«Укрінформ» запускає інноваційний додаток Defake для боротьби з фейками

«Укрінформ» запускає інноваційний додаток Defake для боротьби з фейками

11:16,
6 Грудня 2019
2741

«Укрінформ» запускає інноваційний додаток Defake для боротьби з фейками

11:16,
6 Грудня 2019
2741
«Укрінформ» запускає інноваційний додаток Defake для боротьби з фейками
«Укрінформ» запускає інноваційний додаток Defake для боротьби з фейками
Автори:
Генеральний директор «Укрінформу» Олександр Харченко заявив про це на міжнародній конференції на тему «Медіа майбутнього» у Варшаві.

Про це пише сам «Укрінформ».

«Ми плануємо втілити в життя інноваційне технологічне рішення: аби максимально обмежити деструктивний вплив таких циклічних фейків, та й усіх інших, створимо спеціальний додаток для смартфонів і комп’ютерів – Defake», — повідомив гендиректор «Укрінформу».

Програма в автоматичному режимі зчитуватиме будь-який текст, який з’являється на екрані комп’ютера чи смартфона користувача, а при виявленні ключових слів, які вказують на можливий фейк, виділить ключове з цих слів окремим кольором, як активне посилання. Натискаючи на нього, користувач нікуди не переходить, а бачить на тій самій сторінці над виділеним словом маленьке напівпрозоре віконце, у якому викладені основні факти щодо цієї інформації.

Під час заходу Олександр Харченко наголосив, що раніше одним із головних каналів імпорту російської пропаганди в Україну були російські соцмережі «ВКонтакте» та «Одноклассники».

Після блокування цих ресурсів в Україні каналами для просування дезінформації Росією стали Youtube та Facebook, де активізувалися блогери з відверто проросійською орієнтацією.

«При цьому, під такого блогера створювалося квазімедіа, яке поширює російську пропаганду», — зазначив пан Харченко.

Третім етапом інформаційної активності Росії проти України в соцмережах він назвав появу і активний розвиток в Україні месенджера Telegram, який спочатку з’явився в Росії і навіть нібито зазнав там переслідувань.

«Рік тому розпочалась операція з імпорту Telegram в Україну, була створена значна кількість анонімних сіток-каналів, вкладено колосальні кошти у виведення анонімного контенту з Telegram у мейнстрім-медіа», — розповів Олександр Харченко.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens пояснював, як працює «Фейкогриз» — інструмент від видання Texty.org.ua. Він працює на основі штучного інтелекту і повідомляє користувачам про маніпуляції та дезінформацію в новинах. Наразі «Фейкогриз» доступний як розширення для браузера Mozilla Firefox та як бот у Telegram. Згодом з’явиться розширення для Chrome і бот для месенджера від Facebook.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
dw.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду