60% батьків підтримують створення нової системи телепозначок для захисту дітей [дослідження]

00:00,
31 Серпня 2012
1666

60% батьків підтримують створення нової системи телепозначок для захисту дітей [дослідження]

00:00,
31 Серпня 2012
1666
60% батьків підтримують створення нової системи телепозначок для захисту дітей [дослідження]
Опитані батьки вважають, що серед шкідливого телеконтенту найбільша загроза  для дітей – це сцени фізичного насилля, умисного заподіяння болю і страждань (91,52%).

Такі дані  було оприлюднено сьогодні на засіданні Міжвідомчої робочої групи з розробки та впровадження системи позначок для захисту дітей. Науковці Інституту соціальної й політичної психології НАПН України провели всеукраїнське дослідження з метою вивчити уявлення батьків щодо ризиків сучасної телепродукції та  ставлення до майбутньої системи телепозначок.

На минулому засіданні  були презентовані основні якісні результати дослідження,  наразі вже зроблені висновки щодо кількісних показників.  

Батькам (вибірка становила 2000 осіб по всій Україні) поставили питання   «Чи вважаєте ви за необхідне введення нової системи позначок для потенційно шкідливого змісту телепродукції?» 60% відповіли «так», 10%  «ні», 30%   «важко відповісти».

Як наголосила Любов Найдьонова, заступник директора з наукової роботи Інституту, йдеться про 60% від всієї сукупності батьків, незалежно від того, чи використовують вони сучасну систему позначок, і чи взагалі переймаються негативним впливом телебачення. «Якщо розділити загальну вибірку та виділити тих, кого хвилює  негативний вплив телебачення, то рівень підтримки буде набагато вищим, десь на 20%», – відзначила Найдьонова.

Також у ході дослідження встановлено, що бажання батьків бути поінформованими щодо нової системи залежить від віку їх дітей. Зокрема, найбільша зацікавленість спостерігається у батьків дітей віком від 6, від 9 та від 1314 років – це періоди, які збігаються із зміною соціального статусу дитини. 

Рейтинг ризиків, тобто класифікація сцен, які можуть нашкодити дитині, свідчить, що найбільшу загрозу батьки вбачають у показі фізичного насилля, умисного заподіяння болю і страждань (91,52% опитаних). На другому місці – показ сексу без згоди, та насильницького сексу (87,43%) (при чому демонстрація сексуальних сцен, де немає явних ознак насилля, викликає значно нижчий рівень стурбованості). Інший небезпечний контент:  споживання або виготовлення наркотиків (82,79%), вживання брутальної мови (лайка, нецензурні слова, кримінальна мова)  81,06%, приниження людини через те, що вона відрізняється від інших (наприклад, має інший колір шкіри)  74,55%, містика і жахи (вампіри, перевертні, істоти, що поводяться загрозливо)  71,87%.

Любов Найдьонова також підкреслила, що важливою складовою успішного впровадження системи є  проведення освітньої кампанії серед батьків. Один із шляхів – освіта дітей, яка непрямим чином буде активізувати батьків. 

Про досвід освітніх кампаній і загалом практику впровадження системи телепозначок у Туреччині розповів  заступник начальника моніторингу проекту «Розвиток системи класифікації аудіовізуальних програм і використання символів для захисту дітей» Вищої ради з питань телерадіомовлення Туреччини  Осман Ардоган. (Нагадаємо, що в Україні за основу взяли саме турецький та голландський досвід  системи вікової класифікації та категорій контенту).

За словами Османа Ардогана, у Туреччині була створена окрема робоча група зі зв’язку/просування системи, яка проводила різноманітні заходи для батьків, інформаційні семінари у школах, поширювала різні рекламні матеріали і плакати. Також технічна робоча група створила веб-сайт, де громадськість може отримати інформацію та новини про систему і позначки, що присвоєні програмам. Для дітей-учнів початкової школи також створено сайт, де в розділі «Мій друг телевізор» оприлюднюються твори дітей, а  в розділі «Читач ТВ» – їхня критика програм.

Наступне засідання Міжвідомчої робочої групи відбудеться у жовтні, на якому буде обговорено дизайн позначок та  опитувальник для кодувальників програм  (наразі є проект такого опитувальника, однак він потребує допрацювання).

Нагадаємо, що Міжвідомча робоча група створена за рішенням Національної ради 8 лютого 2012 року. До  її складу входить 41 фахівець телерадіоінформаційної сфери України – це  представники органів державної влади, науковці, керівники телерадіокомпаній, представники галузевих об’єднань та громадських інституцій, засобів масової інформації.

Мета Міжвідомчої групи – розробити національну систему захисту дітей від потенційно шкідливого контенту медіа та впровадити її на всіх українських телевізійних каналах. Ця ініціатива Національної ради з питань телебачення і радіомовлення отримала схвалення широких кіл громадськості та підтримку Президента України. Зокрема, Кабінету Міністрів України доручено разом із Національною радою розробити відповідний проект цільової програми на 2013 рік.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
medicmagic
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду