«Кривавий диктатор вбиває свій народ» - Die Presse

«Кривавий диктатор вбиває свій народ» - Die Presse

00:00,
19 Лютого 2014
3080

«Кривавий диктатор вбиває свій народ» - Die Presse

00:00,
19 Лютого 2014
3080
«Кривавий диктатор вбиває свій народ» - Die Presse
«Кривавий диктатор вбиває свій народ» - Die Presse
Саме так австрійська газета оцінила ескалацію насилля останньої доби в Україні. Тема майдану не сходить з перших шпальт та ефірів усіх світових ЗМІ (огляд). 

Англомовні медіа: В Україні вчора був найбільш кривавий день за всі роки незалежності

Financial Times повідомляє про 25 загиблих у київських сутичках та підкреслює, що це найбільша кількість жертв з початку протесту, а Україна перебуває у найтяжчій кризі з часу здобуття незалежності.

Видання наводить заяву Віктора Януковича: «Янукович закликає лідерів опозиції  дистанціюватися від того, що він називає радикальними елементами». Тут же наводяться слова Віталія Кличка, який заявив - Янукович неадекватно реагує на ситуацію. FT, описуючи сутичку, пише про снайперів на дахах будинків, які використовували шумові гранати та гумові кулі, аби спровокувати мітингуючих і змусити їх оборонятися.

 «Поліція почала просуватися у напряму наметів на початку середи. – пише Washington Post. -  Але незалежно від того, зачистять вони площу чи ні, Україна на шляху  до ще глибшого розколу. Ворожість опозиції до Януковича міцнішає та поширюється, особливо на Заході країни». Видання наводить слова опозиції про те, що Янукович насправді  не збирався домовлятися і тягнув час, щоб підготувати атаку спецпризначенців (зокрема, цитуються заяви Лесі Оробець).

В матеріалі WP «Три великі причині, чому протести знову спалахнули у Києві»  автор, по-перше, називає те, що у вівторок мало бути голосування за повернення до конституції 2004 року, чого прагнули демонстранти;  вони прийшли підтримати голосування до ВР, але поліція зупинила їх і  з цього почались сутички, які призвели до смертей. Друга причина – Янукович і надалі наближає країну до Росії і віддаляє від Європи. І третя – кожна українська влада з часів незалежності представляла лише одну частину суспільства, в той час як інша ненавиділа її, і сприймала як іноземного агента.  До цього треба додати корупцію та економіку, яка переживає погані часи. WP веде також пряму трансляцію з місця подій.

Британська служба BBC детально та оперативно висвітлює ситуацію в Україні. Подіям присвячено окремий блок екстрених новин, йде відео-трансляція, регулярні текстові оновлення від трьох власних  кореспондентів, твіттер-стрічка, а також прямі включення з місця подій. 

Huffington Post на першій сторінці сайту опублікував матеріал із заголовком «Київ стікає кров’ю».

Видання цитує Associated Press, зазначаючи, що  останніми тижнями опозиція та влада начебто досягли певних домовленостей, протестуючі звільнили будівлю. «Росія також хотіла би, щоб Київ лишався спокійним, допоки не завершаться Зимові Олімпійські ігри  у Сочі, щоб президент Володимир Путін не відволікався від Ігор. Але після   спалаху насильства проти наступу поліції, влада Януковича могла відчути, що не лишається вибору, як спробувати встановити порядок». Видання наводить заяви Арсенія Яценюка про те, що режим починає стріляти у людей: «Вони хочуть потопити Україну у крові. Ми не піддамося на жодну провокацію».   

CNN окрім прямої відео трансляції, та роликів, присвячує головні статті сайту українським подіям, намагаючись пояснити причини сутичок.  

У статті «Що і хто стоїть за українською кризою?» сказано: «Чому тисячі протестуючих жертвують своїм життям заради політичних  змін? І чому влада так несамовито противиться цим прагненням? Ці питання стосуються людської природи, людей із сильними переконаннями, які відмовляються відступитися від них, - і на них не можна легко відповісти. Але погляд на українську історію – віддалену  та сучасну, і на гравців цієї історії, може пролити світло на те, що відбувається, і що може відбутися далі».

Автори вкотре   нагадують про унікальне географічне становище України, яка є затиснутою між Росією і Заходом, кожна із сторін впливає на її політику: «Нинішні протести - це наслідок напружених стосунків між Заходом та Сходом в Україні». CNN наводить заяви американських дипломатів та згадує скандал з аудіозаписом Нуланд. Однак, схоже, окрім опису всіх аспектів конфлікту (досить детального), журналісти не йдуть далі у висновках. Останній розділ статті «Що далі?» залишається риторичним: «Опозиція та влада вели переговори тижнями. Топ-дипломати інших країн намагались сприяти вирішенню кризи. Але зараз, схоже, все тільки погіршується. Питання в тому, до якої міри все погіршиться. Які інструменти та техніки використають чиновники для тиску на противників? Чи зможе влада та/чи опозиція досягнути консенсусу і мирно це все завершити? Це все гарні питання, але на них неможливо відповісти зараз. Як би там не було, світ спостерігає». 

«Українська обіцянка про мир обернулась трагедією» - назва колонки у FT Тімоті Снайдера [історика, професора Єльського університету, автора книжки «Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним»].  Автор пояснює, чому опозиція вимагала змін до Конституції. «Українська опозиція, цілком зрозуміло, вимагає від Януковича піти у відставку. Беручи до уваги те, що його сім’я сконцентрувала надзвичайний капітал, його уряд перейшов межу закону, а його міліція б’є, катує та вбиває протестуючих, важко повірити,  що люди будуть вимагати чогось меншого.  Конституційна реформа і нові вибори дали б Януковичу легальний шлях покинути посаду». Тімоті Снайдер пише, що час збігає швидко і скоро Янукович стане перед вибором – вести переговори чи посилювати репресії, і це у ситуації, коли його підтримка навіть на Сході та Півдні стрімко зменшується. Автор зазначає, що російська політика динамічна, але веде в нікуди – важко повірити, що Україна за будь-якого керівництва мирно приєднається до геополітичної мрії Росії. «З огляду на сучасні тенденції, схоже на те, що Путін буде й надалі вимагати впровадження російської моделі в Україні в обмін на гроші, і скоріше за все, буде й надалі незадоволений результатом. Всезростаюче насилля приносить руйнування для українців, але не приносить перемоги Росії – це породжує ризики того, що Москва може втрутитись, застосувавши воєнну сил».

The Guardian помістила матеріал про події в Києві на першій шпальті. «Тримісячне протистояння в Україні між президентом та протестним рухом досягло піку у вівторок увечері. Це найбільша бійня з часів, відколи країна відділилася від Москви понад два десятиліття тому», – пише газета. «На тлі заворушень, палаючих будівель, поліцейських бомбардувань та гумових куль, а також п’ятиста поранених осіб надії на врегулювання кризи зникли», – додає видання.

The Guardian повідомляє про те, що більша частина табору протестувальників палає, а міліція використовує водомети та шумові гранати. Наводяться точки зору Президента, лідерів опозиції, міністерств закордонних справ України та Росії, головного дипломата ЄС Кетрін Ештон, генсеків НАТО та ООН. Автор статті пише, що причиною спалаху насильства стала відмова Віктора Януковича погодитися на новий коаліційний уряд або дозволити урізати президентські повноваження.

Він також звертає увагу на питання українсько-російських відносин, зокрема стосовно кредиту.

«Проворність, з якою Росія намагається перехитрити ЄС у впливі на Україну, показує незграбність європейської дипломатії та політики у питанні кризи в сусідній державі», – резюмує The Guardian.

Події у Києві потрапили також на першу шпальту газети The New York Times. Розпочинається стаття із опису палаючого центру Києва. Пояснюється причина протестів – зміна зовнішньо-політичного курсу України. Видання наголошує на слабкості США та ЄС, які були залучені до процесу мирного врегулювання кризи. На думку авторів, немає сумніву, що Януковича переконала застосувати силу саме Росія. NYT наводить коментарі віце-президента США Джо Байдена. Наголошує на тому, що навіть Ринат Ахметов незадоволений діями президента. Основну частину матеріалу складає опис подій вечора і ночі. Завершується стаття цитатою Петра Порошенка, який закликав протестувальників до дисципліни: «Ми не просто стоїмо тут за майбутнє Києва. Ми стоїмо за єдність України».

На головній сторінці сайту агенції Reuters виведено відразу кілька матеріалів про Україну. Найсвіжіший із них розпочинається із твердження, що в Україні вчора був найбільш кривавий день за всі роки незалежності. Стаття має інформативний характер. Журналісти не роблять оціночних суджень. Повідомляється про те, що поліція зруйнувала намети у східній частині майдану, священики зі сцени моляться, а протестувальники готуються до протистояння: одягають захисне екіпірування, наливають у пляшки займисту рідину, виймають бруківку, щоб використати проти поліції.

Reuters наводить цитату 36-річного протестувальника Віталія: «Ми стоятимемо до перемоги. Ми хочемо, щоб наші діти росли в нормальній країні, де є цивілізовані закони, а не закони тюрми». Агенція подає також коментарі Білого дому, Штефана Фюле, Пан Гі Муна, Кетрін Ештон. Цитують також Віталія Кличка, Арсенія Яценюка. І наголошує, що спецпризначенці наблизилися через деякий час після того, як «Москва дала Україні 2 мільярди для зруйнованої економіки». На думку авторів матеріалу, таким чином російська сторона вимагає рішучих дій із придушення протесту.  «У той час, як президент Росії Володимир Путін, схоже, виграв битву за вплив на Україну, протестувальники не заспокоюються», – резюмує Reuters.

Німецькомовні медіа: «Тепер розпад країни не виключений»

Австрійська газета Die Presse дала промовистий заголовок фоторепортажу із палаючого Києва «Кривавий диктатор вбиває свій народ».

Проте більшість німецькомовних видань висвітлюють події в Україні поки що в новинному форматі, без оцінок. Багато сайтів подають живі стріми з майдану - в основному від Reuters.

Focus-online подав хроніку подій з України, які розпочалися вчора, без оцінок та коментарів.

Zeit-online створила Живий блог про Україну (дивіться тут і тут), в якому відображається хроніка протистояння на Майдані, а також коментарі німецьких журналістів у соцмережах, які перебувають зараз у Києві.

Die Welt також детально описує події в Україні за останню добу, не вдаючись до особливих оцінок, хоча розставляє деякі акценти. Причиною ескалації насильства видання називає напад на силовиків у першій половині дня, але при цьому зазначає, що не відомо, чи це зробили радикальні опозиціонери чи провокатори з боку влади. Видання робить не зовсім коректні висновки про те, що Україна паралізована уже третій місяць боротьбою за владу. «Опозиція протестує проти Януковича з того часу, як президент під тиском Росії відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. Опозиція зажадала нові вибори і нову Конституцію, яка значно скорочує повноваження президента на користь парламенту» - пише Die Welt. Натомість видання не згадує, що справді масові акції протесту почалися у Києві після застосування сили і розгону мирної демонстрації 30 листопада минулого року.

Разом з тим такі впливові німецькі видання як  Frankfurter Allgemeine Zeitung та Der Spiegel дещо глибше аналізують ситуацію в Україні та розставляють інші акценти.

Frankfurter Allgemeine Zeitung публікує, окрім поточних новин про події в Україні, коментар Райнхарда Везера, редактора відділу політики газети, під заголовком «На межі». Журналіст вважає, що Захід повинен спробувати запобігти ще більшому кровопролиттю у Києві, оскільки є величезний ризик громадянської війни. «Винуватцем є режим Януковича, бо він саботував шанс політичного рішення» - вважає Везер. І додає: «Лідери опозиції, які були готові вести переговори з режимом, пішли на поступки і хотіли зробити парламент місцем політичних дебатів, але знову були обдурені Януковичем. Після ескалації насильства в січні Кличку, Яценюку та Тягнибоку, використовуючи весь свій авторитет, вдалося заспокоїти радикальних протестувальників. Імовірність того, що вони будуть робити це вдруге, дуже мала». Журналіст також пише, що все-таки прийшов час санкцій, і Захід має чітко вказати олігархам, які підтримували режим Януковича, що вони можуть втратити.  

 «Новий спалах насильства загрожує Україні розпадом» -  таким заголовком сьогодні зранку відкривається головна сторінка Spiegel-online. «Київ мав одну із найкривавіших ночей, які пережила Східна Європа з часів розпаду Радянського Союзу» - повідомляє кореспондент видання Бенжамін Біддер з Києва. Він пише про насильство на Майдані, і про те, що «Беркут» застосовував не лише сльозогінний газ та кийки, але й «відкрив вогонь бойовими патронами по натовпу». Але також він зазначає, що у відповідь у бік силовиків летіли коктейлі молотова. «Тепер розпад країни не виключений» - пише журналіст.

«Ніщо не здається неможливим, навіть розпад України. Країна була розділена завжди від початку незалежності, оскільки мала різні центри сили» - зазначає Бенжамін Біддер. Він таким чином аргументує свою позицію: називає Західну Україну чомусь «слобоструктурованою» і пише, що там націоналісти завжди ненавиділи Росію. «На Сході більшість розмовляє російською, там знаходиться опорний пункт президента, Південь теж орієнтується більше на Росію. Між ними лежить космополітичний Київ, столиця, де ніколи не любили Януковича» - зазначає Бідден у Spiegel-online.

Польські ЗМІ висвітлюють події з київського Майдану в режимі марафону

У режим марафону польські телеканали перейшли ще учора увечері. Прямі трансляції з майдану ведуть польські сайти.

TVN24 увечері 18 лютого повідомив про події в Україні в головному інформаційному випуску, а також показав кадри з трансляції Ukrstream, як «Беркут» наздогнав і жорстоко побив демонстранта. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські в коментарі телеканалу заявив, що польська влада аналізує, хто спричинив кровопролиття у Києві: «Зовнішній світ завжди має обмежений вплив, коли влада певної країни вирішує вжити насильство. Але це точно матиме наслідки».

Канал TVN24 Biznes i Świat розпочав безперервний телемарафон, який тривав цілу ніч. До студії запрошують експертів з українських питань, самих українців, які перебувають у Варшаві, готують прямі включення з Києва. В ефірі повідомляли про перебіг сутичок, використовуючи трансляцію Еспресо.tv.

Суспільний мовник TVP.info практично повністю зосередився на подіях у Києві і теж перейшов у режим марафону -  інформує про перебіг штурму, кількість жертв у Києві та  реакцію польської влади. Телеканал повідомив, що лідер однієї з парламентських фракцій SLD Лешек Міллер закликав президента Польщі скликати Раду нацбезпеки через події в Україні.

Gazeta Wyborcza розмістила на передовиці фотографію з вулиці Інститутської, подаючи інформацію про кількість постраждалих і мертвих мітингувальників: «Такої ескалації терору не очікував ніхто».

Dziennik Gazeta Prawna вийшов із заголовком «Смерть в Україні». Газета теж пише, що Єврокомісія готує плани дій на випадок напливу біженців з України до Польщі, Словаччини та Угорщини. Депутат Сейму та голова Об’єднання українців Мирон Сич повідомив, що до нього вже телефонують з цими питаннями.

Rzeczpospolita присвятила подіям в Києві практично всю першу шпальту: «Вівторок став найкривавішим днем в історії цього конфлікту».

Gazeta.plTok.fm та Rzeczpospolita.pl від учора ведуть безперервну онлайн-трансляцію з України.

У коментарі для Tok.fm заступник директора Центру Східних Студій Адам Еберхардтзауважує, що Самооборона Майдану допустила помилку, коли пішла до Верховної Ради і цим розпорошила власні сили і дала силовикам можливість перейти у контрнаступ. На його думку, шанси на політичний діалог щоразу менші. 

Європедепутат від польської «Громадянської платформи» Павел Залевскі вважає, що ЄС має запропонувати програму фінансової підтримки, оскільки Україні загрожує цілковитий хаос та розвал.

Колишній президент Польщі Александр Кваснєвський переконаний у неминучості санкцій. Разом з тим, він вважає, що іноземні політики мало що можуть зробити, аби стримати кровопролиття.

Польська журналістка Катажина Квятковська-Москалевич у блозі на Polityka.pl різкорозкритикувала прем’єр-міністра Дональда Туска за те, що він засудив ОБИДВІ сторони конфлікту в Україні. Негативну реакцію теж викликав коментар Туска щодо використання у Києві амуніції виробництва польської компанії: «Дуже легко вийти з цього ринку, але дуже важко на цей ринок повернутися».

Журналіст тижневика Newsweek Polska Міхал Кацевич пише про кров на руках Януковича: «Чи Європа врешті запитає, чому Янукович стріляє у власних громадян? Чи прозвучать врешті справедливі у цій ситуації заяви про другого, останнього диктатора Європи (після Олександра Лукашенки, який втім ніколи не стріляв у власних громадян)?». На його погляд, Янукович не збирається відступати, що він доводить протягом останніх 80 днів.

Польські медіа інформують, що ввечері 18 лютого відбулася зустріч прем’єр-міністра Дональда Туска із міністром внутрішніх справ Бартоломеєм Сенкевичем та міністром закордонних прав Радославом Сікорським для обговорення ситуації в Україні.  Щодо цього питання сьогодні о 10-ій за Києвом запланований виступ Туска у польському Сеймі.

Над оглядом працювали  Марина Дорош, Галина Будівська, Діана Дуцик, Тарас Назарук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скріношот / diepresse.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду