«Ми будемо менше їсти»: як (про)російські телеканали маніпулюють на темі ринку землі

«Ми будемо менше їсти»: як (про)російські телеканали маніпулюють на темі ринку землі

13:12,
14 Листопада 2019
4612

«Ми будемо менше їсти»: як (про)російські телеканали маніпулюють на темі ринку землі

13:12,
14 Листопада 2019
4612
«Ми будемо менше їсти»: як (про)російські телеканали маніпулюють на темі ринку землі
«Ми будемо менше їсти»: як (про)російські телеканали маніпулюють на темі ринку землі
«Як сказала депутатка Королевська, це неможливо», «землю скуплять за копійки», «малі підприємства збанкрутують», «населення не готове» і зубожіння від слова «зуби».

Щойно селянам дозволять продавати земельні паї, вони — пригнічені політичним хаосом та війною в Україні — негайно продадуть усю свою землю олігархам, а нужденну виручку витратять на гральні автомати. Приблизно такі прогнози наслідків впровадження ринку землі можна було чути цього тижня на телеканалах Медведчука («112» та NewsOne) та в ефірі російських пропагандистських ток-шоу. Ми обрали найяскравіші цитати та попросили експертів оцінити їхню маніпулятивність. 

13 листопада Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178 від партії «Слуга народу», що стосується продажу сільськогосподарської землі. Проєкт підтримали 240 народних депутатів. Хоча нардепи подали загалом десять альтернативних законопроєктів, профільний комітет ВР рекомендував голосувати саме за проєкт закону від «слуг народу». Відомі критикою відкриття ринку землі депутати від «Батьківщини» і «Опозиційної платформи — За життя» блокували трибуну і президію, а міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов представляв проєкт під крики «ганьба». Законопроєкт не підтримали й фракції «Європейської Солідарності» та «Голосу».

Відкриття ринку землі обговорювали в українському медійному просторі й раніше, але напередодні та в день голосування інтенсивність дискусій посилилась. Подекуди ці дискусії були, м’яко кажучи, маніпулятивними.

У день голосування за законопроєкт журналіст Андрій Яніцький помітив, що на телеканалі ZIK вивели на екран плашку із написом «слуги народу продали українську землю. нащадки вам не пробачать!» без посилання на авторство. Виглядає як редакційна позиція. У коментарях припустили, що це цитата нардепки з ОПЗЖ Наталії Королевської.

Ми підібрали деякі цитати, які лунали в останні кілька днів у телеефірі, показали їх профільним експертам і попросили пояснити, чи є вони маніпулятивними.

«Запустимо катастрофу»

10 листопада в ефірі телеканалу NewsOne тему продажу землі чомусь коментував не дотичний до цієї галузі  Володимир Кацман. Ведучі представили гостя заслуженим журналістом і політичним експертом, але він сам визнав, що не є експертом у питанні ринку землі, проте емоційно коментував цю тему. Озвучував вже традиційні тези ОПЗЖ (від цієї партії пан Кацман балотувався до ВР цього літа) про те, що «землю скуплять за копійки»: «Невже вони не розуміють, що, продавши землю, ми залишимося взагалі без ресурсів? Взагалі без нічого! Я нікого не лякаю, я не фахівець-економіст. Я знаю, що у економістів, в тому числі від опозиції, багато аргументів, чому не можна цей ринок називати ринком. Це дикі умови!»

За словами пана Кацмана, «12 мільйонів гектарів землі невідомо куди розчинилися» і «невідомо кому приносять прибуток». Він висловив думку про те, що їх «треба повернути назад», але хто, кому і як має повертати ці гектари, не уточнив: «Фактично введення цього закону узаконить те, що вже вкрали. У нас за копійки скуплять землю. У нас селянство не зможе вкласти нікуди ці гроші, а просто піде витрачати їх в місто на розваги або ще на щось. Ми повинні зрозуміти, яку катастрофу ми запустимо одним таким дурним рішенням, не порадившись з людьми».

Чому це маніпуляція? Відкриття ринку не означає втрату землевласниками їхніх ресурсів. Воно лише дає власникам право самостійно вирішувати, що робити з їхньою власністю, коментує проєктний менеджер EasyBusiness, експерт «Реанімаційного пакету реформ» Дмитро Ливч.

«Після зняття мораторію селяни зможуть продати свої паї, проте дані опитувань свідчать, що лише 8% селян хотіли би продати свою землю протягом перших двох років, а ще 3% готові розглянути цю опцію пізніше. Більше того, продаж паїв власниками ніяким чином не означає, що “ми залишимося взагалі без ресурсів”, адже, на відміну від більшості інших товарів, вивезти українські землі з України неможливо», — роз’яснює експерт.

Що ж до «12 мільйонів гектарів землі, які невідомо куди розчинилися», то експерту не зовсім зрозуміло, що пан Кацман мав на увазі. «Якщо мова про землю, яка не була розпайована, то цифра у 12 мільйонів є явним перебільшенням, адже всього в державній та комунальній власності зараз знаходиться близько 10.5 мільйонів гектарів. Звісно, користування публічними землями в корупційних схемах є серйозною проблемою, але масштаби цієї проблеми пан Кацман перебільшує», — каже він.

Теза про те, що після відкриття ринку землю скуплять іноземці — ще одна маніпуляція, говорить Дмитро Ливч: «Після відкриття ринку ціна землі навпаки буде рости. Крім того, говорячи про те, що «селянство не зможе вкласти нікуди ці гроші, а просто піде витрачати їх в місто на розваги або ще на щось» експерт буквально принижує жителів сіл, стверджуючи, що вони не здатні самостійно приймати виважені рішення».

«Проти українських інтересів і вказівка МВФ»

12 листопада тему можливого запуску ринку землі на NewsOne коментувала економістка-міжнародниця Міла Мельничук. За її словами, українці не готові до запровадження ринку землі:  «Будь-якому експерту зрозуміло, що населення не готове. Ми не готові психологічно у стані війни, агресії і хаосу в країні, а саме — хаосу державного управління, приймати настільки важливі рішення. Я не кажу, що відкривати ринок землі — це погано. Але, як сказала депутат Королевська, в цих умовах це неможливо. На даному етапі це згубно і, звичайно ж, проти українських інтересів. Так, це вказівка МВФ».

Це маніпуляція? «МВФ справді послідовно виступає за відкриття ринку землі в Україні. Проведення структурних реформ, які необхідні для забезпечення макроекономічної стабільності країни, є однією з умов отримання фінансування від установи. На даному етапі українська економіка сильно залежить від отримання траншів від Фонду. Разом з тим, МВФ очікує, що за умов впровадження структурних реформ, країни будуть здатні обходитись без позик від установи. Тому впровадження земельної реформи – це не просто забаганка МВФ, а необхідний крок на шляху до забезпечення стійкої макроекономічної стабільності», — пояснює Дмитро Ливч.

«Ми втратимо не тільки землю. Ми будемо і менше їсти»

13 листопада в ефірі NewsOne коментар про ринок землі телефоном взяли у Дениса Жарких, якого представили політичним експертом. Жарких — ведучий іншого каналу Медведчука, «112». Раніше він неодноразово давав коментарі пропагандистському і антиукраїнському каналу NewsFront.

Денис Жарких раніше часто з'являвся в якості «експерта» в програмах Сергія Веселовського, який не приховує своїх радикальних антиукраїнських поглядів. У своїх коментарях Жарких часто розповідав про «низький інтелектуальний рівень» українського суспільства, доводячи, що нинішні події в Україні нібито збігаються з тим, що відбувалося в Німеччині 30-х років.

Тут Жарких сказав: «Для того, щоб вивести гроші, які будуть в тіні, потрібно просто зробити умови. Звідки з'являться гроші на ринку землі? Вони з'являться з кишень громадян, всіх причому. Не тільки сільських, а скоріше більше міських. Тому що, коли ринок закачується грошима, ці гроші повинні дати сільгоспвиробнику купити землю. Візьмуть в банку, або свої якісь витягнуть. Але потім вони їх заберуть, виходячи з того, що сільгоспвиробник закладе це в ціну продуктів».

Він також спрогнозував зростання цін на продукти і на житлово-комунальні послуги, якщо ринок землі відкриють: «Крім підвищення цін на тарифи, на тепло, на енергоносії, буде підвищення цін на харчі. А гроші ці всі підуть в банківську систему України. Крім як банкірам, це нікому і не буде вигідно. Ми втратимо не тільки землю. Ми будемо і менше їсти. Більше їсти будуть вони».

Чому це маніпуляція? Можна припустити, автор мав на увазі, що після відкриття ринку зросте вартість оренди та вартість землі, а це може вплинути на собівартість продукту агровиробників, коментує «Детектору Медіа» заступник директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський. «Але ринок сільськогосподарської продукції є дуже конкурентним. Отже, виробники не зможуть підвищити ціни. Вони будуть змушені підвищувати продуктивність, зокрема, через інвестиції, щоб залишитись конкурентноздатними. Тому я не очікую, що зростуть ціни», — каже експерт.  За словами пана Яблоновського, поступово буде змінюватись структура виробництва: «Сподіваюсь, що буде більше садівництва, ягідництва, зросте продуктивність засушливих районів завдяки зрошенню. В цьому випадку, ми будемо менше імпортувати фруктів та овочів, а більше мати українських. Це може сприяти здешевленню цих продуктів».

«Загрози розорення бізнесу»

12 листопада в ефірі каналу «112» політкоментаторка Олександра Решмеділова сказала, що після впровадження ринку землі для малого і середнього агробізнесу є загрози банкрутства. «Малий і середній агробізнес відсувається. Вони не зможуть, скажімо так, заволодіти тими сільськогосподарськими землями, на яких зараз працюють. Хтось під загрозою просто розориться, а у когось велике питання — чи зможе він робити продукт конкурентоспроможним», — вважає вона.

Чому це маніпуляція? «Як економіст, я не дуже розумію причинно-наслідковий зв'язок у цитаті. Якщо я її правильно розумію —  ті агрогосподарства, які не куплять землю, збанкрутують», — коментує Дмитро Яблоновський. Проте, по-перше, частиною реформи є впровадження програм кредитування на купівлю землі для малих та середніх фермерів. Отже, вони зможуть отримати пільгові кредити на купівлю землі, роз’яснює експерт.

«По-друге, не всі господарства захочуть бути власниками  землі. Хоча власність формує більш довгостроковий горизонт планування, але частину задовільняє оренда, і вони продовжать її орендувати. Частина землі знаходиться в довгостроковій оренді, відкриття ринку на неї не вплине. По-третє, лише 7% відповідно до опитувань планують продати свій пай. Отже, переважна частина земель залишиться в оренді», — каже пан Яблоновський.

Реалістичний та водночас оптимістичний сценарій за його точки зору — власники, які не обробляють землю самі, будуть поступово продавати паї тим, хто її обробляє:  «Це дозволить орендарям стати власниками, що збільшить їхній горизонт планування, бажання інвестувати. Малі та середні фермери зможуть купити землю в кредит на пільгових умовах. Частина агровиробників, які не готові грати в довгу, можуть піти з ринку. Але НЕ через банкрутство. Вони зможуть продати власний бізнес більш ефективним гравцям».

«Где вы такого наперсточника нашли?»

Велику частину випуску пропагандистської програми на телеканалі «Россия 1» 12 листопада напередодні голосування у ВР присвятили перспективам продажу землі в Україні. Тут знайшли негатив і у тому, що землю в Україні поки що не будуть дозволяти продавати іноземцям. Хоча саме іноземними землевласниками лякають суспільство політичні союзники Кремля в Україні. А в самій Росії іноземцям купувати землю… заборонено!

Відомий пропагандист Володимир Соловйов, який раніше відзначився озвучуванням численних фейків та маніпулятивної інформації про Україну, сказав: «Зеленский переводит землю в собственность де-факто олигархов, они превращаются в латифундистов. Латифундисты счастливы, потому что не пустят иностранные деньги, поэтому на этом рынке они цены поднимут, когда все скупят. Где вы такого наперсточника нашли?»

Після цього в ефірі увімкнули звернення президента Володимира Зеленського до українців, де він пояснював, в чому полягає обман із відкриттям ринку землі. Але Соловйов не дослухав і попросив вимкнути відео: «Не могу этого слушать, выключите».

Чому це маніпуляція? Недопуск на ринок іноземців знижує ціну землі, ставлячи у виграшне становище українські великі компанії, а також спекулянтів, каже експерт «РПР» Дмитро Ливч. Тому з економічної точки зору було б доцільніше відкрити ринок і для нерезидентів, вважає він.

«Разом із тим, говорити про серйозну концентрацію земель в країні з площею України не варто. На сьогодні 100 найбільших агрохолдингів орендують лише близько 15% від загальної площі угідь. Навіть якщо вони спробують викупити всю землю, яку орендують, на це піде дуже багато часу. Говорячи про спекулятивний капітал, навіть якщо допустити, що майбутня ціна землі буде дорівнювати поточній нормативно-грошовій оцінці (близько 1000 доларів США, хоча насправді очікується, що ціна буде набагато вищою), для придбання 200 тисяч гектарів (таке верхнє обмеження площі встановлене в поточному законопроекті, який 13 листопада був прийнятий у першому читанні), знадобиться 200 мільйонів доларів», — пояснює експерт.

Лише у 27 найбагатших українців загальна вартість активів перевищує цю суму. Тобто навіть якщо уявити, що всі ці люди вирішать продати свої статки та вкластися в українську землю, вони зможуть заволодіти лише близько 13.5% усіх угідь. «Більше того, великі латифундисти в Україні утворилися саме в умовах існування мораторію. В європейських країнах, де функціонує ринок землі, великих агрохолдингів немає. Також, говорячи про допуск іноземців, варто сказати, що в самій Російській Федерації купівля землі іноземцями заборонена», — додає пан Ливч.

«Зубожіння від слова зуби»

У цьому ж ефірі пропагандистської програми була присутня відома своїми проросійськими поглядами колишня депутатка від Партії регіонів Олена Бондаренко

Вона різко розкритикувала впровадження ринку землі в Україні, але не озвучила ніякої конкретики і змістовних аргументів: «Объявлять о том, что только украинский гражданин будет продавать или покупать... Довели людей. Есть в украинском языке слово, трудно переводимое на русский — зубожіння. То есть когда зубы на полку ты от нищеты, от бедности положил. И вот он в состоянии зубожіння для наших людей, которые владеют клочком земли в два гектара, предлагают продать. Конечно, они сейчас продадут за копейки эту землю. Конечно, часть людей и хотела бы этой реформы, потому что это единственный шанс хоть что-то сбагрить, продать и как-то просуществовать».Здається, з розумінням етимології слова «зубожіння» в пані Бондаренко проблеми.

Чому це маніпуляція? «Знову ж таки, згідно з опитуваннями, продати свою землю хочуть близько 11% землевласників. Більшість людей розуміє, що вартість землі з роками зростатиме, а тому не спішитиме з прийняттям рішення», — пояснює Дмитро Ливч.

Незабаром «Детектор медіа» опублікує докладний аналіз висвітлення теми відкриття ринку землі в українських медіа.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду