Курці не можуть захворіти: в мережі поширюють новий фейк про коронавірус

Курці не можуть захворіти: в мережі поширюють новий фейк про коронавірус

12:47,
13 Березня 2020
10095

Курці не можуть захворіти: в мережі поширюють новий фейк про коронавірус

12:47,
13 Березня 2020
10095
Курці не можуть захворіти: в мережі поширюють новий фейк про коронавірус
Курці не можуть захворіти: в мережі поширюють новий фейк про коронавірус
В інтернеті продовжує з’являтися нова дезінформація про Covid-19. Цього разу фейк стосується нібито «стійкості» курців до ураження вірусом.

Навколо теми коронавірусу продовжують з’являтися нові фейки. Фахівці вже фіксували кілька хвиль поширення дезінформації про Covid-19, писав MediaSapiens. Перша хвиля фейків стосується походження вірусу, друга — нібито його навмисного створення, третя пов’язана із фейковими методами боротьби з вірусом та методами профілактики, які насправді не діють.

Бувають маніпуляції, які відрізнити від правдивої інформації вкрай важко. Проте цього разу нам трапився очевидно безглуздий фейк. Який, тим не менше, і далі активно тиражується в мережі. Він стосується того, що коронавірус нібито «не чіпляється» до курців. Таку дезінформацію розганяють немало сайтів-клікбейтів або маловідомих ресурсів. Серед них — Radiotek.rv.ua, pershij.com.ua.

Є й регіональні ЗМІ, такі як Golos.if.ua, або всеукраїнські (Golos.ua). Фейк активно поширюють і в білоруських ЗМІ.

Сайт «Перший.com.ua» пише:

«За даними ЗМІ, в одній з лікарень Ухань з 140 обстежених заражених смертельним коронавірусів лише двоє виявилися курцями. Це 1,4% від всієї групи». Хоча за даними яких саме ЗМІ стало про це відомо — не згадують.

«У курящих людей ризик заразитися коронавірусів в 20 разів менше, ніж у некурящих»,шокує заявою Golos.if.ua. Звідки дані — теж незрозуміло.

Хоча про згубний вплив паління на організм, здавалося б, чули всі, такі новини все ж і далі набирають велику кількість переглядів та поширень.

Така інформація — просто абсурдна, і вона не має ніякого відношення до здорового глузду, підтверджує у коментарі MediaSapiens голова ГО «Інфекційний контроль в Україні» та керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Андрій Александрін.

«Звісно, коронавірус може вразити будь-кого. Більше того: всі курці мають вищий ризик бути інфікованими будь-якими вірусами. Особливо такими, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Чому? Тому що коли людина курить, її обмінні процеси працюють гірше, а на слизовій оболонці є менше рідини. Тому все кардинально навпаки: треба казати, що всі курці більше схильні до вірусних захворювань, ніж інші», — каже він.

Пан Александрін висловив припущення, що такого роду дезінформація цілком може запускатися й поширюватися крупними приватними компаніями, дотичними до тютюнового бізнесу.

Про підвищений ризик курців заразитися вірусом застерігає і видання Telegraph. Провідний експерт з респіраторних захворювань Великої Британії, професор експериментальної медицини в Ноттінгемському університеті Гіслі Дженкінс каже, що у курців при вірусних хворобах спостерігається високий рівень хронічної обструктивної хвороби легень, трапляються тяжкі форми ураження легенів. Такі пацієнти більш вразливі до нових типів вірусів, яким і є новий коронавірус COVID-19.

Було б дивно, каже Гіслі Дженкінс, якби курці не піддавалися більшому ризику Covid-19, ніж некурці. Він додав, що зв’язок між високим рівнем паління та тяжкістю захворювання все ж може мати місце.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що треба знати про коронавірус, аби не панікувати.

Фото: dpssmk.gov.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду