Читачі схильні менше довіряти новинам, в яких вказане джерело — опитування

Читачі схильні менше довіряти новинам, в яких вказане джерело — опитування

14:00,
19 Липня 2018
3785

Читачі схильні менше довіряти новинам, в яких вказане джерело — опитування

14:00,
19 Липня 2018
3785
Читачі схильні менше довіряти новинам, в яких вказане джерело — опитування
Читачі схильні менше довіряти новинам, в яких вказане джерело — опитування
Автори:
Knight Foundation та Інститут Ґеллапа провели опитування серед 3432 американців щодо того, як вони читають новини.

Зокрема людей запитували про те, як вони оцінюють надійність джерела інформації. Для цього дослідники створили спеціальну онлайн-платформу. На ній читачам пропонували набір різних новин з Media Matters, Vox, The New York Times, AP, Fox News, Breitbart News та 100PercentFedUp.

При цьому їх показували у різних варіаціях: без ілюстрації та без позначки про видання, яке новину опублікувало; з вказівкою про джерело, але без ілюстрації; без вказівки про джерело, але з ілюстрацією, яку саме видання опублікувало для новини; із вказівкою джерела та з ілюстрацією. Їх поділили на умовні канали, які переглядали учасники дослідження.

 

Канал, в якому в новин вказане джерело, але відсутні ілюстрації.

Канал, в якому були вказані джерела новин, отримали нижчий показник довіри серед читачів. При цьому дуже мало залежить від ілюстрацій — їх наявність або відсутність майже ніяк не вплинула на довіру респондентів.

Для опитування дослідники обрали новини з різних медіа: нейтральних, тих, які підтримують демократів, та тих, хто підтримує республіканців. Як зауважує Інститут Ґеллапа, була дуже велика різниця в оцінці читачів, які проявили довіру до «демократичних» видань, у їх оцінці «республіканських» медіа, таких як Fox News, Breitbart News чи 100PercentFedUp. При цьому на каналі, в якому були приховані джерела новин, різниця між рівнем довіри до «демократичних» та «республіканських» медіа була незначною. Тобто, сам бренд медіа дуже сильно впливає на рівень довіри до його новин.

З усієї групи видань, обраних для дослідження, найбільше довіри читачів отримали новини агенції Associated Press. На другому місці опинилася газета The New York Times. А найменше учасники дослідження довіряли Breitbart News, 100PercentFedUp та Media Matters.

Дослідники пропонують як можливе рішення проблеми упередженого ставлення до медіа, які ретранслюють протилежні погляди, аніж погляди самого читача, запровадити функцію, яка буде приховувати джерело новин у загальному їх потоці.

Також MediaSapiens раніше писав про сім актуальних досліджень про цифрові медіа, упередженість у ЗМІ, використання VR-технологій та фактчекінг.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Pixabay
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду