Дуня Міятович закликала російських журналістів відмовитися від пропаганди

Дуня Міятович закликала російських журналістів відмовитися від пропаганди

13:02,
20 Листопада 2014
2098

Дуня Міятович закликала російських журналістів відмовитися від пропаганди

13:02,
20 Листопада 2014
2098
Дуня Міятович закликала російських журналістів відмовитися від пропаганди
Дуня Міятович закликала російських журналістів відмовитися від пропаганди
Представниця ОБСЄ Дуня Міятович вважає, що пропаганда є неприпустимою в журналістській роботі, а суспільство має отримувати інформацію із різноманітних джерел.

Про це вона заявила в інтерв’ю російському телеканалу «Дождь».

«Найбільш важливо для нас, щоб Росія та суспільство знали про ситуацію в країні зі свободою преси, - каже Міятович. – Мене хвилює питання особистої безпеки журналістів. Держава зобов’язана надавати повну безпеку журналістам та медійним колективам у Росії. В першу чергу я кажу про незалежні ЗМІ».

Дуня Міятович вважає, що на ситуацію із російськими незалежними медіа впливають не лише комерційні фактори, як прийнято говорити у РФ. На думку представниці ОБСЄ, головною проблемою є все-таки політичний тиск та намагання уряду встановити контроль над ЗМІ.

Вона також зазначила, що хотіла б побачити у Росії реальну політичну волю до зміни нинішньої ситуації, а не лише декларовану на папері. За словами медіаекспертки, про відсутність такої волі свідчать останні закони у сфері медіа та небажання розслідувати убивства журналістів.

«Відбуваються постійні напади на професійних журналістів, а уряд ці атаки недостатньо жорстко засуджує», - підкреслила представниця ОБСЄ, додавши, що настав час щось змінювати.

Зокрема, за її словами, потрібно закривати державні телеканали та запроваджувати громадські. Необхідні також свідчення того, що незначна частина незалежних ЗМІ у Росії буде захищена.

Крім цього, Дуня Міятович звернула увагу на проблему пропаганди в Росії.

«Єдиний спосіб говорити про щось в житті – це правда. Особливо, коли йдеться про вбивство людей», - сказала вона.

За словами представниці ОБСЄ, медіа мають зближувати людей, а не розпалювати ненависть.

«Немає способу пояснити, що пропаганда – це погано. Або люди це розуміють, або ні. Я справді намагаюся закликати кожного журналіста, який є частиною цього процесу, причетний до пропаганди, прокинутися вранці, подивитися в дзеркало і запитати: “Що я роблю? Чи зроблю я світ кращим через те, що роблю? Яка моя роль в цьому: я журналіст чи ні”», - сказала Дуня Міятович.

Попри те, що у зонах бойових дій відбуваються жахливі речі, журналісти не повинні брехати, і аудиторія має знати правду, додала вона. Представниця ОБСЄ також зауважила: все, що сьогодні відбувається у Росії – має вплив на решту світу, тому дуже важливо, щоб звідти лунали усі голоси.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tvrain.ru, скріншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду