Вакцина від фейків: як працює гра Get Bad News

Вакцина від фейків: як працює гра Get Bad News

10:00,
21 Серпня 2018
4681

Вакцина від фейків: як працює гра Get Bad News

10:00,
21 Серпня 2018
4681
Вакцина від фейків: як працює гра Get Bad News
Вакцина від фейків: як працює гра Get Bad News
Творець гри Get Bad News Руурд Оостервоуд (Ruurd Oosterwoud) розповів MediaSapiens про те, кому й навіщо потрібна ця гра та як вона працює.

Міжнародна команда науковців, журналістів та медіаекспертів Drog створила онлайн-гру Get Bad News, мета якої — показати, як створюються й поширюються фейкові новини. Якщо гравець робить усе «правильно», то він проходить шлях від публікації першого розгніваного твіта до власного новинного сайту з тисячами підписників та високим рівнем довіри.

Розробники поділили гру на шість умовних квестів, які пояснюють прийоми, що використовують для залучення аудиторії творці фейків. Це — імперсоналізація, тобто анонімність джерела «новини» або коли автор фейку видає себе за іншого, відомого спікера чи видання; тролінг; використання емоцій замість аргументів; конспірологія замість аналітики; дискредитація спікерів, джерел або ЗМІ; поляризація думок.

За кожну успішну кампанію з просування такого контенту гравець отримує значок. Прикинулись у Twitter офіційним акаунтом ООН чи Дональда Трампа? Значок «Уособлення». Зіграли на почуттях читачів за допомогою чутливої теми? Отримайте значок «Емоції». Налаштували групу підписників проти уряду? Значок «Поляризація».

У кожному з квестів за допомогою підказок та завдань гравцеві пояснюють, як розкрутити фейкову новину — обирати чутливі й емоційні теми, посилатися на вигаданих свідків та анонімні джерела, підключати армії ботів, щоб історії виглядали більш масовими та важливими, робити вірусні меми, які легко підхопить аудиторія.

При цьому важливо чергувати вигаданий контент зі справжнім, щоби лічильник довіри не падав катастрофічно й читачі продовжували читати й цитувати ваш сайт. У грі важливою може бути навіть така деталь, як слоган чи назва, яку ви оберете для своєї «фейкової імперії». Вони мають бути достатньо серйозними і при цьому апелювати до читачів. Головна мета — залучити максимум фоловерів.

У кінці гри ви отримаєте «сертифікат експерта з фейкових новин», яким можна поділитися в соцмережах, та кинути виклик друзям, щоби вони теж спробували стати майстрами фейків.

Засновник Drog Руурд Остервуд (Ruurd Oosterwoud) розповів MediaSapiens, що з моменту запуску у гру зіграли близько 170 тисяч осіб, хоча творці не дуже розкручували її в мережі.

— Пане Оостервоуд, розкажіть про ідею появи Get Bad News.

Ідея гри з'явилася невдовзі після референдуму щодо угоди про асоціацію з ЄС для України, коли я зрозумів, що дезінформація може стати проблемою й тут. Загалом я працював у цьому напрямі з 2015 року. Темою мого магістерського диплому було поширення дезінформації навколо вбивства Бориса Нємцова. Крім того, я був стажером-дослідником в МЗС Нідерландів і працював над темою російської дезінформації. Тоді я побачив перші відповіді на цю загрозу — підтримку незалежної журналістики, появу нових фактчекінгових ініціатив. Але після референдуму я зрозумів, що це ніколи не вирішить проблеми, оскільки вона може існувати і в потужному медіасередовищі. Це був момент, коли я придумав ідею просто показати й навчити людей, як легко створювати дезінформацію, об'єктивно продемонструвати її технічний бік. Ми почали створювати генератор фейкових новин із середини 2016 року, який у процесі перетворився на гру Get Bad News. Її першу версію ми запустили в Нідерландах у вересні 2017 року.

Щодня в Get Bad News грає кілька сотень людей, але після того, як про неї пишуть у медіа, спостерігається пік відвідуваності. У той же час ми ніколи активно не просували гру.

— У грі є невелике дослідження — яка його мета?

Відповіді гравців використовуються дослідниками з Лабораторії соціальних рішень у Кембриджському університеті. Вони хочуть з’ясувати, чи стають гравці стійкішими до дезінформації на основі теорії, яка називається інокуляцією. Якщо пояснювати простими словами, то гра працює як вакцина. Вона ослаблює вірус фейкових новин, а за допомогою дослідження ми перевіряємо, чи у гравців у головах утворилися «ментальні антитіла». Результати все ще потребують доопрацювання, але вже є попередні розробки, їх можна почитати в мережі.

Фото: Приклад запитання для дослідження в Get Bad News. Гравцям показують кілька заголовків новин та просять оцінити, наскільки вони викликають довіру за шкалою від 1 до 7.

— Які ще програми та курси про дезінформацію створила DROG?

Ми також учимо школярів, як робити й розповсюджувати фейкові новини. Ми дозволяємо їм публікувати їх на наших власних сайтах підроблених новин, які також є «вакцинами» (як і гра Get Bad News. — MS). Кожен, хто клацає на новину, бачить, як вікно, в якому пояснюється: новини є фейками, вас обдурили. Ми ставимо за мету дати дітям зрозуміти, наскільки легко робити правдоподібні фейкові новини, а також показати, як вони самі можуть посилити цю проблему, бездумно клацаючи й поширюючи інформацію в мережі.

Ми вимірюємо результати цієї роботи: середній шкільний клас «вакцинує» 2000–5000 унікальних відвідувачів за 24 години. У нас була одна особливо успішна історія — розповідь про теплову хвилю в Нідерландах (задовго до того, як це сталося насправді), яка зібрала 800 тис. унікальних відвідувачів, тобто 5 % від населення країни.

Ми працюємо над великою кількістю проектів, але завжди керуємося своїм головним принципом: не бійтеся маніпуляцій, але вчіться розпізнавати їх техніку, й найкращий спосіб — створювати їх власноруч. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду