З усіх проблем медіа нам в першу чергу треба говорити про їх безпеку – Дуня Міятович

З усіх проблем медіа нам в першу чергу треба говорити про їх безпеку – Дуня Міятович

14:36,
13 Вересня 2017
2098

З усіх проблем медіа нам в першу чергу треба говорити про їх безпеку – Дуня Міятович

14:36,
13 Вересня 2017
2098
З усіх проблем медіа нам в першу чергу треба говорити про їх безпеку – Дуня Міятович
З усіх проблем медіа нам в першу чергу треба говорити про їх безпеку – Дуня Міятович
Автори:
Про це заявила колишня представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович на Другій медіа-конференції Східного партнерства 13 вересня.

«Я була представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ протягом семи років. Я і співпрацювала, і боролася з урядами 53 країн-учасниць. І, чесно кажучи, ситуація не дуже змінюється на краще. Візьмемо Україну – країну, яка переживає надзвичайно складний період. Чому Сущенко досі у в'язниці в Москві, блогер Асєєв в Донецьку, а Семена не може виїхати з Криму? Доки ми маємо таку ситуацію, я проти всіх інших дискусій, що стосуються свободи ЗМІ. Чому ми досі нічого не знаємо про вбивства Гонгадзе та Шеремета, чому все ще чекаємо на справедливість в цих справах? Я вважаю, що насамперед нам треба говорити про безпеку журналістів та їх захист», - зазначила вона.

Дуня Міятович також зазначила, що не може не згадати ситуацію з безпекою журналістів в Азербайджані, де ув’язнено блогера Мехмана Гусейнова.

«Ці питання ми маємо ставити голосно й відкрито. Звичайно, нам треба бути дипломатичними, але яка може бути дипломатія, коли ці люди потерпають через те, що просто робили свою роботу?. Поки це не зміниться, ми не можемо говорити про демократію. З усіх проблем нам насамперед треба думати про права журналіста й людини. Інакше все, що ми вже перебороли, повернеться як бумеранг. Ми всі маємо активно закликати до їх звільнення», - додала експертка.

Вона проте відзначила, що певний поступ відбувається, й у різних країнах журналістів випускають з в’язниць.

«Проте ця проблема все одно ускладнює ситуацію для багатьох журналістів в світі. Адже через це журналісти частіше вдаються до самоцензури, побоюючись за свою безпеку та безпеку своїх рідних. Це характерно для країн Східного парнерства», - зазначила пані Міятович.

Другим ключовим викликом вона назвала боротьбу з пропагандою та фейкові новини.

«Я з Сараєво, з країни, де процвітала пропаганда Мілошевича, через що почалася війна люди вбивали один одного. І ми досі маємо ці шрами. Я вважаю, що не можна боротися з пропагандою пропагандою. Не можна вдваватися до жодних недемократичних методів. Це складно і болісно, ​​але іншого шляху немає. У березні 2014 року я була в Криму. Ми з колегами полетіли туди останнім літаком, який відправлявся з Києва до Сімферополя. І побачили там на власні очі, що пропаганда робить з людьми, і як важко в таких умовах працювати журналістам, побачила страх в очах людей. Все те, що ми проходили в Сараєво в 1992-му. І подібні речі в майбутньому не зникнуть, фейкові новини та пропаганда продовжуватимуть впливати на людей», - стверджує Дуня Міятович.

Пізніше на спеціальній прес-конференції для ЗМІ вона також відзначила, що в цілому, на її думку, після Євромайдану українські журналісти отримали більше свободи.

«Якісно це зможуть оцінити медійні організації та громадянське суспільство. Але мені здається, що в цілому ЗМІ стали вільніше. Водночас є регіони, де є суцільна не свобода, в першу чергу на Сході України. Проте для України гострою є проблема безкарності за злочини проти журналістів. Винні в них не несуть за це відповідальності. Це і вбивства, про які я говорила, і напади, і побиття. Крім того, є і політичний тиск», - каже вона.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 13 вересня 2017 року в Києві проходить Друга медіа-конференція Східного партнерства. Під час заходу основну увагу учасники приділять питанню дедалі більших викликів, з якими стикаються журналісти в східних країнах-партнерах ЄС. У конференції беруть участь 350 працівників медійної сфери та донори з Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Республіки Молдова, України, а також країн-членів ЄС та інших країн.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду