Суспільне мовлення в Україні: першочергові завдання

00:00,
3 Липня 2014
418

Суспільне мовлення в Україні: першочергові завдання

00:00,
3 Липня 2014
418
Суспільне мовлення в Україні: першочергові завдання
Учасники Міжнародної конференції «Від державного до суспільного мовлення» обговорили пріоритетні кроки щодо впровадження суспільного мовлення в Україні. Про висновки, до яких в результаті дискусій дійшли учасники конференції, – у нашому матеріалі.

Як майбутньому українському суспільному мовнику врахувати інтереси всіх регіонів та нацменшин? Впродовж 2-денної конференції таке питання поставало неодноразово. Роль національного суспільного телебачення України (НСТУ) на конференції окреслили як таку, що визначає рамки суспільного дискурсу для всього українського суспільства, фокусуючись на сенсах, а не на інструментах їх передачі (як мова, різні платформи тощо).

На думку заступника голови Держкомітету телебачення і радіомовлення України Дмитра Кравченка, отримання грошей з держбюджету не є найкращим способом фінансування для суспільного мовника, адже це створює ризик впливу влади на редакційну політику. У зв’язку з цим було запропоновано внести такі зміни щодо фінансування суспільного мовлення:

- поширити на суспільного мовника квоти, визначені законом про рекламу без будь-яких обмежень;

- передбачити законом можливість запровадження абонплати;

- надати особливий статус суспільному мовленню.

Оскільки існує велика заборгованість державного мовника (у НТКУ вона складає 230 млн грн), передбачено провести інвентаризацію заборгованості всіх організацій, що підлягають перетворенню на підставі закону, та передбачити окрему бюджетну програму на 2015 рік для погашення відповідної заборгованості.

Експерт Ради Європи Ів Саломон вважає бмеження політичних впливів у наглядовій раді НСТУ одним з першочергових завдань. Для досягнення цієї мети потрібно:

- уточнити кількість кандидатур, що висуваються парламентськими фракціями і групами, їх кількість не повинна не перевищувати 9 членів;

- визначити, що члени ради повинні діяти незалежно від тих органів, які висували їхні кандидатури;

- передбачити відповідні критерії, яким повинні відповідати всі кандидатури;

- забезпечити максимальну прозорість, зокрема у процесі формуванні наглядової ради.

«Сьогодні з Кабміну надійшла пропозиція почати працювати над такою формою власності, як акціонерне товариство. Як розказав вчора Ігор Розкладай, державне підприємство можна створити, умовно кажучи, за один день. На створення акціонерного товариства піде 3 місяці, тому ми не маємо гаяти часу, а спробувати це зробити», – сказав гендиректор НТКУ Зураб Аласанія.

Підсумки конференції в текстовому форматі можна прочитати тут. Інші відео – тут і тут.

Діана Поладова, «ВідеоТеКа»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Шматов/Детектор медіа
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду