В Україні запустили ресурс з верифікації контенту в онлайні

В Україні запустили ресурс з верифікації контенту в онлайні

14:01,
20 Травня 2016
4702

В Україні запустили ресурс з верифікації контенту в онлайні

14:01,
20 Травня 2016
4702
В Україні запустили ресурс з верифікації контенту в онлайні
В Україні запустили ресурс з верифікації контенту в онлайні
Автори:
19 травня 2016 року ГО «Інтерньюз-Україна» представила сайт Verify.org,ua, який допомагає журналістам та користувачам перевірити фото, відео та текст на достовірність. Презентація та дискусія щодо перевірки інформації відбувалася в НСЖУ за участі 20 журналістів.

Ресурс є простим у користуванні – користувачам пропонується ввести в головне поле сайту посилання для перевірки, й надалі ресурс запропонує покрокові дії (інструкції) аби переконатися в правдивості контенту за допомогою наявних світових інструментів для верифікації. У рубриці «Блог» зібрані близько 20 практичних порад з описом інструментів для перевірки інформації. Подібний ресурс з простими інструкціями українською мовою вперше представлений для аудиторії в Україні.

«Технології дозволяють ефективно маніпулювати контентом, змінюючи оригінали фото чи відео, чим активно користуються опоненти України в інформаційному полі. Водночас, технології дозволяють розпізнавати маніпуляції, й наш ресурс Verify.org.ua побудований як простий інструмент для швидкої та системної перевірки контенту», -  пояснює  Віталій Мороз, керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна», член команди розробки сайту.

На думку Тараса Ільківа, медіа-експерта та члена команди розробників Verify.org.ua, «ресурс допоможе користувчам в нерівній боротьбі з недостовірною інформацією, яка заполонила телевізори, монітори і голови співвітчизників».

На Заході ресурси для верифікації набули значної популярності в середовищі журналістів. Робота таких команд журналістів як The BellingСat чи ViceNews показує ефективність застосування інструментів верифікації з допомогою сучасних інструментів. В Україні такі інструменти тільки набувають популярності й створення Verify.org.ua є одним з кроків для популяризації простих практик перевірки інформації.

Verify.org.ua був запущений за результатом участі членів команди, які працювали над ресурсом, в TechCamp Prague та TechCamp Riga – інноваційних баркемпах від Державного департаменту США, націлених на активістів та журналістів. Ідею проекту висловив журналіст Тарас Назарук, який  спеціалізується в верифікації контенту. Проект з розробки сайту verify.org.ua та проведення навчань з верифікації був підтримий Латвійською асоціацією журналістів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду