Вікіпедія хоче бути включеною до списку світової спадщини ЮНЕСКО

00:00,
24 Травня 2011
1724

Вікіпедія хоче бути включеною до списку світової спадщини ЮНЕСКО

00:00,
24 Травня 2011
1724
Вікіпедія хоче бути включеною до списку світової спадщини ЮНЕСКО
Онлайн-енциклопедія є найбільшим сховищем людських знань у світі.

Десять років, 18 мільйонів статей 279 мовами світу, один із десяти найпопулярніших сайтів світу… Вікіпедія – відкрита для поповнення та редагування онлайн-енциклопедія, статті якої незмінно посідають перші позиції у пошукових результатах, - уважає себе гідною бути занесеною до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Як повідомляє The Atlantic, фонд Wikimedia, який керує Вікіпедією, цього тижня звернеться до освітньої, наукової та культурної організації ООН (ЮНЕСКО) із проханням про занесення онлайн-енциклопедії до переліку світової спадщини.

 

Ініціатором звернення став німецький підрозділ Wikimedia. Незабаром розпочнеться збирання підписів під петицією. Якщо ЮНЕСКО дасть свою згоду на включення, Вікіпедія перебуватиме під міжнародним захистом на рівні з культурними та природними цінностями. І, ймовірно, зможе претендувати на певні ресурси міжнародної організації.

 

На думку Wikimedia, онлайн-енциклопедія відповідає головному критерієві з переліку, що визначає об’єкти, включені до світової спадщини: «представляє творіння людського креативного генія». Чи зможе сайт, якому виповнилось десять років, вибороти місце серед унікальних пам’яток архітектури, природних об’єктів та неповторних традицій? За словами керівника прес-служби ЮНЕСКО Сьюзен Вільямс, звернення від цифрового ресурсу щодо включення до світової спадщини стане прецедентом. Одначе перешкод для цього вона не бачить: «Подаватись може будь-хто». До того ж, ЮНЕСКО завжди заохочувала передові технології. Втім, пані Вільямс висловила сумніви щодо спроможності Вікіпедії довести свою відповідність усім критеріям, серед яких є наявність потенційної небезпеки, що виправдовує встановлення захисту ЮНЕСКО.

 

Тим часом Вікіпедії нічого особливо не загрожує. Щороку Wikimedia збирає для підтримки сайту мільйони доларів. Джіммі Вейлз, засновник ресурсу, вважає, що звернення до ЮНЕСКО в будь-якому разі допоможе Вікіпедії, просуваючи її в усьому світі та даючи людям зрозуміти, що вона «стосується не лише технологій, але й культури, знання і освіти».

 

Кевін О’Браєн із The New York Times натякає, що у разі, якщо не пощастить із списком світової спадщини, Вікіпедія може претендувати на місце у переліку Нематеріальної культурної спадщини, менш відомому, але доступнішому, або ж іще менш відомому Реєстрі світової пам’яті.  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду