Літні люди поширюють значно більше фейків у Facebook — дослідження

Літні люди поширюють значно більше фейків у Facebook — дослідження

17:40,
14 Січня 2019
3813

Літні люди поширюють значно більше фейків у Facebook — дослідження

17:40,
14 Січня 2019
3813
Літні люди поширюють значно більше фейків у Facebook — дослідження
Літні люди поширюють значно більше фейків у Facebook — дослідження
Автори:
Науковці виявили, що старші за 65 років користувачі соціальної мережі у чотири рази вірогідніше поширять фейкові новини.

Як пише The Guardian, результати відповідного дослідження Університетів Нью-Йорка та  Принстона опубліковані у науковому журналі Science. Дослідники вважають, що літнім людям бракує навичок для розпізнавання неправдивих онлайн-новин.

У середньому, американський користувач Facebook, що старший за 65 років, поширює у сім разів більше публікацій з видань із фейковими новинами, аніж це роблять американці віком 18-29 років. Якщо порівняти з другою віковою групою (45-65 років), то літні люди поширюють удвічі більше фейків.

Науковці проаналізували Facebook-історію 1750 дорослих громадян США на предмет репостів з видань, які публікують фейкові новини. До таких сайтів належать, наприклад, denverguardian.com, truepundit.com чи donaldtrumpnews.co.

 «Оскільки найбільше покоління в Америці вийшло на пенсію під час широких демографічних і технологічних змін, вірогідно, що ця когорта американців, яким зараз 60 і більше років, не володіє достатнім рівнем медіаграмотності, що дозволив би їм відрізнити фейк від новини, якій варто довіряти», — йдеться у дослідженні.

Науковці додають, що причиною такого явища може бути й погіршення пам’яті з віком. З роками у людей погіршується опір до «ілюзії правди».

Разом з тим, аналітики кажуть, що користувачі, які репостять багато посилань є більш медіагмамотними. Вони краще відрізняють правдиві новини від фальшивих.

Науковці також знайшли певні залежності і з політичними уподобаннями досліджуваних осіб. Неправдиві новини поширювало 11 % прихильників Республіканської партії. Серед прихильників Демократичної партії таких було лише 4 %. Аналітики пов’язують цей факт із тим, що у 2016 році фейків на підтримку Дональда Трампа було значно більше.

Раніше «Детектор медіа» писав про інше дослідження. Дослідники з Університету Пенсільванії виявили, що люди, які обмежують використання соцмереж, почуваються менш самотніми.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
thedailymash
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду