Лише 5% матеріалів в українських ЗМІ присвячені вразливим групам населення - ІМІ

Лише 5% матеріалів в українських ЗМІ присвячені вразливим групам населення - ІМІ

16:11,
21 Грудня 2015
6587

Лише 5% матеріалів в українських ЗМІ присвячені вразливим групам населення - ІМІ

16:11,
21 Грудня 2015
6587
Лише 5% матеріалів в українських ЗМІ присвячені вразливим групам населення - ІМІ
Лише 5% матеріалів в українських ЗМІ присвячені вразливим групам населення - ІМІ
Автори:
Українське суспільство наразі не отримує повної інформації про вразливі категорії населення, які виникли внаслідок конфлікту на Сході.

Такими є дані моніторингу висвітлення конфліктно чутливих тем, які провів ГО «Інститут масової інформації» протягом листопада 2015 в загальноукраїнських та регіональних друкованих та інтернет-ЗМІ.

Лише 5% від загальної кількості матеріалів в центральних друкованих та інтернет-ЗМІ стосувалася конфліктно чутливих груп населення. При чому, переважна більшість матеріалів (74% від кількості конфліктно чутливих матеріалів) стосувалися бійців АТО, а інформація про інші вразливі групи (волонтерів, переселенців, мешканців окупованих територій, дітей і родини військових) склала менше 0,5% від загальної кількості матеріалів.

 

Серед регіонів, у яких проводилося дослідження, матеріали про соціальні групи, дотичні до конфлікту, склали 7,7% в друкованих виданнях і 4,5% в інтернеті, від загальної кількості матеріалів, які підлягали моніторингу. Проте, більше половини цих матеріалів стосувалися бійців АТО, натомість іншим вразливим групам було приділено менше 1% від загальної кількості матеріалів.

Інформація про мешканців окупованих територій склала 0% як в загальноукраїнських, так і в регіональних друкованих ЗМІ.

Більшість матеріалів (95%) мала новинний та фактажний характер, лише 5% матеріалів були аналітикою чи статтями.

Найбільше матеріалів про конфліктно чутливі групи населення було зафіксовано в Одесі (11% від загальної кількості матеріалів), Запоріжжі (9.5%), та Дніпропетровську (9%). Найменше матеріалів було зафіксовано в Ужгороді (4%) та Луцьку (5%).

Переважна кількість досліджуваних ЗМІ практично не вживали мови ворожнечі, ІМІ зафіксував лише кілька випадків яскраво негативно забарвленої лексики, яку можна списати на некомпетентність журналістів, а не на злий умисел.

Що стосується дотримання професійних журналістських стандартів, у регіональних ЗМІ найчастіше порушувалися журналістські стандарти повноти представлених фактів та балансу думок, велика частина матеріалів подавалася з неперевірених джерел інформації, таких як неверифіковані акаунти в соціальних мережах, або ж джерела взагалі не називалися. В загальноукраїнських ЗМІ так само найчастіше порушувалися стандарти повноти та балансу, однак загалом рівень стандартів був вищим у півтора-два рази, ніж у регіональних ЗМІ.

В 50% матеріалів загальноукраїнських інтернет-видань, інформація про вразливі групи та іншу сторону конфлікту була неповною. Приблизно чверть матеріалів базувалася на джерелах із соціальних мереж, при чому, з непідтверджених акаунтів.

Моніторинг проводився протягом листопада 2015 року, в друкованих та регіональних інтернет-виданнях наступних регіонів: Вінниця, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Луцьк, Одеса, Полтава, Ужгород, Харків, Херсон, Чернівці. Моніторингу підлягали всі матеріали, які вийшли в цей період (загалом, 12 тис. матеріалів в регіональних інтернет-виданнях, і 4 тис. матеріалів в друкованих виданнях).

Моніторингу також підлягали наступні загальноукраїнські інтернет-ЗМІ: УП, УНІАН, LB.ua, «Обозреватель», «Ліга» (загальна вибірка склала 2,5 тис. матеріалів) та друковані видання: «Країна», «Вести» , «Сегодня» , «Новое Время» (загальна вибірка – 380 матеріалів).

Моніторинг проводився ГО «Інститутом масової інформації» в рамках проекту «Сприяння розвитку конфліктно-сенситивної журналістики в Україні», який виконує Координатор проектів ОБСЄ в Україні за підтримки посольства Великобританії в Україні.

Нагадуємо, що асоціація «Спільний простір» і представництво Європейського союзу в Україні вважають недостатнім рівень висвітлення теми внутрішньо переселених осіб у регіональних засобах масової інформації.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
wiki.kubg.edu.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду