Думка: Що нового в The Daily? Та це ж найдавніша ідея медіа!

00:00,
6 Лютого 2011
1370

Думка: Що нового в The Daily? Та це ж найдавніша ідея медіа!

00:00,
6 Лютого 2011
1370
Думка: Що нового в The Daily? Та це ж найдавніша ідея медіа!
Своєю дешевою, але платною газетою для iPad Мердок намагається встановити правила на новому ринку, але може програти безкоштовній альтернативі.

Справді, що нового в The Daily? Певно ж, не фото з 360-градусним оглядом, які можна крутити й нахиляти. Якщо ви фанат інноваційних користувацьких інтерфейсів, The Daily залишить вам байдужим. Після презентації видання Дейв Вайнер написав у твітері, що це була нагода подрімати. Та поки ви не закуняли, поміркуймо, що справді цікавого в газеті для iPad від News Corp, - пише у своєму блозі журналіст британської версії журналу Wired Пітер Кірвен.

 

- Власне, це її ціна. За долар на тиждень або 40 доларів на рік американським користувачам iPad обіцяють сто сторінок оригінального редакційного контенту щодня.

 

Ця ціна встановлює планку для USA Today та The New York Times, які поки що поширюють свої версії для iPad безкоштовно, але можуть незабаром почати їх продавати. Наголос на статтях і колонках у The Daily є також сигналом для видавців журналів і книжок, які продають версії для планшетів дорожче за паперові еквіваленти. Мердок удерся в ці нелогічні механізми ціноутворення, розставляючи власні дорожні знаки для майбутньої магістралі створюваного ним ринку.

 

На порозі свого вісімдесятиріччя Мердок не перестає вражати повнокровністю. На презентації він вихваляв переваги The Daily: «Ніякого паперу, ніяких друкарських машин вартістю в багато мільйонів доларів, ніяких вантажівок. І ми віддаємо ці заощаджені гроші читачеві, пропонуючи йому The Daily лише за 14 центів на день».

 

Усе це так, але про дещо він забув сказати: у The Daily немає паралельного виробництва контенту для друкованого видання, інтернету і додатків. У традиційних медіа саме цей процес зменшує увагу до цифрового контенту і спричиняє постійне підвищення витрат. Під час Веппінзького протистояння у середині 1980-х Мердок звільнився від спадщини минулого, яка стримувала розвиток газетної індустрії. Без сумніву, він сподівається від The Daily того ж.

 

За офіційними повідомленнями, аудиторією The Daily є «15 мільйонів американців, що матимуть iPad на кінець 2011-го». Всередині цієї групи News Corporation обрала за цільову аудиторію, за словами Мердока, «зростаючий сегмент освічених та інтелігентних людей, які не читають загальнонаціональних газет і не дивляться теленовин». Відтак, The Daily має стати такою собі прибудовою до наявної медійної екосистеми. Але Мердок мріє відгризти від аудиторії друкованих видань набагато більший шматок. В інтерв’ю Fox Business News він сказав: «Я вірю, що кожен американець, який може дозволити собі купити планшет, купить його». Він сподівається, що The Daily пережене за чисельністю аудиторії телешоу American Idol мережі Fox, яке дивляться 26 мільйонів глядачів.

 

Менеджери News Corp можуть усміхатися гіперболі старенького. Але наміри зрозумілі. До того ж, Мердок стверджує, що перспектива переходу аудиторії його власних друкованих видань до The Daily його не лякає. В Америці, де видання Мердока маргіналізовані, це має сенс – «канібалізація» може спрацювати на його користь. У Британії, де The Times досі продає iPad-версію за 16 доларів, ситуація інша. News Corporation контролює там 30% ринку за обсягами накладів. Це занадто солідний шмат доходів, щоб ним ризикувати. Тож питання, хто може піти шляхом Мердока в Британії, залишається відкритим.

 

У запуск The Daily було вкладено 30 мільйонів доларів,  а далі, за словами Мердока, газета коштуватиме 500 тисяч на тиждень, себто 26 мільйонів на рік. Припускаючи, що оптимальне для News Corp співвідношення між рекламними доходами та надходженнями від передплати чи роздрібного продажу 50/50 збережеться й тут, The Daily потребуватиме щонайменше 325 тисяч передплатників, щоб вийти на нуль. Традиційні 30%, які News Corp муситиме сплачувати виробникові iPad – компанії Apple – підвищують цю цифру до 420 тисяч передплатників.

 

Для американського ринку це досить скромна цифра. USA Today продає щодня 1,8 мільйона друкованих примірників, The New York Times – 800 тисяч. А The Daily набагато дешевша за ці видання. «Ми впевнені у наших фінансових розрахунках, але сподіваємось, що прибутки революційно зміняться, коли ми залучимо велику кількість передплатників», - каже Мердок. Чи ця революція трапиться,  значною мірою залежатиме від реклами – чинника, про який майже не згадують у контексті запуску The Daily. Адже реклама – вочевидь слабке місце нового дітища News Corp. В майбутньому вона може стати джерелом серйозних конфліктів із Apple.

 

Є ще один привід для сумнівів. Попри те, що News Corp знов боротиметься за успіх суто цифрового видання, не всі поділяють Мердокову віру в «магію газети» - явище, він пояснює «тонким чуттям, здатністю дивувати і тонкою роботою доброго редактора».  Ці слова медіамагната підбадьорять журналістів традиційних ЗМІ. Але для творців нової хвилі соціально-орієнтованих контентних додатків, таких як Flipboard, Ongo чи Pulse, вони є викликом. Виникає підозра, що Мердок просто намагається відгородити споживачів від споживання безкоштовного продукту. Всередині екосистеми Apple це вже звичний експеримент: редактори проти коду, платний контент проти безкоштовної альтернативи. Одначе тепер у світі панують соціальні медіа, які допоможуть соціально-орієнтованим сервісам дійти до мас. І якщо в них це вийде, Рупертові Мердоку з його The Daily доведеться наздоганяти безкоштовну альтернативу.

 

Wired, переклад – «Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду