Чи варто пустити дітей у Facebook? Аргументи батьків за і проти ініціативи Марка Цукерберга

00:00,
26 Травня 2011
1516

Чи варто пустити дітей у Facebook? Аргументи батьків за і проти ініціативи Марка Цукерберга

00:00,
26 Травня 2011
1516
Чи варто пустити дітей у Facebook? Аргументи батьків за і проти ініціативи Марка Цукерберга
Наразі у найбільшій соцмережі світу заборонено реєструватися людям віком до 13 років — проте перевірити вік онлайн неможливо.

 

Марк Цукерберг минулого тижня висловився за те, щоб дозволити дітям молодше 13 років реєструватися у фейсбуку. Це кардинальний відхід від існуючої політики мережі, яка, втім, не передбачає жодних захисних механізмів, тому у фейсбуку, за підрахунками захисників прав дітей, вже є понад 7 мільйонів користувачів, яким менше 13-ти.

 

Guardian публікує аргументи двох мам, за і проти офіційного допуску дітей у фейсбук.

 

ЗА, Джоанна Мурхед

Отже, 11- та 12-річні зібралися перед моніторами, затамувавши подих, в очікуванні доленосного рішення від Цукерберга, яке дозволить владі їхніх країн розглянути питання про цей дозвіл… а ні, не зібралися. Бо вони вже давно у фейсбуку, обговорюють, де купити речі і куди піти після школи, бо вони вже давно позаводили акаунти, надавши фальшиві дані чи збрехавши про вік.

 

Звичайно, я і решта батьків розуміємо загрозу того, що на наших дітей в онлайні будуть наїжджати, що вони можуть зазнати принижень. Але треба також усвідомити, що фейсбук – це лише майданчик, де можуть наїхати, такий самий, як їдальня чи шкільне подвір’я. Ми ж не забороняємо синам і дочкам ходити туди.

Дехто боїться, що дитина стане об’єктом уваги педофілів,  рекламщиків недитячих товарів тощо, але знову ж: хіба у торговому центрі чи на вулиці не те ж саме, у будь-якому місці, коли вас немає поруч? Наша роль тут – навчити дітей правил безпеки, а не огороджувати їх від кожного прояву реальності.

 

Фейсбук – це річ, в якій будуються зв’язки і яка точно знадобиться нашим дітям у дорослому житті, щоб підтримувати дружні і ділові контакти. За малими ми можемо наглядати, коли вони дорослішають – мусимо довіряти їм у цьому процесі комунікації. Чому ж ми вчимо їх безлічі корисних навичок, а фейсбук залишається білою плямою у вихованні?

 

ПРОТИ, Дженні Рассел

Я сподіваюся, що Цукерберг схаменеться. Відкриття сайту для 12-річних наражатиме їх на емоційні виклики, до яких вони ще не готові. Кібертролінг – це проблема, шляхів вирішення якої не знає ніхто. Діти завжди страждали від проявів агресії та соціальної ізоляції, а тепер ці прояви стануть ще й публічними. Це досить важко і для підлітків, а для молодших школярів ще важче.

 

Тролінг, звичайно, зачіпає меншість людей, але є й інші моменти: наприклад, у фейсбуку не прийнято ділитися своїми проблемами у такий спосіб, як це робиться з реальними друзями. Ви мусите стежити за своїм іміджем і виглядати успішним. Нещодавно я чула, як тридцятирічна жінка півгодини жалілася сестрі на те, як її дратують хвалькуваті статуси та коментарі френдів на фейсбуку.

 

Окрім цього, що запощено на фейсбуку, те може вплинути на майбутнє у найнегативніший спосіб. Якісь фотографії чи статуси, які хтось  зберіг, зробив скріншот, можуть аукнутися у несподіваний час. Діти хочуть бути у фейсбуку, але вони не готові до нього. Їм потрібен захист. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
tecca.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду