В інформаційному протистоянні Україна програє не в новинах, а в смислах – Андрій Єрмолаєв

00:00,
29 Квітня 2014
1163

В інформаційному протистоянні Україна програє не в новинах, а в смислах – Андрій Єрмолаєв

00:00,
29 Квітня 2014
1163
В інформаційному протистоянні Україна програє не в новинах, а в смислах – Андрій Єрмолаєв
В інформаційному протистоянні з Росією Україна програє не в новинах, а в смислах, тому для нашої держави зараз важливо сформувати несуперечливе національне інформаційне поле. 

Таку думку висловив директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв у відеоблозі для проекту «Media Transparency», який Центр медіакомунікацій «Нова Україна» реалізовує у партнерстві з «Телекритикою».

За його словами, останні події в Україні, варто розглядати не тільки крізь традиційну призму військової агресії чи анексії території. «Сьогодні ми маємо справу з так званою геосоціокультурною стратегією, де зброя та армія є лише фоном. Насправді, ключовим елементом впливу стали так звані інформаційно-сенсові поля, які формуються за рахунок активного, навіть агресивного формування інформаційного продукту, що працює на користь російського інтересу», - сказав А.Єрмолаєв.

Він зазначив, що саме в цих інформаційних полях позитивно пояснюються дії Росії, інтереси Росії і відповідним чином тлумачаться події в Україні. Експерт додав, що за рахунок інформаційних технологій впливу, різноманітних елементів прямої і опосередкованої пропаганди, формування фантомних громадських рухів й культурних продуктів, йде агресивний вплив на ментальні, психологічні установки, на розуміння того, що відбувається у власній країні серед самих українців.

«Свого часу і військові теоретики і соціологи попереджали, що головною особливістю майбутніх конфліктів  21 сторіччя, буде не безпосередня, так звана, війна–конфлікт, де є супротивники, а використання технологій молекулярної війни, коли агресор, використовує внутрішні проблеми й протиріччя і спонукає самих членів суспільства до внутрішнього конфлікту», - наголосив директор Інституту «Нова Україна».

Як зазначив Андрій Єрмолаєв, на практиці це відбувається наступним чином: формується відповідний семантичний ряд, за рахунок якого, спостерігач, людина розгублена, починає пояснювати собі те, що відбувається вже закладеними ціннісними характеристиками і установками. По-друге, за рахунок цих інформаційно-смислових полів вибудовується й відповідний новинний ряд, який вписується у цю картину світу. І по-третє, з якогось моменту ці установки, ці пояснення програмують і саму дію.

«Приведу простий приклад, який зараз на поверхні. З певної подачі, події на сході України почали розглядатись крізь призму сепаратизму. Це при тому, що на момент появи збройних загонів, які очевидно діяли в режимі спецоперацій, їх діяльність, тим не менше, розглядалася і сприймалася, як сепаратизм. Чому це було важливо з точки зору інформаційної кампанії? Визнання факту наявності сепаратистів, як діячів, які пропонують суспільству перебудову, появу якихось нових державностей, за умови повної відсутності сепаратистського руху, як народного підйому, як спільної думки у цих регіонах, призвело до того, що з цього моменту  дії цих людей, їх вимоги, заклики, почали поступово сприйматися як сепаратистська програма дії», - сказав Єрмолаєв.

На його переконання, надзвичайно важливо зараз розгорнути серйозну дослідницьку роботу, оскільки ці технології є передовою зброєю, яка набагато впливовіша, ніж танки й ракети, тому що це зброя, яка вражає менталітет, яка вражає свідомість, яка переформатовує уяву, яка впливає на психологічні мотиви.

«Ми маємо визнати, що для того, щоб Україна зберегла свою цілісність, внутрішню міць, міцні соціальні зв’язки, щоб в Україні була подолана так звана ідіосинкразія, несприйняття один одного, ми теж маємо навчитися формувати цілісне, несуперечливе національне інформаційне поле. Нам потрібна чітко вибудована, продумана, інформаційна лінія стосовно позицій, поведінки і рішень влади. Ми маємо потурбуватись про формування єдиного інформаційного простору в плані спільних сенсів», - наголосив експерт.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду