Китай запускає систему вимірювання «благонадійності» громадян

Китай запускає систему вимірювання «благонадійності» громадян

14:14,
27 Жовтня 2017
3738

Китай запускає систему вимірювання «благонадійності» громадян

14:14,
27 Жовтня 2017
3738
Китай запускає систему вимірювання «благонадійності» громадян
Китай запускає систему вимірювання «благонадійності» громадян
Автори:
У 2020 році китайський уряд планує запустити систему соціальних кредитів, яка буде використовуватися для оцінки «благонадійності» громадян.

Про це йдеться в статті видання Wired.

Про введення такої системи вперше заговорили в 2014 році. Тоді Державна рада Китаю опубліковала документ «Схема планування побудови системи соціальних кредитів».

Для її реалізації уряд Китаю співпрацює з 8 потужними китайськими технологічними компаніями, які мають доступ до величезних обсягів даних.

Це зокрема компанія China Rapid Finance – засновниця месенджера WeChat, яким користується понад 850 млн людей, а також фінансові компанії Sesame Credit та AliPay холдингу Alibaba. Видання дізналося, що ці та інші компанії об'єднають свої дані для оцінки громадян за п'ятьма основними критеріями (хоча загалом алгоритм оцінки китайська влада не розкриває).

За даними Wired, це такі показники, як кредитна історія, здатність до виконання зобов’язань, особисті дані (номер телефону, адреса), поведінка та відносини з людьми (включно з аналізом змісту публікацій в соцмережах, зокрема щодо лояльності до уряду). За даними компанії Alibaba, негативні пости не впливатимуть на кількість балів громадянина, однак достеменно це стане  відомо тільки після запуску.

«Тобто той, хто грає в відеоігри протягом десяти годин на день, наприклад, буде вважатися неробою. А той, хто часто купує підгузники, розглядатиметься як ймовірний батько чи мати, який чи яка набагато більше схильний до відповідальності», - каже технологічний директор компанії Sesame Лі Юньюнь (Li Yingyun).

Коли користувачі системи досягатимуть певних рівнів, вони отримуватимуть винагороду: швидшу обробку віз для подорожей, оперативнішу реєстрацію в готелях, доступ до позик готівки, оренду авто без депозиту тощо.  

Люди з низьким рейтином натомість матимуть меншу швидкість роботи Інтернету, обмежений доступ до ресторанів та скасування права на подорожі закордон.

«Уявіть собі світ, де багато що з ваших повсякденних дій постійно контролюватиметься й оцінюватиметься: що ви купуєте в магазинах та в Інтернеті; де ви знаходитесь в будь-який момент часу; хто є вашими друзями та як ви взаємодієте з ними; скільки годин ви проводите, переглядаючи відео або граючи у відеоігри; і які рахунки та податки ви платите (чи ні), - пише авторка статті Рейчел Боцман (Rachel Botsman). - Це не важко уявити, тому що більша частина цього вже відбувається, завдяки всім тим, хто збирає дані, - Google, Facebook і Instagram, або програмам для відстеження здоров'я, таким як Fitbit. Але тепер уявіть собі систему, де всі ці факти оцінюються як позитивні чи негативні, і складаються в певну кількість балів відповідно до правил, встановлених урядом».

Згідно заяв китайського уряду, такий метод допоможе «зміцнити довіру» по всій країні та побудувати культуру «щирості».

Наразі участь у системі соціальних кредитів у Китаї є необовязковою. Але до 2020 року це стане обов’язком. Поведінка кожного громадянина та юридичної особи (комерційної компанії чи іншої організації) у Китаї буде оцінюватися. Високий рейтинг в цій системі вже став символом статусу, і майже 100 тисяч людей хизуються своїми показниками в соцмережі Weibo.

Нагадаємо, минулого року у Китаї ухвалили новий закон про кібербезпеку, згідно з яким державний контроль над інтернетом посилюється.

Цього року Китай запровадив держреєстрацію для магазинів мобільних додатків, а також повністю заблокував американський месенджер WhatsApp.

У Китаї чоловіка засудили до дев'яти місяців ув'язнення за продаж програмного забезпечення, яке допомагає користувачам ухилятися від державного контролю над інтернетом.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
wired.co.uk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду