Журналіст викрив бункер Каддафі, не виходячи з готелю

00:00,
18 Травня 2011
1428

Журналіст викрив бункер Каддафі, не виходячи з готелю

00:00,
18 Травня 2011
1428
Журналіст викрив бункер Каддафі, не виходячи з готелю
Кореспондент Sky News Марк Стоун використав соціальні медіа для викриття підземного схрону лідера лівійської джамахірії.

Зараз Лівія – найнебезпечніша для журналістів країна: там триває війна, що вже забрала життя кількох лівійських та іноземних репортерів. Щоб отримати ексклюзив, зафіксувати на плівку або описати перебіг громадянської війни, кореспондентам іноземних ЗМІ доводиться йти під кулі та наражатися на ризик депортації. Одначе кореспондент британського телеканалу Sky News Марк Стоун спромігся відшукати ексклюзив, якому заздритимуть не лише колеги, але й фахові розвідники, перебуваючи у готельному номері тріполітанського «Ріксоса», повідомляє The Atlantic Wire.

 

Марк волів не виходити на вулицю, по-перше, побоюючись натовських авіанальотів, по-друге, не маючи охоти бути супроводжуваним «перекладачем», якого в примусовому порядку приставляє до кожного іноземного журналіста місцева влада. Насправді «перекладачі» опікуються тим, аби іноземці не побачили зайвого.

 

Марк Стоун, фото tvnewsroom.co.uk

 

13 травня Маркові зателефонував редактор із Лондона й сповістив, що лівійське державне телебачення повідомило про загибель численних мирних мешканців від натовського авіанальоту біля міста Бреґа на сході країни. Репортер зв’язався із прес-секретарем лівійського уряду Мусою Ібрагімом, який повідомив, що загинули учасники релігійної церемонії – літаки НАТО розбомбили будинок, де вони ночували.

 

Це здивувало Марка Стоуна: навіщо релігійним діячам збиратись на церемонію у місті, де тривають вуличні бої? Ніхто з загиблих, яких показала державна телекомпанія, не був у ритуальному мусульманському вбранні. Тоді він довідався від свого джерела у НАТО, що удар був спрямований проти «командного пункту, який використовувався для ураження мирного населення».

 

Марк написав про це у твітері, й декілька лівійців відреагували на його повідомлення згадкою про бункер у Бредзі та певну нідерландську компанію. Заґуґливши «Brega Bunker Dutch», Марк надибав інтерв’ю з інженером на ім’я Фрік Ландметер та за допомогою фоловерів у твітері переклав його з нідерландської. В інтерв’ю інженер назвав місце розташування бункера.

 

Тоді Марк Стоун знов звернувся до Муси Ібрагіма з проханням надати координати будинку, розбомбленого натовцями. Уранці 14 травня прес-секретар Каддафі надав карту з точними координатами. Наклавши їх на карту Google Earth, журналіст пересвідчився, що будинок розташований точнісінько поруч із бункером.

 

 

Марк знайшов Ландметера у твітері та поговорив із ним у скайпі. Інженер пояснив, що 1988 року брав участь у будівництві підземного «комунікаційного бункера» для Каддафі, який мав використовуватись у разі нападу на Лівію:

 

 

Ібрагім заявив журналістові, що нічого не знає про якийсь бункер у Бредзі, і тепер Марк Стоун намагається з’ясувати, чи справді були вбиті прочани. Якщо так, пише він, «лівійцям доведеться пояснити, навіщо було організовувати релігійне дійство побіля таємного бункера полковника Каддафі».

 

Зауважмо, що своє розслідування Марк Стоун міг би вести, перебуваючи в рідному лондонському ньюзрумі, адже весь цей час він не полишав готельного номера й використовував соціальні медіа та онлайн-інструменти, доступні кожному. Сам журналіст жартома зве те, чим займається, «готельною журналістикою».  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
thewashingtonnote.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду