«Репортери без кордонів» засуджують цензуру опозиційних сайтів у Росії

«Репортери без кордонів» засуджують цензуру опозиційних сайтів у Росії

00:00,
15 Березня 2014
1527

«Репортери без кордонів» засуджують цензуру опозиційних сайтів у Росії

00:00,
15 Березня 2014
1527
«Репортери без кордонів» засуджують цензуру опозиційних сайтів у Росії
«Репортери без кордонів» засуджують цензуру опозиційних сайтів у Росії
Організація «Репортери без кордонів» висловила занепокоєння з приводу цензури російських інтернет-сайтів.

Генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар (Christophe Deloire) заявив: «Блокування опозиційних сайтів через день після звільнення головного редактора Lenta.ru означає, що інтернет-свобода інформації в Росії перебуває  на переломному етапі, повідомляє сайт RSF.

Делуар охарактеризував останні події в РФ у сфері медіа як «новий стрибок цензури». На його думку, «це передбачуваний наслідок ухвалення у грудні минулого року закону, який дозволяє Генеральній прокуратурі та Роскомнагляду блокувати без судових рішень будь-яку інформацію, яку вони   вважають «екстремістською».

Очільник медіаорганізації нагадав, що у той час «Репортери»  висловлювали тривогу стосовно «широкої та розпливчастої концепції», яка включала й відповідальність за заклики до несанкціонованих демонстрацій.

Якщо російська конституція досі щось значить, додав він, то влада повинна скасувати це положення, яке узаконює найсвавільнішу цензуру.

Раніше блокування російських сайтів засудили в Комітеті захисту журналістів. Координатор CPJ в Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова (Nina Ognianova) вважає, що «російська влада безсоромно зачищає медійний ландшафт від незалежних голосів, які мають право впливати на громадську думку». В організації підкреслили необхідність скасувати обмежувальний закон, прийнятий у січні.

Днями Роскомнагляд на вимогу Генеральної прокуратури РФ вніс до єдиного реєстру забороненого контенту Grani.ru, Kasparov.ru, EJ.ru, а також блог опозиціонера Олексія Навального.

У повідомленні Роскомнадзору міститься пояснення, що Grani.ru, Kasparov.ru та EJ.ru «поширюють заклики до участі в несанкціонованих масових заходах». Інші подробиці не повідомляються.

В інтерв'ю новинному сайту Gazeta.ru генеральний директор Grani.ru Юлія Березовська сказала, що не отримувала від Роскомнадзора жодного попередження чи пояснення.

Щодо блогу Навального, то як повідомляє Роскомнагляд, публікації на цій веб-сторінці є порушенням норм домашнього арешту опозиціонера, який передбачає заборону використовувати будь-які засоби  комунікацій.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
aispantherexpress.wordpress.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду