Окупаційна влада Криму ліквідовує редакції двох кримськотатарських ЗМІ

Окупаційна влада Криму ліквідовує редакції двох кримськотатарських ЗМІ

12:52,
2 Грудня 2015
1266

Окупаційна влада Криму ліквідовує редакції двох кримськотатарських ЗМІ

12:52,
2 Грудня 2015
1266
Окупаційна влада Криму ліквідовує редакції двох кримськотатарських ЗМІ
Окупаційна влада Криму ліквідовує редакції двох кримськотатарських ЗМІ
Автори:
Так звана «Рада міністрів Криму» винесла розпорядження про ліквідацію кримських державних автономних установ «Редакція газети "Янъы дюнья"» та «Редакція журналу "Йылдыз"», які розташовані у Сімферополі (АР Крим). Редакції буде реорганізовано шляхом їх приєднання до державної автономної установи Республіки Крим «Медіацентр ім. Ісмаїла Гаспринського».

Так звана «Рада міністрів Криму» винесла розпорядження про ліквідацію кримських державних автономних установ «Редакція газети "Янъы дюнья"» та «Редакція журналу "Йылдыз"», які розташовані у Сімферополі (АР Крим).  Редакції буде реорганізовано шляхом їх приєднання до державної автономної установи Республіки Крим «Медіацентр ім. Ісмаїла Гаспринського».

Про постанову написав на своїй сторінці у Facebook глава Союзу кримськотатарських письменників Різа Фазил, повідомляє кримськотатарське інформаційне агентство QHA.

Згідно розпорядження окупаційної влади два кримськотатарські видання втратять самостійність і стануть структурним підрозділом нового медіахолдингу, який очолив екс-глава Республіканської бібліотеки імені І.Гаспринського Айдер Еміров.

Як зазначає агентство, два найбільш довго існуючі та інамениті видання кримських татар, які працювали при різних режимах, не тільки втратять незалежність, а й можуть бути закриті.

«Реорганізація діяльності таких видань, як "Янъы дюнья" і "Йылдыз" є реалізацією того задуму, який плекався новою владою давно, ще з минулого року. За великим рахунком замість прямого фінансування та інших благ, які обіцяла нова влада виданням, запроваджується повний контроль за інформаційною політикою та фінансовою діяльністю друкованих видань», - пише агентство QHA.

 «Янъы дюнья» («Новий світ») - республіканська газета кримськотатарською мовою, що видається в Криму з 1918 року. Вона виходила один раз на тиждень, щоп'ятниці, тиражем 3,7 тис. примірників, і була гордістю багатьох кримських татар протягом майже століття.

«Йылдыз» («Зірочка») - кримськотатарський літературно-художній, науковий, історичний журнал кримськотатарською мовою. Виходив з 1976 року у вигляді альманаху, з 1980 року - журналу.

Нагадаємо, з 1 квітня поточного року кримськотатарські телеканали ATR і Lale, радіостанції Meydan і «Лідер» змушені були припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Інформаційне агентство «Крымские новости QHA» також отримало відмову в реєстрації та було змушене припинити свою діяльність на території Криму і переїхати до Києва. На той момент кримськотатарська  газета «Янъы дюнья» і журнал «Йылдыз» отримали дозвіл на перереєстрацію від окупаційної влади.

У червні так звана «влада» окупованого Росією Криму склала список медіа, яким не дозволено працювати на масових заходах півострова. До списку увійшли: інтернет-видання «Крим. Реалії», кримськотатарське інформаційне агентство новин QHA, а також два ЗМІ медіахолдингу ATR - кримськотатарський телеканал ATR та інтернет-видання «15 минут».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду