У новому фейку розказали по загрозу втрати Україною безвізу через кір

У новому фейку розказали по загрозу втрати Україною безвізу через кір

13:23,
15 Березня 2019
2991

У новому фейку розказали по загрозу втрати Україною безвізу через кір

13:23,
15 Березня 2019
2991
У новому фейку розказали по загрозу втрати Україною безвізу через кір
У новому фейку розказали по загрозу втрати Україною безвізу через кір
Автори:
Онлайн-ресурси зманіпулювали словами президента Асоціації психіатрів України Семена Глузмана, щоб поширити черговий фейк.

Маніпуляцію викрив StopFake. 7 березня Семен Глузман в ефірі 112 каналу  розповів, про свої перемовини з невідомим європейським депутатом.

«Чим це загрожує, я знаю. За словами одного з депутатів європейських, в закритому режимі вже у деяких країнах обговорюється можливість закриття кордону з нами. І жодні безвізи нам не допоможуть», — зазначив він.

Тобто пан Глузман говорив про кулуарні переговори в деяких (!) країнах Європи. Утім 10 березня на сайті «Главред» вийшов матеріал під назвою «”Безвіз не допоможе”: експерт розповів про неочікувані наслідки спалаху кору». Переказ експертом слів невідомого депутата перетворили на доконаний факт. «Спалах кору загрожує Україні втратою безвізового режиму з рядом країн Європи», — пише сайт.

Далі інформацію з посиланням на «Главред» поширив російський пропагандистський ресурс «Украина.ру». «Європа може відмінити безвіз через епідемію кору на Україні», — пише ресурс у заголовку, хоча у тексті сам роз’яснює, що мова йде про «ряд країн Євросоюзу». А розмова з ведучою у студії 112 каналу вже перетворилася на «заяву» Семена Глузмана.

Аналогічним чином подали інформацію сайти Replyua.net та пропагандистський NewsFront. Крім того, інформаційну маніпуляцію поширив і білоруський сайт «БелНовости».

StopFake нагадує, що 19 грудня 2018 року Європейська Комісія опублікувала другий звіт щодо виконання вимог безвізового режиму вісьмома країнами Східної Європи та Західних Балкан, зокрема й Україною. У документі наголошується, що всі країни виконують ці вимоги, але повинні вжити додаткових заходів по боротьбі з корупцією та нерегулярною міграцією. Нічого про рівень захворюваності на кір або інші інфекційні хвороби та їхній вплив на безвіз там немає.

Нагадаємо, нещодавно «зливні бачки» активно розповсюджували інші фейки про скасування безвізу для України. А дослідники у Європі та США намагаються оцінити вплив російських інтернет-тролів на поширення кору.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
kor.ill.in.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду