Нацрада винесла на громадське обговорення регуляторний акт щодо прозорості медівласності

Нацрада винесла на громадське обговорення регуляторний акт щодо прозорості медівласності

17:50,
30 Листопада 2015
2327

Нацрада винесла на громадське обговорення регуляторний акт щодо прозорості медівласності

17:50,
30 Листопада 2015
2327
Нацрада винесла на громадське обговорення регуляторний акт щодо прозорості медівласності
Нацрада винесла на громадське обговорення регуляторний акт щодо прозорості медівласності
Автори:
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення винесла на громадське обговорення проект Порядку подання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги інформації про структуру власності.

Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 26 листопада, а 30 листопада регулятор оприлюднив на своєму сайті проект регуляторного акту для громадського обговорення, а також аналіз його регуляторного впливу.

Документ визначає процедуру подання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги Національній раді інформації про структуру власності та здійснення Національною радою контролю за дотриманням суб’єктами інформаційної діяльності вимог щодо розкриття інформації про структуру власності, відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

У Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному в законі «Про телебачення і радіомовлення», однак деталізується поняття «ключовий учасник юридичної особи» - це будь-яка фізична особа, яка володіє корпоративними правами такої юридичної особи, і юридична особа, яка володіє 5 і більше відсотками корпоративних прав такої юридичної особи. При цьому якщо юридична особа має більше ніж 20 учасників – фізичних осіб, ключовими учасниками вважаються 20 учасників – фізичних осіб, частки яких є найбільшими. Якщо однакові за розміром пакети корпоративних прав юридичної особи належать більше ніж 20 учасникам - фізичним особам, ключовими учасниками вважаються всі фізичні особи, які володіють 5 і більше відсотками корпоративних прав такої юридичної особи. Також вважається, що публічна компанія не має ключових учасників.

Структура власності мовника або провайдера є прозорою, якщо інформація про структуру власності, оприлюднена на його офіційному веб-сайті та надана Національній раді, дає змогу визначити всіх осіб, які мають пряму та/або опосередковану істотну участь у юридичній особі чи можливість значного або вирішального впливу на управління та/або діяльність юридичної особи, у тому числі відносини контролю між усіма особами в ланцюгу володіння корпоративними правами щодо цієї юридичної особи, а також визначити кінцевого бенефіціарного власника.

Проект має сім додатків – форм подання мовниками і провайдерами інформації про їхню структуру власності. Ознайомитися з проектом порядку і додатками до нього можна на сайті Нацради.

Нацрада розробляла документ із допомогою медіаюристів, а також експертів Ради Європи. За словами заступника голови Нацради Уляни Фещук, документ виходить за межі законодавства, водночас Нацрада працюватиме надалі над внесенням змін до норм закону про телебачення і радіомовлення, які передбачають необхідність розкриття структури власності медіа.

Заступник голови Нацради Уляна Фещук (праворуч)

27 листопада на круглому столі громадської організації «Телекритика» «Дієвість закону про прозорість медіавласності» учасники заходу висловили свої перші міркування щодо запропонованого Нацрадою порядку.

Директор юридичного департаменту Нового каналу Катерина Мороз вважає документ досить детальним і докладним, але бачить у ньому розбіжності із законом: «Порядок досить детальний. Дякуємо за пояснення, як заповнювати форми. Це дає надію, що ліцензіати зможуть це зробити, розібратися в цьому. З того, що я побачила, в документі є деякі нові терміни, нові критерії віднесення особи до тієї чи іншої – наприклад, відсотки володіння відрізняються від закону. Деякі терміни не дослівно перенесені із закону до Порядку – можливо, через недоліки самого закону. Ми обов’язково винесемо свої зауваження. Але в цілому за порядок дякуємо, він досить докладний».

Юрист Нового каналу Катерина Мороз

Керівник правових проектів ГО «інститут масової інформації» Роман Головенко, який входив до робочої групи, що розробляла проект, зауважив: «Це явно вдосконалений документ. Кінцевий варіант відсотків на 80 відрізняється від того, що було спершу».

Юрист ІМІ Роман Головенко

Громадське обговорення регуляторного акту триватиме місяць. Зауваження і пропозиції впродовж місяця можна надсилати до Національної ради на адресу: м. Київ, вул. Прорізна, 2 або ж на електронну скриньку nrada@nrada.gov.ua.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду