Чотири робочі дні у Фінляндії — ЗМІ «купилися» на фейк

Чотири робочі дні у Фінляндії — ЗМІ «купилися» на фейк

16:31,
20 Січня 2020
6569

Чотири робочі дні у Фінляндії — ЗМІ «купилися» на фейк

16:31,
20 Січня 2020
6569
Чотири робочі дні у Фінляндії — ЗМІ «купилися» на фейк
Чотири робочі дні у Фінляндії — ЗМІ «купилися» на фейк
Багато світових та українських ЗМІ написали, що уряд Фінляндії збирається запровадити в країні 4-денний робочий тиждень замість 5-денного і 6-годинний робочий день замість 8-годинного. Це виявилося фейком.

На початку січня багато видань написали про те, що у Фінляндії нібито запроваджують чотириденний робочий тиждень та шестигодинний робочий день. У Facebook на це звернув увагу, зокрема, Олег Філіпас. Він опублікував статтю фінського видання News of Finland про те, хто саме поширив фейк.

«Нова прем'єр-міністерка Фінляндії, 34-річна Санна Марін, оголосила про плани запровадити чотириденний робочий тиждень»,писав The Guardian.

«Нова прем'єр-міністерка Фінляндії вимагає чотириденний робочий тиждень», — писав The Independent.

Цю ж новину з подібними заголовком поширив британський телеканал ITV а також британський таблоїд Daily Mail.

Фейкову новину поширювали не тільки ЗМІ Великої Британії, а й ЗМІ різних країн світу, пише видання. Так, упродовж 12 годин 7 січня це опублікували сайти Бельгії, Австралії, США та Індії, згадали й у радіопрограмі на радіостанції Ірландії.

Звідки взявся фейк?

News of Finland дослідило, звідки ЗМІ взяли інформацію про нібито введення в країні 4-денного робочого тижня і 6-годинного робочого дня. Виявилося, це узяли із доволі давньої заяви пані Марін ще до її вступу на посаду очільниці уряду Фінляндії. У серпні 2019 року кілька високопоставлених соціал-демократів і політичних активістів партії зібралися у фінському місті в Турку на заході, присвяченому 120-річчю організації. На заході були присутні також деякі міністри, в тому числі — Санна Марін, яка тоді займала пост міністерки транспорту.

Подія скоріше була неформальною і святковою, аніж політичною, пише видання. Модератор ставив запитання учасникам. Під час дискусії Санна Марін висловила думку про те, що продуктивність Фінляндії може підвищитись або від чотириденного робочого тижня, або від шестигодинного робочого дня. Але вона ніколи не пропонувала ці нововведення офіційно. Також це ніколи не було офіційною політикою уряду, зазначає News of Finland. Також це ніколи не було офіційною політикою уряду.

Тоді ЗМІ Фінляндії не особливо зацікавилися цією цитатою пані Марін. Але через чотири місяці після події в Турку, 16 грудня 2019 року, австрійське видання «Kontrast» підхопило цю історію.

Журналістка Патрісія Хубер процитувала Санну Марін: «4-денний робочий тиждень і 6-годинний робочий день. Чому це не має стати нашим наступним кроком? Я думаю, що люди заслуговують на те, аби проводити більше часу зі своєю сім’єю, коханими, хобі та іншими аспектами життя».

Цитата майже точно відповідає тому, про що колишня міністерка говорила під час дискусії. Але вже 2 січня 2020 року видання New Europe поширило статтю журналістки Зої Діділі із заголовком «Прем'єр-міністерка Фінляндії Марін вимагає 4-денного та 6-годинного робочого дня в країні». Після цього багато ЗМІ почали поширювати це як новини, із яких складається враження, що це є одним із пунктів програми глави уряду Фінляндії.

Хто написав про це в Україні?

Серед українських видань фейкову новину поширили такі сайти як «Бджола», «Obozrevatel», «Фокус», Zik.ua, Nash.live, Glavcom.ua, Thepage.ua, виявив MediaSapiens.

Уряд Фінляндії спростував неправдиве твердження. Про це йдеться на офіційній сторінці уряду у Twitter.

«У програмі уряду Фінляндії не згадується про чотириденний робочий тиждень. Це питання не стоїть на порядку денному уряду Фінляндії. Під час панельної дискусії минулого серпня на посаді міністерки транспорту прем’єр-міністерка Санна Марін побіжно згадала цю ідею, після чого вона не набула подальшого розвитку», — йдеться у повідомленні.

Водночас Санна Марін уточнила, що питання чотириденного робочого тижня залишається відкритим, передає Bloomberg.

«Я вважаю, що в майбутньому, хоча і не в найближчі кілька років, підвищення рівня продуктивності та розвиток технологій має проявлятися у поліпшенні умов для звичайних працівників, включаючи скорочення робочого часу», — заявила вона.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що кілька ЗМІ поширили фейк про «дзвінок» стюардеси з літака МАУ, який впав в Ірані.

Крім того, ми також писали, як російська пропаганда заперечувала вину Ірану у збитті літака МАУ.

Фото: Postimees.ee

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду