Українські ЗМІ: «на десять девчонок по статистике сорок ребят»

Українські ЗМІ: «на десять девчонок по статистике сорок ребят»

10:20,
1 Жовтня 2015
8351

Українські ЗМІ: «на десять девчонок по статистике сорок ребят»

10:20,
1 Жовтня 2015
8351
Українські ЗМІ: «на десять девчонок по статистике сорок ребят»
Українські ЗМІ: «на десять девчонок по статистике сорок ребят»
Героїнями та експертками жінки в українських ЗМІ виступають не більш як у кожній п’ятій публікації. При цьому «чоловічими» залишаються політика, економіка та інше «серйозне», а «жіночим» — фітнес, швидке схуднення, поради, як знайти чоловіка та сенс життя. Контент матеріалів спрямований на те, щоб українки турбувалися виключно про свою зовнішність, фізичні параметри та шукали «кохання життя».

Протягом 2014 року ІМІ проводив постійний моніторинг друкованих та інтернет-видань на дотримання гендерного балансу. Тоді результати були не дуже втішні — лише кожен 4-й матеріал був присвячений жінці, й лише в кожному 5-му матеріалі було залучено жінку-експертку. Щоби перевірити, чи змінилася ситуація з того часу, ми зробили дослідження-зріз за матеріалами 15 загальноукраїнських видань. Це газети «Факты», «Комсомольская правда», «Газета по-українськи», «Сегодня», «Вести»; журнали «Країна», «Тиждень», «Корреспондент», «Новое время», «Фокус» та інтернет-видання «Українська правда», «Обозреватель», «УНІАН», «ЛігаБізнесІнформ», «Lb.ua».

Виявилося, що порівняно з минулим роком результати погіршилися: станом на сьогодні героїнями в українських ЗМІ жінки виступають у середньому в 17 % матеріалів. При цьому найбільше їх у газетах — 20 %, а в журналах та онлайн-ЗМІ — по 16 %.

В якості експерток медіа залучають жінок у п’ять разів рідше, ніж чоловіків. У газетах це 26 % від загальної кількості експертів, у журналах — 18 %, в інтернет-виданнях — 19 %. Найгіршим цей показник є в журналах «Новое время» та «Фокус» — лише 7 % жінок-експерток, найкраший — у виданні «Комсомольская правда» — 36 %.

При цьому коментують жінки переважно другорядні теми, як-от мода, здоров'я, виховання дітей, іноді освіта, або ж постають у медіа, розповідаючи свої сльозливі історії кохання. Журналісти й журналістки майже не залучають жінок-політологинь, жінок-економісток чи експерток з інших «важливих» тем.

До прикладу, в газеті «Комсомольская правда» (від 3 вересня 2015 року) були такі заголовки: «Украинки имеют европейскую внешность, но в их глазах есть что-то необычное», «Вы вечно молитесь своим ногам», «Хочешь найти мужчину и смысл жизни — рисуй волшебный круг», «Я буду дома гнать велосипед», «Чем хорош и плох фитнес-центр», «Любви все возрасты покорны», всі перераховані матеріали візуалізували жіночими фотографіями.

Варто звернути увагу на цей візуальний контент. У матеріалі «Вы вечно молитесь своим ногам», який займає всю шпальту, розміщено п’ять фотографій напівоголених відомих жінок, де зазначено їхні фізичні параметри — зріст і довжина ніг. У матеріалі «Любви все возрасты покорны» зображено молодих панянок в обіймах із кавалерами, старшими на 35–60 років.

На перших сторінках чи обкладинках українські друковані видання також воліють ставити чоловіків (інакше ж несерйозно буде). У жодному з видань, що підлягали моніторингу, жінки не потрапили на обкладинку — шість із десяти видань розмістили там чоловіків, а решта — графічні малюнки або абстрактні зображення.

Тенденція чоловічої тематики простежується фактично в усіх журналах, які називають себе суспільно-політичними. Героями інтерв’ю за час моніторингу були фактично лише чоловіки: міський голова Львова та лідер «Самопомочі» Андрій Садовий («Коррреспондент»), археолог і спелеолог Тимур Бобровський («Тиждень»), журналіст Микола Вересень («Новое время»), командир добровольчого корпусу «Правий сектор» Андрій Стемпіцький («Країна»), губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі («Фокус»).

Авторські колонки та блоги в онлайн-ЗМІ чоловіки пишуть удвічі активніше (69 %), ніж жінки (31 %).

Варто зазначити, що лише в журналі «Фокус» головний редактор — жінка, іншими чотирма редакціями тижневиків керують чоловіки. В газетах ситуація краща: з п’яти три газети мають шеф-редакторок — «Сегодня», «Комсомольская правда в Украине» і «Вести».

Серед авторів у журналах переважають чоловіки — 59 %, відповідно жінки мають 39,6 %, у співавторстві — 2,4 %. Дещо іншу статистику дають автори газетних публікацій, там жінки удвічі активніші за чоловіків (64 % жінок-авторок у порівнянні до чоловіків-авторів 32 %, у співавторстві — 4 % публікацій).

Можна скільки завгодно доводити, що в нас просто мало жінок-політиків, жінок-експерток у різних сферах і т. д. Проте в редакціях немає навіть якихось внутрішніх правил чи політик, які хоча б заохочували брати коментарі, обирати героїв матеріалів із дотриманням гендерного балансу та писати про жінок не лише в контексті «хто з ким спить» чи «з якою сумочкою ходить до Ради».

Яна Машкова, Ірина Чулівська, ІМІ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
credo-ua.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду