Як школярі використовують медіа: соціологічне дослідження «Соцінформ» та MyMedia

Як школярі використовують медіа: соціологічне дослідження «Соцінформ» та MyMedia

14:00,
17 Травня 2016
8669

Як школярі використовують медіа: соціологічне дослідження «Соцінформ» та MyMedia

14:00,
17 Травня 2016
8669
Як школярі використовують медіа: соціологічне дослідження «Соцінформ» та MyMedia
Як школярі використовують медіа: соціологічне дослідження «Соцінформ» та MyMedia
Автори:
Український центр вивчення громадської думки населення «Соцінформ» провів опитування українських старшокласників про те, як вони використовують медіа, соцмережі та звідки черпають новини.

Український центр вивчення громадської думки населення «Соцінформ» та MyMedia презентували дослідження про те, як українські школярі використовують медіа, соцмережі та звідки черпають новини.

У дослідженні взяли участь 2153 учня 7-11 класів зі всіх областей України, окрім тимчасово окупованих територій. Дослідження проводилося у столиці, обласних центрах, невеликих містах та селищах міського типу. Школи, класи та респонденти обиралися за допомогою випадкового добору. 

Якими гаджетами користуються підлітки? 

Майже 90% учнів мають персональний комп’ютер, 83% - смартфон, більше половини - планшети, і майже в усіх опитаних учнів удома є інтернет. 

44% старшокласників володіють трьома гаджетами, а 1% не має жодного. Чим старшими є діти, тим більшою є ймовірність, що в них є комп’ютер і смартфон, і тим нижчою, що вони мають планшет. Це свідчить про те, що дітям молодшого віку частіше купують планшет замість комп’ютера. 

 

Як підлітки споживають новини? 

8% дітей визнали, що не приділяють особливої уваги новинам. А ті старшокласники, які ними цікавляться, головним новинним джерелом називають інтернет-публікації (57%). Телебачення, яке у дорослих посідає перше місце, у підлітків - друге. Третє - онлайн-відео. А ось друковану пресу вони ігнорують. 

Преса більш популярна на Західній Україні, менш популярна - у Центральній та Північній, і ще менше - у Південно-Східній та Донбасі. Падіння відбувається з Заходу на Схід. Однак якщо всі всеукраїнські газети читають украй рідко, то місцеві - значно частіше. 

 

З телебаченням ситуація схожа - його більше дивляться на Півночі та Заході, дещо менше - на Південному-Сході. 

А ось з радіо зовсім інша картина. Південно-Східна Україна черпає новини саме з радіопрограм, решта частини країни радіо слухає неохоче. 

 

Інтернет-ЗМІ частіше від усіх читає Північна Україна. Також онлайн-ЗМІ популярні у Центрі та на Заході України. Їхня популярність на Південному-Сході є значно нижчою. 

У цілому, Західна, Північна та Центральна Україна дуже схожі у своїх вподобаннях: інтернет-ЗМІ, телебачення, преса. А ось Південь, Схід та Донбас більше орієнтовані на радіо. 

 

Як підлітки користуються соцмережами? 

Якщо ви хочете достукатися до школярів, то вам у соцмережу «Вконтакте» - 85% дітей з усієї України використовують її щодня. За «Вконтакте» слідує Instagram, а у Facebook та Twitter діти не дуже активні. Серед школярів навіть Google+ став більш популярним, ніж Facebook. 

 

Facebook більш популярний в обласних центрах, менш - у малих містах, найбільш популярний у Західній Україні - 22%, найменш - на Донбасі - 7%.

Дівчата використовують Twitter більше, ніж хлопці. Чим старшими є діти, тим частіше вони його використовують. Він найбільш популярний у Південній Україні, найменш - у Західній. 

Viber значно популярніший серед дівчат. Загалом всіма соцмережами дівчата користуються частіше, ніж хлопці, крім Facebook. Viber частіше використовується в обласних центрах, та швидше за все, його популярність ще набиратиме обертів. Нині він найменш популярний на Донбасі, найбільше - на Півдні і Півночі. 

«Одноклассники» серед дітей не дуже популярні, перевагу їм віддають дівчата. Та якщо серед інших сайтів соцмереж прослідковується тенденція: чим старшими є діти, тим більше вони ними користуються, то з «Одноклассниками» усе навпаки - чим молодшими є діти, тим більше вони користуються платформою.

 «Одноклассниками» більш популярні в маленьких містах, аніж в обласних центрах. Західна Україна, яка більше від усіх використовує Facebook, найменше користується «Одноклассниками».

Instagram дівчата використовують частіше, ніж хлопці. Він найбільш популярний на Півночі та в Центрі. «Вконтакте» користується абсолютна більшість дітей. Найрідше цю соцмережу використовують на Західній Україні. 

Раніше MediaSapiens писав про те, що зниження підліткових вагітностей та рівня вживання алкоголю серед підлітків може пояснюватися тим, що підлітки проводять більше часу в своїх кімнатах у соціальних мережах та менше часу присвячують зустрічам.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
tsn.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду