Влада Афганістану ліквідувала орган цензури

Влада Афганістану ліквідувала орган цензури

15:50,
12 Травня 2015
2000

Влада Афганістану ліквідувала орган цензури

15:50,
12 Травня 2015
2000
Влада Афганістану ліквідувала орган цензури
Влада Афганістану ліквідувала орган цензури
Автори:
Міністерство інформації та культури Афганістану закрило Комісію контролю за злочинами медіа.

Про це повідомили RSF з посиланням на відомство.

Міністерство оприлюднило заяву, в якій оголосило, що відповідно до закону про пресу діяльність Комісії припиняється. Водночас у документі йде мова про проведення консультацій з асоціаціями журналістів найближчим часом задля створення нового медійного органу згідно з новим законом. Це має на меті поліпшити становище ЗМІ в країні.

«Репортери без кордонів» схвально сприйняли такий крок нової влади. Медіа-організація пише, що розпущену  комісію було створено з  дозволу парламенту на основі старого закону про пресу. Протягом двох років її діяльність була джерелом конфлікту між владою та асоціаціями журналістів. «Репортери без кордонів» також протестували проти декількох її  рішень. Востаннє – на почату травня, у Всесвітній день свободи преси. Комісія вчинила спробу розслідувати роботу чотирьох щоденних газет, оскільки ті опублікували критичні статті щодо рішення, ухвалення  якого  приписували  Міністерству.

Новий міністр, колишній  журналіст Абдул Барі Джахані у розмові з «Репортерами» назвав те, що сталося, «непорозумінням». Він підтвердив свою відданість свободі інформації та  пообіцяв  швидко з’ясувати  справу.

За декілька годин, відзначає RSF, міністерство оголосило про розпуск Комісії. Завідувач ірансько-афганського бюро «Репортерів без кордонів» Реза Мойні (Reza Moini) заявив:  "Це рішення втішає нас, і ми сподіваємося, що невдовзі будуть зроблені й інші кроки у тому ж напрямку. Серед них - створення нової комісії з медіа. Як регулятивний орган вона може відіграти важливу  роль у захисті та поліпшенні стану свободи інформації. Необхідно, щоб нову комісію було створено якомога швидше». 

За індексом свободи преси RSF 2015 Афганістан посів 122  місце серед 180 країн світу. Для порівняння нагадаємо: Україна зайняла у  глобальному медійному списку 129 сходинку між Колумбією та Марокко.         

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Flickr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду