Леонід Бершидський: «За півроку київські проекти, у яких я беру участь, не відчули на собі подиху політичної цензури»

00:00,
20 Липня 2012
1377

Леонід Бершидський: «За півроку київські проекти, у яких я беру участь, не відчули на собі подиху політичної цензури»

00:00,
20 Липня 2012
1377
Леонід Бершидський: «За півроку київські проекти, у яких я беру участь, не відчули на собі подиху політичної цензури»
Екс-головред «Слона», котрий наприкінці минулого року став редактором-консультантом проекту «Фокус», написав для Colta.Ru путівник для потенційних медіаемігрантів в Україну.

Аналіз ситуації на українському медіаринку Бершидський розпочав фразою «А у Києві мені поки що добре. За ці півроку проекти, у який я беру участь, не відчули на собі дихання політичної цензури».

«Євген Кисельов та Савік Шустер у телевізорі – це, можливо, і ознака 90-х, проте у мене тут немає телевізора. Тут його, як у і Росії, дивится все менше активних людей, котрі користуються соцмережами», – відзначив Бершидський щодо порівняння українських медіареалій з російськими 90-ми.

Серед інших тенденцій Бершидський відзначив й те, що в Україні «ще не почали вмирати щотижневики», «немає розмовного радіо, хоча вже є пробки», «урядовці тут періодично надсилають змістовні відповіді на запити журналістів, і дістатися до перших осіб, котрі можуть чітко відповісти на питання, у цілому легше, аніж у сьогоднішній Москві», «обличчя політиків, як і раніше, продають журнали, більше того – політики витрачають серйозні кошти на покупку журнальних обкладинок під свої обличчя», «вся серйозна преса виходить або лише російською, або на обох мовах, в україномовне видання набагато складніше збирати рекламу» («проте українську краще знати, аніж не знати»), «зарплати журналістів та редакторів у солідних київських виданнях нижче московських усього в 1,5–2 рази».

Щодо цензури екс-головред Slon.Ru зауважив: «Ще й як є. Майже усюди. І джинсові контракти, за якими не можна погано писати про тих, хто платить. І політичний тиск. І прямі вказвки власників, як висвітлювати ті чи інші події. І стоп-списки. Мені дуже пощастило, що там, де я працюю, цього немає».

«При всій провінційності тутешнього медіаринку і ще більшою, ніж у Росії, зацикленості його на місцевих темах – ринок цей жвавіше російського. По ньому ніхто не намагався пройтися дорожнім катком, як у нас. Так, він маленький і збитий з дощечок. Але у журналістів тут жвавіше розуміння своєї суспільної місії. Я б не сказав, що тут краще, – тут якось природніше і правильніше. А зламана машина часу, що кидає то у початок 90-х, то в кінець 2010-х, тільки додає пікантності в життя московського журналіста, який перебрався в Україну. Тим, хто потрапив у Москві під «грьобаний ланцюг», має сенс принаймні розглянути варіант тимчасового переїзду – це можливість продовжувати чесно робити свою справу, не випадаючи зі звичного мовного середовища. Вже не так мало», – резюмує автор «путівника».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Леонід Бершидський / «Телекритика»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду