«Центр UA» перезапустив сайт «Доступ до правди»

«Центр UA» перезапустив сайт «Доступ до правди»

16:51,
26 Жовтня 2015
5510

«Центр UA» перезапустив сайт «Доступ до правди»

16:51,
26 Жовтня 2015
5510
«Центр UA» перезапустив сайт «Доступ до правди»
«Центр UA» перезапустив сайт «Доступ до правди»
Автори:
23 жовтня громадська організація «Центр UA» презентувала оновлений інтернет-ресурс «Доступ до правди». Сервіс не тільки змінив дизайн, а й «приріс» новинною частиною – відтепер на порталі будуть новини, зроблені на основі відповідей на запити користувачів та публікації журналістів сайту. Про це MediaSapiens повідомили в «Центр UA».

«Історії, які ми представимо на сайті, будуть, в основному, розслідуваннями, зробленими зокрема і з допомогою інформаційних запитів, - розповідає про концепцію нового «Доступу до правди» редактор сайту Леся Ганжа. - Ми покажемо нашим користувачам, як покроково використовувати закон "Про доступ до інформації", щоб дізнаватися правду. Також ми представимо кейси наших користувачів – як їм вдається боротися за відкритість системи, відстоювати своє право на інформацію».

«Доступ до правди» виник у 2014 році. Сайт був сервісною платформою для відправлення інформаційних запитів в органи влади та місцевого самоврядування, а відтак – для ефективного контролю громадян за діями влади.

За час свого існування портал перетворився на найбільшу в Україні базу відритих даних – більше 6 500 запитів було надіслано за допомогою сайту – та містить найширший перелік розпорядників публічної інформації – 940.

«Народ (власник держави) взяв менеджерів на роботу, щоб управляти нею. Закон про доступ - це інструмент звітування влади перед народом, - вважає журналістка-розслідувачка Наталя Седлецька, автор і ведуча програми «Схеми» («Радіо Свобода», «UA: Перший»). - Скільки грошей власника менеджер витратив на будівництво дороги? Якій фірмі віддав підряд? Який план продажу активів держави на наступний рік? Це дієвий інструмент контролю за найнятим державним менеджером - щоб мати тверезе уявлення, чи той працює добре, чи варто підшукувати йому заміну».

За словами народного депутата Сергія Лещенка, закон «Про доступ до публічної інформації» робить країну цивілізованою. «Скрізь у світі головними викривачами корупції є журналісти. Для того, щоб репортери-розслідувачі могли робити свою роботи, їм потрібно мати в руках інструменти. Одним з них є закон про доступ. Зрештою, відкритість влади призводить до ментального зсуву – чим більше інформації у відкритому доступі, тим менше шансів приховати, і тим складніше схему треба вигадувати злодіям. Тому закон про доступ – це складова «інфраструктури» демократії, яка обслуговує всіх нас», – підкреслив Сергій Лещенко.

«Доступ до правди» функціонує завдяки підтримці Omidyar Network, Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA), USAID, Pact Inc. і National Endowment for Democracy. Партнер проекту «Доступ до правди» – «Українська правда».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду