«Ніколи у нас не працювала»: у Фонді Бьолля попереджають про фейковий фейсбук-акаунт

«Ніколи у нас не працювала»: у Фонді Бьолля попереджають про фейковий фейсбук-акаунт

16:52,
31 Жовтня 2019
3309

«Ніколи у нас не працювала»: у Фонді Бьолля попереджають про фейковий фейсбук-акаунт

16:52,
31 Жовтня 2019
3309
«Ніколи у нас не працювала»: у Фонді Бьолля попереджають про фейковий фейсбук-акаунт
«Ніколи у нас не працювала»: у Фонді Бьолля попереджають про фейковий фейсбук-акаунт
Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні заявило про появу фейкової сторінки нібито «гендерної експертки», яка пише, що «працює» в цій організації. У Фонді це спростували та дали поради щодо безпеки в інтернеті.

На офіційній фейсбук-сторінці Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні зазначили, що багатьом користувачам Facebook надходили заявки у друзі з одного акаунту.

У профілі вказано, що нібито певна Галина Коваль є гендерною експерткою Представництва Фонду. Проте така людина ніколи не працювала у них, зазначають на сторінці.

«Ба більше, ніхто з нашої команди чи наших партнерок не знає, хто вона», — йдеться у дописі.

За словами представників Фонду, сторінка людини була створена на початку жовтня цього року, а профільне фото є стоковим. Це дізналися за допомогою сервісу перевірки фотографій.

«Будьте обережні, якщо додали її в друзі, — власник чи власниця цього фейкового акаунту бачитиме ваші закриті пости (тобто такі, що доступні для перегляду тільки друзям) та може загрожувати вашій безпеці. У постах Галина запрошує на події, які ми організовуємо, та репостить тематичні матеріали партнерських нам організацій, таким чином роблячи вигляд, що вона долучена до кола людей, які працюють з гендерною тематикою. Такі фейкові профілі можуть запрошувати вас до нібито подій, які насправді можуть бути пастками (наприклад, щоб зробити напад на активіст/-ок).», — зауважили представники Фонду.

У коментарях до допису користувачі зауважили, що знайшли фото, яке було використане для створення фейкового профілю, на сайті Amazon. Якщо перейти за посиланням, то можна прочитати, що це нібито авторка англомовних еротичних романів Менді Лейн:

Ряд користувачів поскаржилися Facebook на цей акаунт. Вірогідно після скарг, його заблокували. Але згодом у друзі деяким людям почали приходити заявки вже від нового акаунту нібито тієї самої людини. Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля як основне місце роботи там вже не вказують. Але вказують фах — «гендерна експертка».

На новій сторінці продовжують поширювати новини та події, пов’язані із гендерною тематикою:

 

Представництво Фонду ім. Гайнріха Бьолля дає кілька порад щодо безпеки в інтернеті:

— Контролюйте інформацію, яку ви розміщуєте на своїй сторінці. Майте на увазі, що все, що ви публікуєте, може хтось зберігати собі та використовувати пізніше від вашого імені.

— Вимкніть на телефоні функцію додавання геолокації до фотографій. Якщо ви поширюєте навіть фото затишного домашнього сніданку з автоматичною геолокацією, будь-хто може дізнатися, де саме ви мешкаєте.

— Не додавайте в друзі всіх поспіль. Шахраї можуть створювати фейкові сторінки людей, щоб отримати інформацію про вас, яка доступна тільки вашим друзям.

— Коли встановлюєте пароль — використовуйте поєднання великих та маленьких літер, цифр та знаків (такі як ,.?!$), а ще краще — увімкніть двофакторну авторизацію. Не встановлюйте такі очевидні паролі, як ваше ім’я, номер телефону чи набір цифр 1234567890. Також регулярно перевіряйте, з яких пристроїв і де було здійснено авторизацію. Це все ви можете перевірити ось тут.

— Не відкривайте підозрілі посилання, навіть якщо це посилання надіслали ваш друг чи подруга, — їхні сторінки могли зламати. У такому випадку зателефонуйте їм чи сконтактуйтеся в іншій мережі, щоб попередити їх про це.

— Якщо ви бачите, що до вас додається фейковий акаунт, ви можете поскаржитися на нього: перейдіть на сторінку людини, натисніть на кнопку з трьома крапками (вона знаходиться вгорі праворуч, поруч з кнопками «Друзі» і «Повідомлення»), а потім оберіть опцію «Надіслати запит на підтримку або скаргу на профіль».

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Twitter видалили фейкову сторінку Олега Сенцова.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду