Як зробити ваш сайт комфортним для читачів зі слабким зором

00:00,
21 Квітня 2011
1427

Як зробити ваш сайт комфортним для читачів зі слабким зором

00:00,
21 Квітня 2011
1427
Як зробити ваш сайт комфортним для читачів зі слабким зором
Лише у Сполучених Штатах – 53 мільйони людей, старших за 45 років, із порушеннями зору, з них 10 мільйонів – практично сліпі. Згадайте, скільки ваших знайомих носять окуляри та лінзи.

 

Mashable пропонує 5 способів зробити ваш сайт більш зручним для людей з поганим зором.

 

1. Передбачте можливість збільшувати шрифт.

Для більшості випадків цього досить. Вибудуйте шаблони сайту таким чином, щоб текст не «ламався», коли він показується великим кеглем. Можна просто забезпечити зручний вигляд сайту, коли користувач масштабує його у браузері, але більшою турботою про нього бути зробити опцію безпосередньої зміни розміру букв на сторінці (зазвичай це три розміри, стандартний, трохи більший і великий).  Тоді до потреб читача адаптується лише текст, картинки залишаються у своїх рамках і не втрачають якості.  На деяких ресурсах буде доречною лише текстова версія публікації, без графічних елементів – масштабувати таку зручніше.

 

2. Контраст – це важливо.

Такі поширені у людей зрілого віку хвороби очей як катаракта, глаукома та дегенерація сітківки призводять до атрофії здатності розрізняти ступінь інтенсивності тіні та рівень яскравості. Сучасні напівпрозорі сайти з елегантними градієнтами читаються такими користувачами зі значним напруженням. Зробіть просту версію свого ресурсу з напівжирними виділеннями, сильним контрастом та без тонких шрифтів. Не забороняйте виділення тексту, бо люди зі слабким зором часто вдаються до нього, щоб збільшити контраст шматка, який вони читають у даний момент.

 

3. Правильні кольори для кнопок.

Кольорова сліпота, дальтонізм, зустрічається у 8% чоловіків і 0,5% жінок, глаукома та катаракта також часто призводять до неї. Є місця сайту, де особливо важливо не заплутати користувача. Це елементи дії – кнопки, стрілки навігації тощо.  Не змушуйте обирати між зеленою та червоною кнопкою, чи між синьою і жовтою. У кожному разі кольорове виділення за смислом має дублюватися текстом чи іконографікою.

 

4. Дайте користувачам можливість зі звичайних комп’ютерів переглядати мобільну версію.

Якщо у вас є версія сайту для мобільних телефонів і КПК, не закривайте до неї доступ із ноутбуків та десктопів. Мобільна версія з своєю природою ближча до того, що потрібно читачеві зі слабким зором: менше складних елементів, головна увага на текст. Водночас пам’ятайте, що використання  JavaScript та AJAX у  мобільних версіях не дасть можливості виділяти текст у процесі читання (див. п.3).

 

5. Використовуйте клавіатурні скорочення для навігації.

Тицяння, наприклад, Ctrl+ стрілка вправо, - набагато швидший спосіб навігації, ніж шукати стрілки на сайті і клікати мишею. Багато із тих, хто погано бачить, мають великі монітори, відповідно, їхні курсори мусять долати більші відстані. Чим менше часу користувач витрачає на навігацію – тим краще.

 

«Медіаграмотність»  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
regmedia.co.uk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду