Академія української преси презентувала посібник із викладання медіаграмотності онлайн

Академія української преси презентувала посібник із викладання медіаграмотності онлайн

20:50,
12 Січня 2021
3011

Академія української преси презентувала посібник із викладання медіаграмотності онлайн

20:50,
12 Січня 2021
3011
Академія української преси презентувала посібник із викладання медіаграмотності онлайн
Академія української преси презентувала посібник із викладання медіаграмотності онлайн
Автори:
Його авторки навчають, як організувати дистанційне навчання цікаво й інтерактивно, щоб учасники вебінару були не просто слухачами, але й активними учасниками процесу, долучалися до дискусій, групових ігор, вікторин і квестів.

12 січня Академія української преси (АУП) презентували новий практичний посібник з медійної та інформаційної грамотності «Будь у тренді: МІГ в online!» Тетяни Іванової та Світлани Ізбаш. У ньому покроково розписані вправи та кейси, адаптовані до навчання з використанням різноманітних онлайн-платформ.

В основу посібника покладені авторські методики, апробовані під час тренінгів для тренерів із медійної та інформаційної грамотності (МІГ), які АУП проводить із 2018 року. Однак минулого року, коли через карантинні обмеження змушені були перевести навчання в онлайн, стало зрозуміло, що необхідні інноваційні форми та методи навчання.

Доктор педагогічних наук, медіатренерка Тетяна Іванова говорить: прийшло усвідомлення про необхідність перезавантажити мислення: «На мій погляд, зараз важливо організувати наше подальше навчання. Й, у першу чергу, навчання з медіаграмотності. Бо, на жаль, поняття «інфодемії» (а цей термін з’явився у 2003 році) знову стає ознакою нашого часу. І саме тому розвиток критичного мислення, розуміння принципів роботи медіа, навичок перевірки інформації набуває особливої ваги».

Під час карантинних обмежень Тетяна Іванова разом з колегою Світланою Ізбаш почали аналізувати ситуацію з онлайн-викладанням і дійшли висновку, що багато слухачів «вимкнені» з процесу навчання.

«Ми побачили в мережі десятки вебінарів, відеолекцій, різноманітних зустрічей, під час яких слухачі цих освітніх програм ховаються за чорними квадратиками. У найкращому випадку ці люди залишалися лише слухачами, а не активними учасниками процесу навчання, – каже пані Іванова. – Звісно, ми розуміємо, що ситуація, в якій ми опинилися, для всіх абсолютно нова. Й мало хто з нас, тренерів, викладачів були готові до запровадження інтерактивних, специфічних елементів навчання».

Саме для того, щоб допомогти медіатренерам, колеги вирішили створити такий практичний посібник.

«Навчання повинно здійснюватися не лише у форматі онлайн. Не лише «по той бік екрану», на нових платформах. Але це навчання має бути повністю інтерактивним, захопливим, із наданням можливості учасникам долучатися до дискусій, рольових ігор, зі збереженням атмосфери нашого прекрасного, нині вже ностальгійного офлайну», – підкреслює авторка посібника.

На написання посібника пішло чотири місяці, розповідає медіатренерка Світлана Ізбаш. Писали з власного досвіду під час серії з 10 триденних тренінгів «Будь у тренді: МІГ в онлайн!», що стартувала 12 вересня 2020 року. «Після кожного тренінгу ми вдосконалювали зміст посібника з урахуванням свого практичного досвіду та досвіду наших учасників. Можна сказати, що ми разом з нашими учасниками, а це 175 викладачів закладів вищої освіти, вчителів загальноосвітніх шкіл, практикуючих тренерів, бібліотекарів та громадських активістів, постійно відпрацьовували методику «МІГ-онлайн». Всі наші спостереження та особисті практичні відкриття в технології онлайн-навчання були описані в цьому практичному посібнику», – каже пані Ізбаш.

Авторка вважає, що посібник буде корисною настановою для всіх, хто тільки починає освоювати онлайн-технології, адже написаний доступною мовою та містить мету, завдання та інструкції до застосування кожної вправи тренерами в онлайн-форматі. Посібник особливо стане в нагоді тим тренерам, які побоюється застосовувати цифрові технології: він допомагає знімати психологічний стрес перед застосуванням сучасних онлайн-платформ через покрокові рекомендації.

Авторки подякували Фонду Фрідріха Науманна за свободу та Академії української преси, завдяки яким посібник побачив світ.  За словами президента АУП Валерія Іванова, найближчим часом, організація представить новий курс для тренерів із медіаграмотності.

Володимир Олійник, менеджер проєкту в Україні та Білорусі Фонду Фрідріха Науманна за свободу, зауважив: «Минулого року тема медіаграмотності, боротьби з дезінформацією була центральною в роботі фонду. Вона викликала великий інтерес серед учасників вебінарів та тренерів. Тож цілком логічно, що був сенс зібрати досвід і методики в окремому посібнику. Сподіваємося, що посібник буде корисним як фахівцям із медіаграмотності, так і всім, кому ця тема є небайдужою».

Посібник можна замовити його безкоштовно за посиланням .

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Валерій
10:38 / 13.01.2021
Якщо цей посібник для on line навчання, то дуже незрозумілим є розсилка архаїчної друкованої версії замість сучасної електронної. Як казав Станіславський "НЕ ВІРЮ"!!!!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду