Громадське мовлення втрьох. Хто зайвий?

00:00,
19 Липня 2013
379

Громадське мовлення втрьох. Хто зайвий?

00:00,
19 Липня 2013
379
Громадське мовлення втрьох. Хто зайвий?
«Спільнобачення», «Hromadske.tv», «GROMTB» – всі вони претенденти на місце першого і головного громадського інтернет-мовника в Україні. У їхніх планах – здійснювати незалежну журналістську діяльність за гроші суспільства. Виникає логічне запитання: який із проектів вартий того, щоб за нього заплатили?

Громадське мовлення в Україні вважається чимось дуже новим і не до кінця зрозумілим. Нам уже розповіли, що таке телебачення по-громадському. Це – мовник, діяльність якого оплачує населення. Щоправда, з відповідями на інші зауваги ніхто не квапиться. Вранці – гроші, увечері – стільці? Громадські проекти виникають один за одним, а добровільний чек якого продукту пропонується до оплати українцям – наразі невідомо.

У вересні планується вихід в ефір проекту «Hromadske.tv». Кампанія зі збирання коштів від усіх небайдужих громадян України розпочнеться вже із серпня. На сьогодні, як розповідає одна з ініціаторів проекту Мар’яна Почтар, щодо фінансування незалежного громадського інтернет-мовника ведуться переговори з міжнародними фондами, представниками великого, середнього й малого бізнесу.

Трохи менше двох місяців до старту проекту і трохи менше місяця до відкриття кампанії зі збирання коштів. У цей час ініціативна група «Hromadske.tv» займається розробкою концепції, прописуванням форматів програм, стратегії діяльності, написанням бізнес-плану. Водночас журналістам доводиться шукати собі офіс.

Індикатором чесності, об’єктивності й незалежності на інтернет-каналі повинна стати наглядова рада. Список кандидатів на членство у ній ще формується. Загалом, якщо вважати, що ідея – це половина успіху, то в команди «Hromadske.tv» – непогані шанси. Але щодо всього іншого – конкретики мало: все в планах, все на етапі пошуку, у стані формування. А тим часом день запуску проекту наближається.

Нещодавно, 4 липня, ще одна команда журналістів подала черговий проект суспільного мовника під назвою «GROMTB». Обіцяють відрізнятися від інших ініціатив довершеністю своєї роботи: «Ми не тільки показуємо проблему, ми вирішуємо її в процесі. Ми працюємо в команді з громадськими організаціями, тобто ведемо до кінця все», – розповідають у редакції інтернет-мовника, постійно вживаючи теперішній час. І недарма: команда «GROMTB» уже встигла представити потенційним роботодавцям, тобто громадянам, декілька сюжетів власного виробництва.

Цей мовник уже має власний офіс, де відбулася презентація проекту. Видається, що «GROMTB», який представлено найпізніше, має найбільш чітку і зрозумілу концепцію, яка не планується, а вже починає виконуватись. Команда пропонує суспільству мовник, який не тільки показував би проблеми, а й вирішував їх.

Третій проект-близнюк назвали «Спільнобаченням». Попри однакові схеми фінансування – оплачувати роботу нової медіа-платформи аналогічно пропонується всім зацікавленим, – тут планують робити інтернет-телебачення не просто для людей за їхні гроші, а й разом із людьми. Тобто громадяни зможуть брати участь у створенні контенту каналу. Крім того, фінансування здійснюватиметься за пайовим принципом: за зроблений грошовий внесок – право на партнерство у володінні медіа.

Наразі програма, стратегія та ідеї функціонування інтернет-мовника розписані дуже детально й послідовно. Однак досі, а вже минуло два місяці з моменту презентації громадської медіа-платформи, не було надано жодних візуальних доказів повноцінності каналу та його спроможності «виживати» в сучасному медіа-середовищі.

Усі три проекти є носіями схожої ідеї, проте методи ведення редакційної політики у них різні. Тому говорити про повне злиття чи об’єднання ще не до кінця сформованих платформ передчасно. Тут залишається поставити три крапки і чекати. Адже проекти ділитимуть одну й ту саму аудиторію, на чиї плечі ляжуть усі фінансові розрахунки. Тому невеликому колу громадськості, яка зацікавиться новими ініціативами, доведеться обирати з-поміж представлених варіантів свого єдиного гінця в телемовленні. Інакше кажучи, громадський відбір вирішить, кому з мовників жити, а кому – залишитися в минулому, так і не народившись.

Юлія Костюк, Літня школа журналістики «Дня»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Костюк
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду