Юристи США все частіше використовують емодзі як докази в суді

Юристи США все частіше використовують емодзі як докази в суді

10:43,
20 Лютого 2019
3564

Юристи США все частіше використовують емодзі як докази в суді

10:43,
20 Лютого 2019
3564
Юристи США все частіше використовують емодзі як докази в суді
Юристи США все частіше використовують емодзі як докази в суді
Автори:
Американські правники почали частіше згадувати емодзі у своїх документах та доповідях. В тому числі і у залах суду. Поки що прецедентів мало, але емодзі та смайли стають непрямими доказами злочину та вже здатні стати вагомою причиною посадити зловмисника до в’язниці.

Дослідження спеціалістів Університету Санта-Клари довели, за останні 15 років смайли чи емодзі згадувалися при розгляді 171 справи в США, розповідає The Verge. Кількість зросла ближче до кінця цього періоду — 30 % зі справ, у яких фігурували емодзі, припало на 2018 рік. Найчастіше емодзі зустрічалися в епізодах зі злочинами сексуального характеру. Утім так було лише спочатку, пізніше їх почали згадувати при розгляді абсолютно різних справ: від пограбувань до вбивств.

Приміром, у 2017 році в Ізраїлі сімейну пару зобов'язали виплатити кілька тисяч доларів штрафу орендодавцю, який звинуватив їх в безвідповідальному ставленні до правил оренди. Після огляду квартири вони відправили йому повідомлення з декількома позитивними емодзі. Серед них була присутня і пляшка шампанського — чоловік розцінив це як згоду на оренду. Потім пара перестала відповідати на повідомлення орендодавця і зняли іншу квартиру. Тоді чоловік звернувся до суду і виграв справу.

Що ж до справ з сексуальним підтекстом, то дослідниця Джесіка Уітні (Jessica Whitney) з університету Санд-Дієго встановили, що емодзі часто фігурують у злочинах, пов'язаних з сексуальним рабством та торгівлею людьми. Саме спеціальні смайли, а не слова, стали кодовою мовою злочинців та їх потенціальних клієнтів. Найбільш помітними індикаторами торгівлі людьми в стилі емодзі стали троянда, вишня, квітуча вишня, пульсуюче серце, літак і корона. Наприклад, серце і вишня підкреслюють, що жертва торгівлі людьми є неповнолітньою, в той час як літак сигналізує, що людина буде в місті за певний час.

Проте масштабне використання емодзі в якості повноцінних доказів у суді зупиняє їх неоднозначне тлумачення. Один і той же символ може мати зовсім різне значення в залежності від контексту. Крім того, одні і ті ж емодзі можуть сприйматися по-різному, навіть в залежності від операційної системи. Усміхнений смайл в ранніх версіях iOS люди часто інтерпретували як негативний, на відміну від аналогів на інших платформах.

Втім, емодзі все ще продовжують використовуватися у розважальних цілях. Нещодавно ми писали про гру від Google, у якій гравцеві треба полювати на емодзі у реальному часі, використовуючи свою камеру.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
BBC.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду