Власники деяких видань Бангладеш забороняють журналістам писати на тютюнові теми

00:00,
8 Травня 2013
961

Власники деяких видань Бангладеш забороняють журналістам писати на тютюнові теми

00:00,
8 Травня 2013
961
Власники деяких видань Бангладеш забороняють журналістам писати на тютюнові теми
Антитютюновий медіа-альянс Бангладеш  (Anti-Tobacco Media Alliance) заявив про серйозний тиск на місцеві ЗМІ з боку тютюнових компаній і їх втручання у редакційну політику. 

До таких висновків представники Альянсу дійшли, провівши моніторинг публікацій на тютюнову тематику у місцевих ЗМІ та опитування журналістів.

Медіаексперти проаналізував 1225 публікацій, які з’являлися у місцевій пресі у травні-червні 2012 року – напередодні розгляду парламентом законопроекту про підвищення акцизних ставок на сигарети. З’ясувалося, що у десяти найбільших національних газетах 65% публікацій на тютюнову тематику мали протютюновий характер – їх автори відстоювали інтереси тютюнових компаній. При цьому, у 20% цих текстів наводилися аргументи винятково на користь виробників сигарет. У менш тиражних друкованих виданнях кількість протютюнових матеріалів склала в середньому 23%, з них відверто упереджених – 11%.

Також було проведено опитування журналістів, які працюють у проаналізованих виданнях. Вони переважно визнавали, що керівництво «не рекомендувало» їм писати антитютюнові історії, а в окремих випадках – навіть забороняло.

Старший кореспондент щоденного видання bdnews24.com зізнався, що отримав пряму вказівку від власника – не писати на антитютюнові теми.

«Наш власник має пакувальну компанію, яка співпрацює з деякими тютюновими компаніями. Я почав писати репортажі на антитютюнову тематику. Коли ж став копати тему глибше – раптом отримав наказ зверху припинити. І більше не писати на цю тему. Тепер навіть якщо в якомусь моєму матеріалі просто зустрічається слово "тютюн" –  то його відхиляють», –  розповів він.

Кореспондент іншої газети повідомив, що регулярно зіштовхується з тим, що редактор бракує усі його ідеї щодо матеріалів на антитютюнові теми.

«Мені вдалося з’ясувати, що ключові фігури в нашій редакції мають зв’язки з великою тютюновою компанією. Тому вони проти антитютюнових історій на шпальтах газети. Крім того, часто до нас в офіс заходить людина, яка відповідає за зв’язки з громадськістю тютюнової компанії», –  поділився кореспондент і додав, що його навіть кілька разів намагалися звинуватити у підкупі з боку антитютюнових організацій.

Це все, на думку авторів дослідження, доводить, що ЗМІ лишаються серйозним інструментом промоції і лобіювання інтересів тютюнових компанії. І вони, тютюнники, мають наразі серйозні важелі впливу на медіагалузь.  

«Звісно, якщо на журналіста тиснуть і наказують йому не писати на антитютюнові теми, то ми можемо стверджувати – тютюнові компанії впливають на ЗМІ. Оскільки реальних і обґрунтованих аргументів проти антитютюнових законів вони не мають, мусять вдаватися до підкупу редакторів чи іншого тиску на них», –  зазначив місцевий журналіст Музаміл Хусейн (Muzammil Hussain).

Тайфур Рахман (Taifur Rahman), координатор програми Tobacco Free Kids у Бангладеш, повідомив, що попри заборону реклами тютюнових виробів у ЗМІ, яка набула чинності 2005 року, реклама все ж продовжує з’являтися там. Крім того, тютюнова індустрія спонсорує журналістський  конкурс Media Awards

Нагадуємо, що щорічно у Бангладеш від куріння помирає 57 тис. осіб, ще для 350 тис. осіб куріння є причиною захворювань. Курцями є 43,3% дорослого населення країни.

Джерело: bdnews24.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
blog.lib.umn.edu
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду