно двоє з трьох дорослих американців (64%) відзначили, що фейкові новини викликають велику плутанину щодо поточних проблем та подій. Це почуття виникало у респондентів не залежно від їх рівня освіти, доходів та більшості інших демографічних характеристик. 

Частка респондентів, які визнали, що їх збивають з пантелику фейкові новини. 11% відповіли, що фейки їм не заважають.

Втім, 39% опитаних американців твердо впевнені у своїх здібностях розпізнати несправжню новину. Ще 45% впевнені у своїх силах меншою мірою. 32% зазначили, що вони часто бачать фейкові політичні новини в Інтернеті. Остання цифра є відносною, зазначає Pew Research Center. Складно виміряти точність цього показника, оскільки читачі могли не розпізнати усі вигадані новини або ж не відрізнити їх від справжніх новин із надійних джерел, які містили фактичні новини. Однак, на думку дослідників, ці цифри дають уявлення про сприйняття спільнотою цього типу контенту.

Наскільки респонденти впевнені у своїй здатності розпізнати несправжню новину: 39% обрали варіант «дуже впевнені».

В цілому, 23% опитаних визнали, що коли-небудь поділилися фейковою новиною. З них 14% знали, що новина є несправжньою, а 16% зрозуміли це пізніше. Ті, хто робили це свідомо, серед причин вказали або навмисне поширення дезінформації, або ж її поширення з метою подальшого викриття.

23% опитаних хоч раз поширювали фейки в соцмережах.

Велика частка американців вважають, що самі соцмережі, політики та громадськість мають докласти зусиль для боротьби з фейками. 45% вважають, що уряд, політичні діячі та обрані посадові особи несуть за це найбільшу відповідальність. 43% вважають, що це відповідальність громадськості. 42% - що за це мають відповідати пошукові системи та сайти соцмереж. Загалом лише 15% опитаних вважають, що ці три групи - політики, громадськість та соцмережі - мають нести рівну відповідальність за чистоту інформаційного простору. Більшість - 58% - вважає, що натомість лише одна або дві з цих груп мають нести більшу відповідальність. 

Хто має відповідати за боротьбу з поширенням фейків: політики, громадськість чи соцмережі?

Майже кожен третій з дорослих американців (32%) стверджує, що часто помічає фейкові політичні новини в Інтернеті, в той час як 39% іноді бачать такі статті. 26% або майже ніколи їх не помічають, або ж дуже рідко. 51% респондентів відзначили, що вони помічають неточні новини або такі, що містять помилку.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
NaturalNews
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду