У Києві відбулася міжнародна конференція «Майбутнє якісної журналістики в епоху цифрових технологій»

00:00,
22 Квітня 2013
1554

У Києві відбулася міжнародна конференція «Майбутнє якісної журналістики в епоху цифрових технологій»

00:00,
22 Квітня 2013
1554
У Києві відбулася міжнародна конференція «Майбутнє якісної журналістики в епоху цифрових технологій»
Під час конференції пройшли   публічні дебати, протягом  яких іноземні та вітчизняні експерти дискутували, чи достатньо ринкового попиту на якісну журналістику.

Конференцію організував фонд «Ефективне управління». Як вважає  директор фонду Наталя Ізосімова, економічне зростання країни не може відбуватися без інформованого запиту на таке зростання – тому було прийнято рішення організувати конференцію, присвячену саме проблемам журналістської галузі.  

«Від якості та змістовності журналістики великою мірою залежить якість та змістовність політики, а також дискусії у суспільстві з економічних, соціальних, політичних питань, залежить запит на економічні реформи, – сказала у своєму виступі пані Ізосімова.  – Головне питання, яке ми поставили:  як зберегти якісну журналістику в умовах ринку ЗМІ?» За словами Наталі Ізосімової, ця тема виявилась надто глобальною і стало зрозуміло, що обмежити її досвідом України буде  помилкою, тому до участі в обговоренні запросили й іноземних медіафахівців.  

Нові моделі якісної журналістики та вплив цифрової епохи на професію обговорювали такі журналісти як   Марк Брігс (директор відділу цифрового мультимедіа на каналі KING-5 TV у Сіетлі,  автор книги «Підприємницька журналістика), Сіамак Дегханпур (ведучий програми «OFOGH» на перському ТБ- каналі «Голосу Америки»), Володимир Федорін (головний редактор журналу «Forbes Україна»), Олександр Богуцький (директор-президент каналу ICTV) та  Рейчел Олдройд (заступник редактора Бюро журналістських розслідувань у Лондоні).

Також учасницею і модератором  двох секцій конференції  була Джекі Банажинські (професор Школи Журналістики університету Міссурі, лауреат Пулітцерівської премії 1988 року). «Одне із важливих питань – чи може журналістика  вижити? – зазначила вона. –  Економічні моделі, які підтримували традиційне виробництво новин в останні роки часто руйнуються. Зараз потрібно виготовляти новини у кожну хвилину чи навіть секунду дня, і  в той же час думати, як змінити структуру своєї роботи, коли і економіка, і публічний інтерес, і світовий порядок змінюються».  

У публічних дебатах на тему «Чи достатньо ринкового попиту на якісну журналістику?» взяли участь: Віталій Лейбін, головний редактор журналу «Російський репортер» та Марк Брігс (представляли позицію «Так, достатньо»), Джон Ллойд, директор Ройтерського Інституту вивчення журналістики при Оксфордському Університеті, редактор Financial Times і Тетяна Лебедєва, почесний голова Незалежної асоціації телерадіомовників (представляли позицію «Ні»).

Під час конференції було оголошено про запуск освітнього пілотного проекту Фонду «Ефективне управління» з розвитку економічної журналістики в Україні – «ImpactMedia».  Ключова ідея проекту  – відкриття доступу українським журналістам до кращого міжнародного досвіду професіоналів у цій сфері. Тренерами виступлять більше 15 провідних міжнародних журналістів у галузі економіки та бізнесу. Програма розрахована на 20 учасників, які будуть відібрані на конкурсній основі міжнародним журі. Більш детальна інформація буде доступна на сайті фонду з 26 квітня.

Детальніше про конференцію «Майбутнє якісної журналістики в епоху цифрових технологій» читайте найближчими днями на MediaSapiens.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: фонд «Ефективне управління».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду