Китай блокує смс зі словосполученням «Жасминова революція», а Лівію забанив у мікроблогах

00:00,
23 Лютого 2011
1387

Китай блокує смс зі словосполученням «Жасминова революція», а Лівію забанив у мікроблогах

00:00,
23 Лютого 2011
1387
Китай блокує смс зі словосполученням «Жасминова революція», а Лівію забанив у мікроблогах
Влада боїться «вітру свободи» з ісламських країн, демонстрації вже почалися.

 

Клієнти найбільшого у світі за кількістю абонентів мобільного оператора China Mobile не можуть поділитися в смс думками щодо Жасминової революції – повідомлення із цим словосполученням просто не відправляється, пише Bloomberg. Жасминовою революцією раніше називали зміну владу в Тунісі 1987 року, згодом західні журналісти охрестили так переворот у цій країні, що стався у січні 2011, а потім назва поширилась і на події в Єгипті, Бахрейні та Лівії.

 

У третьому за популярністю сайті Китаю Weibo.cn (аналог твітера) пошуковий запит за словом «Лівія» повертається порожнім. Найбільш обговорюваними темами, згідно з даними головної сторінки цього сайту, є землетрус у Новій Зеландії, Ліга чемпіонів та китайський BestBuy. Схожа ситуація – на інших сервісах мікроблогів КНР.

 

Минулого уїкенду китайським інтернетом ходили заклики влаштувати свою Жасминову революцію. У Пекіні, Шанхаї та Гуаньчжоу відбулися немасштабні мітинги, на яких закликали до політичних змін – поліція розігнала демонстрації. У 20 великих містах посилено заходи безпеки, студентам кількох університетів заборонили залишати територію кампусів, у громадських місцях з’явилися правоохоронці в цивільному одязі.

 

Комуністичний режим в Китаї тримається вже понад 60 років – найдовший час без зміни суспільно-політичного ладу серед усіх країн Азії.  Жасминова революція, на думку більшості експертів, навряд чи загрожує республіці зараз,  адже завдяки економічним реформам та зв’язці «партія-бізнес» політичну верхівку підтримують практично всі серйозні бізнесмени, плюс всередині країни немає релігійних чвар -  ситуація, протилежна реаліям у бунтівних останнім часом ісламських країнах.


«Медіаграмотність».

Фото – chinasmack.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду