У моніторингу теленовин «Телекритика» не використовує оцінкове означення «джинса». Відповідь на заяву НТКУ

00:00,
6 Лютого 2013
1302

У моніторингу теленовин «Телекритика» не використовує оцінкове означення «джинса». Відповідь на заяву НТКУ

00:00,
6 Лютого 2013
1302
У моніторингу теленовин «Телекритика» не використовує оцінкове означення «джинса». Відповідь на заяву НТКУ
Публікуючи дані моніторингу, «Телекритика» не використовує оцінкове означення «джинса». Відповідь на заяву НТКУ щодо моніторингу теленовин за грудень 2012 року.

Моніторинг «Телекритики» фіксує грубі порушення стандартів інформаційної журналістики, які призводять до викривлення суті висвітлюваних подій на користь представників чинної влади. Комплекс подібних порушень дає достатні підстави вважати, що подібні матеріали мають ознаки замовності чи цензури.

В матеріалах Першого каналу кількість таких грубих порушень є надзвичайно високою, попри твердження про те, що інформаційні програми каналу базуются «на принципах прозорості, об'єктивності та балансу думок». Моніторинг розглядає виключно підсумкові випуски новин, до яких не мають відношення інші програми, перераховані в заяві каналу.

У сюжеті про Білгород-Дністровський завод медвиробів, який моніторингом визначено як піар комерційного характеру, присвоєння заводу імені колишнього директора є лише інформаційним приводом для згадування в позитивному контексті комерційного підприємства у випуску новин. Чіткою ознакою цього може слугувати такий журналістський текст:

«Завод пережив складні часи, але не змінив профілю виробництва. На ньому й досі виробляють шприци, катетери, крапельниці - інвентар, без якого не може працювати жодна лікарня».

У зазначеному сюжеті порушено стандарти балансу думок і відокремлення фактів від думок.

Також нагадаємо, що у період виборчої кампанії 2012 року НТКУ уже висловлювала свою незгоду з результатами моніторингу, здійснюваного в рамках меморандуму «Відкриті новини заради чесних виборів» низкою громадських організацій, у тому числі й ГО «Телекритика», і провела альтернативний моніторинг, незважаючи на те, що Перший національний також приєднався до меморандуму. Тоді Президент Академії української преси Валерій Іванов заявляв, що вбачає дискредитацію результатів професійних моніторингових досліджень у появі «моніторингів» Національної телекомпанії України та Державного комітету телебачення і радіомовлення. Валерій Іванов тоді наголошував на тому, що саме новини прайм-тайму, а не авторські програми чи реклама були предметом дослідження за Меморандумом між моніторинговими організаціями та телеканалам. Але ні тоді, ні зараз НТКУ не враховував цієї обставини.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
1tv
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду