Іспанське видання поширює фейки про Україну — співробітник Diario Sur

Іспанське видання поширює фейки про Україну — співробітник Diario Sur

11:31,
29 Березня 2019
1899

Іспанське видання поширює фейки про Україну — співробітник Diario Sur

11:31,
29 Березня 2019
1899
Іспанське видання поширює фейки про Україну — співробітник Diario Sur
Іспанське видання поширює фейки про Україну — співробітник Diario Sur
Автори:
Верстальник російськомовного додатку іспанської газети Diario Sur Руслан Цирулькевич заявляє, що видання поширює фейки про Україну.

Як пише Радіо Свобода, ця газета вже потрапляла у поле зору українського консульства. Воно зверталося до редакції кілька місяців тому із закликом припинити дезінформацію. Відповіді, однак, вони не отримали.

«Sur на русском» публікується як паперовий додаток газети Diario Sur, що виходить на півдні Іспанії. Вона спрямована переважно на російськомовних іммігрантів. На відміну від «основного» іспаномовного видання, додаток не має веб-сайту – тільки однойменну сторінку на Facebook, де з’являються дописи про культуру і дитячу психологію.

Водночас, як заявляють деякі співробітники газети, статті, що стосуються України, в російськомовному паперовому варіанті газети подаються заангажовано, а іноді взагалі містять неправдиву інформацію. Зокрема, верстальник «Sur на русском»   днями опублікував у соцмережах розповідь про те, що він місяцями безрезультатно бореться з фейками у цій газеті.

«Вони, розумієте, публікували новини, які брали казна-звідки – часто із таких сайтів, які я б назвав «фсб-шні одноденки», що по всій Європі розкидані: береш цю новину, що з латвійського, що з турецького сайту, а там текст приблизно однаковий. І вони ставили увесь цей треш і відверту «чорнуху» під брендом Sur», – зауважує медійник у коментарі Радіо Свобода.

За словами Цирулькевича, він кілька разів розмовляв на цю тему з головним редактором російськомовного додатку, після чого джерела почали вказувати, але загальний стиль викладення новин залишався таким самим. Як розповідає чоловік, місяць тому він також звернувся до видавців іспаномовної газети.

«Вони мене попросили зробити повністю за рік огляд новин, як усе це робилося. Я це все зробив, приніс їм понад сотню сторінок. Виявилось, там майже у кожному номері не вказувались джерела, звідки бралася інформація, фейки там були. Я показав, як дискредитується Україна, бо це завжди якісь «нацисти», завжди все погано. Тобто йшлося про таке компілювання негативне і так далі. Вони мене вислухали і начебто погодилися, але от минув місяць... Позаминулого тижня знову була якась новина – про сурогатних матерів із України, і це ніби, як я розумію, головна новина тижня. Тобто нічого не відбулося, я не бачу жодних результатів», – каже Руслан Цирулькевич.

Радіо Свобода направило листа головному редактору «Sur на русском» Олені Хакімовій із проханням прокоментувати ситуацію, але на момент публікації матеріалу видання не отримало відповіді.

Тим часом, як зазначили у коментарі Радіо Свобода в консульській службі МЗС України, вони планують дослідити ситуацію, про яку написав Цирулькевич, та відреагувати на неї.

Нагадаємо, нещодавнє дослідження зафіксувало 2 тисячі випадків поширення неправдивої інформації про Україну за останні 4 роки.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Diario Sur
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду