Нацрада розпочала розробку інформаційного відеоролика про систему телепозначок для захисту дітей

00:00,
17 Квітня 2013
1709

Нацрада розпочала розробку інформаційного відеоролика про систему телепозначок для захисту дітей

00:00,
17 Квітня 2013
1709
Нацрада розпочала розробку інформаційного відеоролика про систему телепозначок для захисту дітей
Відеоролик буде  частиною інформаційно-роз’яснювальної кампанії для батьківської аудиторії про  національну систему «розумних символів».

16 квітня відбулось  чергове зібрання керівного складу Міжвідомчої робочої групи з розробки та впровадження системи позначок для захисту дітей.

На засіданні розглядались питання, які мають бути реалізовані найближчим часом. Зокрема, це  розробка техічних завдань щодо  програмного забезпечення системи «розумних символів» і веб-сайту. Окрім цього, Міжвідомча група планує розробити концепцію відеоролика для запуску інформаційно-роз’яснювальної кампанії серед батьківської аудиторії і широкої громадськості.

Також найближчим часом мають бути проведені тренінги медіа-експертів з метою коректного застосування опитувальника для кодувальників.

Крім того, було обговорено пропозиції щодо планування пілотного проекту на обласних державних телерадіокомпаніях. Тільки після пілотного проекту і остаточного узгодження формату цих символів можна буде говорити про те, якими будуть будуть національні «розумні позначки», і вікові, і контентні, вважає, заступник голови Національної ради Лариса Мудрак.

Нагадаємо, що Міжвідомча робоча група створена за рішенням Національної ради 8 лютого 2012 року. Мета Міжвідомчої групи – розробити національну систему захисту дітей від потенційно шкідливого контенту медіа та впровадити її на всіх українських телевізійних каналах.

Минулого року Інститут соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України здійснив соціологічне дослідження уявлень батьків і дітей  про ризики перегляду телевізійних програм та фільмопоказу. Було визначено такі шкідливі категорії:  секс, насильство (включаючи кримінал), наркотики, брутальна мова, жахи (включаючи страждання від природних катаклізмів), дискримінація.

За цими групами ризиків студенти і викладачі Київського національного університету технологій та дизайну на прохання Міжвідомчої робочої групи розробили два варіанти можливих  графічних позначок.

Також було розроблено пілотний варіант  списку питань для національного експертного опитувальника «Телегід». Тобто, алгоритм маркування буде такий: кодувальник після перегляду програми чи фільму  відповідає на низку питань щодо контенту (питання з варіантами відповіді «так/ні»), і потім комп’ютер на основі відповідей автоматично обирає позначку: і вікову, і категорію негативного контенту, якщо він є. Під час березневої наради було розроблене технічне завдання щодо проведення тренінгів медіа-експертів з метою коректного застосування опитувальника для кодувальників.

Підгрупи за напрямками діяльності здійснили низку зустрічей та підготували план роботи на наступний рік. Зокрема, наукова підгрупа працює над інструкціями та методичними рекомендаціями для кодувальників, на основі цих розробок будуть створені два сайти та програмне забезпечення. Юридична підгрупа підготувала пропозиції щодо внесення відповідних змін до нової редакції Закону України «Про телебачення і радіомовлення, якими буде законодавчо врегульовано функціонування національної системи захисту дітей у медіа. Інформаційно-освітня група розгорне широку просвітницьку роботу із залученням освітніх установ, органів державної влади, дотичних до питань захисту дітей.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото:Zhivem-zdorovo.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду