Чехія звинуватила Росію у веденні інформаційної війни

Чехія звинуватила Росію у веденні інформаційної війни

14:20,
2 Вересня 2016
2255

Чехія звинуватила Росію у веденні інформаційної війни

14:20,
2 Вересня 2016
2255
Чехія звинуватила Росію у веденні інформаційної війни
Чехія звинуватила Росію у веденні інформаційної війни
Автори:
Спецслужби Росії ведуть у Чехії інформаційну війну.

Про це йдеться в звіті Служби безпеки та інформації Чехії за 2015 рік. 

«У 2015 році російські інформаційні операції у Чехії були зосереджені, насамперед, на ослабленні сили чеських ЗМІ (негласне проникнення в чеські ЗМІ, масове виробництво російської пропаганди і дезінформації, контрольованої державою); ... на вчиненні впливу на сприйняття і думки чеської аудиторії, ослабленні волі суспільства до опору або конфронтації…» - йдеться в документі.

Також, зазначено у звіті, дії спецслужб були сконцентровані на насадженні серед населення гасла «Усі брешуть» шляхом поширення як достовірних, так і недостовірних відомостей.

Крім цього, Росія підтримує соціальну і внутрішньополітичну напруженість у Чехії, надаючи допомогу «маріонетковим» популістським або екстремістським організаціям, а також докладає зусиль для створення «віртуальної загрози» війни з РФ.

Чеські спецслужби вважають, що дії Росії безпосередньо пов'язані з конфліктом в Україні і участю РФ у воєнній операції в Сирії, і з закінченням цих криз вони будуть припинені. 

Дії спецслужб «завдають шкоди репутації України та ізолюють країну на міжнародному рівні (втягуючи чеських громадян та організації у таємні операції проти України)». 

Надалі ця інфраструктура може бути використана для маніпуляції чеським суспільством.

Спецслужба попереджає, що вищезгадані цілі становлять загрозу для Чехії, ЄС і НАТО не лише в контексті української і сирійської криз.

Раніше чеська неурядова організація The European Values розробила низку рекомендацій для державних органів, громадських організацій та журналістів з протидії дезінформаційному впливу Кремля. Автори зазначили, що особливо помітною активізація поширення дезінформації з боку Російської Федерації та її союзників була в країнах – членах ЄС із 2013 року, тобто з початку кризи в Україні. В організації запропонували позиціонувати протидію дезінформації пріоритетом у формуванні зовнішньої політики й питань безпеки; публічно ставити під сумнів і відкидати пропагандистські заяви прокремлівських політиків і публічних осіб; розкривати кампанії з дезінформації, їхню суть та канали поширення; а також систематично підвищувати стійкість до пропаганди у вільних суспільствах. Детальніше з рекомендаціями можна ознайомитися за посиланням

Також про те, як борються з пропагандою в Чехії, у травні розповіла старша керівниця Центру прав людини і демократії People in Need (Прага) Олена Іванців. Щоби спростовувати пропагандистські меседжі, в Чехії створили список місцевих ЗМІ, які поширюють дезінформацію та кремлівські фейки, одночасно почалися журналістські розслідування щодо фінансування цих медіа (зокрема, розслідування журналіста Ондрея Кундри з видання Respekt про сайт aeronet.cz). Громадська організація  European Values Think-Tank запровадила моніторинг дезінформації в російських ЗМІ – Kremlin Watch Monitor. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
RFE/RL
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду