Нотки оптимізму американського медіабізнесу

Нотки оптимізму американського медіабізнесу

00:00,
2 Квітня 2014
2546

Нотки оптимізму американського медіабізнесу

00:00,
2 Квітня 2014
2546
Нотки оптимізму американського медіабізнесу
Нотки оптимізму американського медіабізнесу
Наймасштабніше дослідження ЗМІ у США Pew Research засвідчило, що такі нові медіа як Huffington Post, BuzzFeed, Mashable становлять реальну конкуренцію ветеранам журналістики. Окрім цього зафіксовано зростання популярності онлайн-відео та відео реклами.

Pew Research Center опублікував результати щорічного дослідження американських ЗМІ «Стан медіа» (State of the News Media 2014). Звіт представляє зміни в медіабізнесі, в поведінці аудиторії, у впливові соціальних мереж. Цікаво, що на противагу минулорічному песимістичному звіту (читайте у публікації «Тяжкі часи американських медіа»), нинішні результати дослідники називають обнадійливими для бізнесу. Цей рік продемонстрував, як «світи журналістики й технології продовжують зливатися в єдине ціле» та який вплив має конвергенція на бізнес медіакомпаній.

Звіт Pew Research Center вважається найґрунтовнішим серед медіадосліджень США. Світові медіаресурси публікують його результати, оскільки американські тенденції, як правило, поступово проявляються на ринках інших країн. Результати викладено на сайті в декількох розділах. MediaSapiens публікує скорочені висновки цього дослідження: з оглядової статті директора Центру Еммі Мітчелл та статті на Nieman Journalism Lab.

2013 рік та початок 2014-го принесли такий потік потужної енергії, якого ми вже давно не спостерігали у новинній індустрії. І хоча виклики декількох останніх років залишаються, та ще й з’являються нові, цей рік вселяє оптимізм – або, можливо, надію на майбутнє американської журналістики.

Цифрові гравці вибухнули на медіасцені, принесли технологічні ноу-хау та нові гроші, почали приваблювати топ-таланти журналістики. BuzzFeed, над яким колись насміхались і називали його контент «приманкою для кліку», зараз має штат чисельністю 170 осіб. Зокрема, тут працює лауреат Пулітцерівської премії Марк Шофс (Mark Schoofs). У редакції блогу Mashable працює 70 людей – ресурсу вдалося переманити колишнього помічника редактора New York Times Джима Робертса – він став одним із редакторів. У січні цього року Езра Клейн (Ezra Klein) залишив Washington Post і перейшов у Vox media, що стане новою домівкою для його концепції пояснювальної журналістики. Багато з цих компаній уже є успішними цифровими брендами, побудованими навколо вродженого розуміння технології.

Нові види прибутку з’явилися в медіабізнесі. Нове покоління підприємців – Джефф Безос, Джон Генрі і П’єр Омід’яр – інвестують власні гроші в індустрію, в деяких випадках створюючи абсолютно новітні організації, а в інших – приносячи нове життя в старі медіа. У них хороші мандати довіри – окрім глибоких кишень – вони інсайдери в технологічному бізнесі, але аутсайдери в новинному бізнесі. Пожертвування та благодійні внески також зросли, вони частіше фокусуються на дрібних медіа.

В онлайн-медіа часткове накладення піару та новин, яке вже зафіксував звіт минулого року, стало ще більше вираженим. Одна з найбільших сфер експериментів – це коли частина контенту на сайті фінансується рекламодавцями, але при цьому написана вона журналістами і розміщується на новинній сторінці так, що іноді її складно відрізнити від новин. Native advertising (природна реклама), як її називають в індустрії, в 2013 році розвивається все активніше. Першими її почали використовувати The Atlantic та Mashable. Тепер The New York Times, The Washington Post і нещодавно The Wall Street Journal оголосили про намір залучити працівників до цього виду реклами. eMarketer прогнозує, що в 2014 році у США ринок природної реклами складе 2,85 мільярди доларів.

Дослідження зафіксувало: компанії, які поширюють цифрові новини, зростають дуже активними темпами. Так, у 500 електронних виданнях налічується 5 000 працівників у робочому штаті. Більшість із цих медіа створено за останні 6 років. Причому у 30 найбільших із них працює 3 тис. робітників (таких як Vice, HuffPo, Gawker, BuzzFeed, Mashable, Business Insider, ProPublica).

241 з цифрових медіа мають у своєму штаті не більше трьох співробітників. Звісно, 5 тис. недостатньо, щоб компенсувати скорочення у газетах, але це дуже суттєва цифра.

Нові цифрові ЗМІ кидають виклик традиційній взаємодії з аудиторією – вони наздоганяють відомі бренди за трафіком. У квітні, травні та червні 2013 року The Huffington Post сягнув рівня 45 млн відвідувачів щомісяця і посів друге місце після Yahoo News, який є лідером серед новинних сайтів. BuzzFeed із місячною аудиторію 17 млн унікальних користувачів майже наздогнав Washington Post, де 19 млн відвідувачів.

«Цього року ми побачили, що окремі медіа, які міцно пов’язані з глибоким розумінням технології та цифрового контенту, почали працювати над повідомленням новин так, як ми раніше не бачили», – пише Емі Мітчел, директор журналістських досліджень у Pew.

Але результати дослідження дають і порцію холодного душу для тих, хто перебуває в надмірній ейфорії від цифрових медіа.

На цій діаграмі зображено сфери прибутку в медіа в 2013 році. Загалом ринок оцінюється у 63–65 млрд доларів. Венчурні інвестиції та пожертвування в них становлять лише 1%, 69% – реклама, 24% – прибуток від аудиторії.

Найбільше зростання прибутків зафіксовано від аудиторії. Йдеться про передплату (за цифрові чи друковані ЗМІ), різноманітні преміям-сервіси, плату за телебачення, пожертвування. Дохід від дистрибуції щоденних газет цього року зріс на 5%, однак дослідники Pew Research вважають, що це пов’язано не зі зростанням передплатників, а з тим, що медіакомпанії «витискають» зі своєї аудиторії більше грошей.

Річний дохід різних видів медіа

Досі є велика непевність щодо бізнес-моделі у новинних ЗМІ. Неприбуткові медіа мають шукати джерела поза грантами, більшість медіакомпаній дуже залежать від реклами, а цифрові новинні сайти розвивають нові моделі прибутку. «Зараз великий знак питання біля знака долара, через який люди й далі думають, яким є майбутнє стабільності», – йдеться у звіті.

Нові цифрові ньюзруми фокусують свою увагу на тих темах, які залишаються не розкритим у редакціях друкованих видань. Це три сфери: локальні чи гіперлокальні новини (The New Haven Independent чи West Seattle Blog), розслідувальна журналістика на місцевому, державному чи міжнародному рівні (ProPublica чи New England Center for Investigative Reporting) та міжнародні новини. Акцент на міжнародних новинах розширився останніми роками, GlobalPost займається лише закордонним репортерством, а Vice, BuzzFeed та Quartz розширюють представництва за кордоном.

Великий розділ звіту присвячено місцевому телебаченню. Зазначено, що місцеве телебачення за рівнем охоплення досягає 9 з 10 американців. У 2013 році воно зазнало суттєвих змін. Близько 300 місцевих телеканалів змінили своїх власників, у сумі їх було продано за ціну більше 8 мільярдів. Тобто їхня вартість зросла на 367% порівняно з 2012 роком.

Поведінка аудиторії

На запитання, звідки вони отримують новини, більшість американців відповіли, що роблять це через цифрові платформи: 82% зі стаціонарного комп’ютера чи ноутбука та 54% з мобільних пристроїв. Половина користувачів соцмереж діляться чи репостять новинні історії, а 46% обговорюють новини на сайтах. Аудиторія витрачає все більше часу на перегляд онлайн-відео – 63% дорослих американців дивляться онлайн-відео, і з них 36% дивляться новинне відео.

Інші дані по онлайн-відео: 88% користувачів смартфонів дивляться онлайн-відео, і 53% з них дивляться новинні відео.

Відео, зняте самими користувачами, стало вже частиною новинного процесу, особливо в час стихійних лих, катастроф і протестів. Але відсоток людей, які беруть участь у створенні цих відео, невеликий – 35% американського населення зазначили, що знімали щось на відео зі свого телефона (на липень 2013 року). Лише 14% користувачів соціальних мереж публікували фотографії з подіями в соцмережі та 12% – відео. Загалом, 11% «споживачів онлайн-новин» надавали ЗМІ свій контент.

Зростання відеореклами

Хоча реклама у відео становить невелику частку загальної цифрової реклами, загалом вона зростає. Згідно зі статистикою, реклама у відео зросла на 43,5%. Ринок реклами в онлайн-відео у 2012-му оцінювався в 2,89 мільярди, а в 2013-му – в 4,15 млрд.

На діаграмі показно загальний дохід від цифрової реклами, а також зростання прибутку від відеореклами

У звіті зазначено: ситуація ускладнюється тим, що ринок відеореклами стає все більш переповненим. Як власник YouTube, Google – найпопулярніше місце для відеореклами. eMarketer прогнозував, що YouTube отримає 850 млн прибутку завдяки рекламі в 2013 році, що становить 20% ринку відео реклами загалом. За решту грошей змагаються великі та малі ЗМІ, а також такі компанії, як Facebook.

Соцмережі й новини

Дистрибуція новин через соціальні мережі представляє неоднорідну картину. Як повідомляв Pew минулого року, користувачі Facebook більше схильні випадково натрапляти на новини, аніж навмисне шукати їх. У США 64% дорослого населення користується цією соцмережею. Однак лише 30% отримують новини звідти. Щодо YouTube – 51% користується ним, тільки 10% дістає новини. Twitter – 16% користується, тільки 8% отримує новини.

На діаграмі показано відсоток дорослого населення США, який користується соціальною мережею, та відсоток тих, хто отримує звідти новини.

Facebook та пошукові системи стали важливими для медіа як нові шляхи донесення інформації. Але Pew встановив, що люди, які приходять на новинні сайти з Facebook та пошуку, проводять менше часу на сайті, ніж ті, які прямо на нього зайшли.

Переклад: перший рядок – ті, хто прямо прийшов на сайті, 2 – з Facebook, 3 – з пошукової системи. Колонка перша –хвилини за візит, друга – переглянутих сторінок на одного користувача, третя – візити від одного користувача.

Для тих, хто проводить багато годин у Twitter, може бути несподіванкою, що погляд на проблеми користувачів Twitter відрізняється від погляду широкої публіки. Pew підтверджують це таким прикладом. Після стрілянини 2012 року у школі в Ньютоні користувачі Twitter активно підтримували більш жорсткий контроль за зброєю, 64% проти 21%. Але проведене опитування серед населення (у цей же період) засвідчило інші цифри: 49% проти 42%.

Це пояснюється тим, що користувачі Twitter схильні «групуватися» навколо тієї теми чи проблеми, яка їх цікавить чи непокоїть. Крім того, дослідники пишуть, що думка Twitter-аудиторії з приводу суспільних проблем є мінливою і може змінюватися на протилежну навіть протягом місяця.

Детальніше про всі результати дослідження Pew Research Center – на сайті

Підготувала і переклала Марина Дорош

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: charisestevens.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду