ІМІ: Неповні та незбалансовані матеріали використовуються для спотворення громадської думки

00:00,
15 Квітня 2013
1774

ІМІ: Неповні та незбалансовані матеріали використовуються для спотворення громадської думки

00:00,
15 Квітня 2013
1774
ІМІ: Неповні та незбалансовані матеріали використовуються для спотворення громадської думки
Найчастіше загальнонаціональні видання порушують ті журналістські стандарти, недотримання яких можуть призводити до маніпуляції громадською думкою – а саме стандарт повноти та балансу думок.

Про це свідчить моніторинг журналістських стандартів, що проводить Інститут Масової Інформації за підтримки Інтернюз Нетворк.

За даними ІМІ, як в друкованих так і в інтернет-виданнях у більше ніж в 30% випадків порушення стандартів це порушення саме повноти представлених фактів, а в більш ніж в 25% випадків недотриманий стандарт балансу думок. А наслідком неповного та незбалансованого матеріалу може стати помилкове враження стосовно висвітленої в матеріалі проблематики.

Наприклад,  в матеріалі газети «Факты» «Большой автобус ездит часто, проезд в нем дешевле, чем в маршрутке, да и на дороге чуствуешь себя в безопасности – без этих обгонов и резких торможений», який є відверто лобістським матеріалом Київської міської адміністрації, йдеться про заміну маршруток комунальними видами транспорту – автобусами та тролейбусами на Лісовому масиві.

Проте в цьому матеріалі нічого не сказано про те, що для того щоб  збільшити кількість автобусів за цими маршрутами вони були зняті з інших маршрутів, що призвело до збільшення інтервалу  і відповідно збільшення черг на тих масивах, де цей комунальний транспорт був знятий. Про це йдеться у статті  «ЗМІ як засіб недобросовісної політреклами» на сайті «Телекритика». Окрім цього у матеріалі «Фактів» (передрукованому ще на кількох сайтах, в тому числі укр.нет) є лише позитивні відгуки одного з жителів Лісового масиву, якого назвали просто Ігорем і слова якого і винесли в заголовок.

Відповідно, написавши цей матеріал, швидше за все авторка Катерина Новосвітня мала за мету сформувати позитивну громадську думку щодо діяльності Київміськадміністрації.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду