WikiLeaks назвав «Панамський архів» профінансованою атакою США

WikiLeaks назвав «Панамський архів» профінансованою атакою США

14:55,
6 Квітня 2016
3261

WikiLeaks назвав «Панамський архів» профінансованою атакою США

14:55,
6 Квітня 2016
3261
WikiLeaks назвав «Панамський архів» профінансованою атакою США
WikiLeaks назвав «Панамський архів» профінансованою атакою США
Автори:
Сайт WikiLeaks, що займається публікацією витоків офіційних документів з різних країн, у своєму офіційному Twitter висловив сумнів в об'єктивності авторів розслідування про офшори високопоставлених чиновників з усього світу та їх оточення.

Великий витік даних панамської юридичної фірми Mossack Fonseca про офшори відомих персон і політиків по всьому світу було профінансовано урядом США і американським фінансистом і філантропом Джорджем Соросом.

Таку заяву розміщено у Twitter WikiLeaks.

«Уряд США профінансував «Панамські документи» через USAID», – пише ресурс.

WikiLeaks зазначає, що значна частина розслідування присвячена Росії і країнам пострадянського простору, в зв'язку з чим вважає підозрілим його фінансування з боку американських структур.

«Можливо, американський OCCRP робить хорошу роботу, але пряме фінансування атаки на Путіна з боку уряду США серйозно підриває довіру до неї», – йдеться в іншому повідомленні WikiLeaks.Нагадуємо, що один із співзасновників панамської компанії Mossack Fonseca Рамон Фонсека заявив, що фірма стала жертвою злому, здійсненого ззовні. За його словами, Mossack Fonseca не порушувала жодних законів, усі її операції були легальними. Також Фонсека зазначив, що компанія ніколи нікому не допомагала в ухиленні від сплати податків або відмиванні грошей.

Коментуючи дані «Панамських документів», витяги з яких було опубліковано Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань та світовими ЗМІ, Фонсека назвав їх «вирваними з контексту» та неправильно витлумаченими. 

Серед оприлюднених документів також знайшлася офшорна компанія, створена на ім'я Петра Порошенка у серпні 2014 р., коли він уже займав пост президента України. Даних про цю компанію не було зазначено у деклараціях про доходи Порошенка, однак це правопорушення не є кримінальним, згідно з чинним законодавством України, а виключно адміністративним. Крім того, через цю компанію не проводилося жодних операцій.

Розслідування про це було опубліковане на сайті Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) 3 квітня 2016 року

Сам Порошенко заявив, що відрізняється від інших політиків з «панамського списку», оскільки компанія, яка була створена в офшорній зоні, за словами президента, була створена виключно для передачі його бізнесу в управління міжнародному інвестиційному банку, а не для ухиляння від сплати податків.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
New Yorker
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду