Комісар ЄС розповів про план Брюсселя по боротьбі з пропагандою Росії

Комісар ЄС розповів про план Брюсселя по боротьбі з пропагандою Росії

12:27,
21 Червня 2018
2103

Комісар ЄС розповів про план Брюсселя по боротьбі з пропагандою Росії

12:27,
21 Червня 2018
2103
Комісар ЄС розповів про план Брюсселя по боротьбі з пропагандою Росії
Комісар ЄС розповів про план Брюсселя по боротьбі з пропагандою Росії
Автори:
Європейський комісар з питань безпеки Джуліан Кінг (Julian King) каже, що ЄС тепер краще розуміє, як Кремль поширює дезінформацію.

Як пише  The Guardian, завдяки детальному моніторингу ЄС було каталогізовано понад 4 тис. прикладів дезінформації. Серед них була інформація про отруєння Скрипалів у Солсбері та збитий літак MH17.

«Завдяки цьому ми тепер краще розуміємо основні інструменти, канали та меседжі кампанії з дезінформації Кремля», — запевнив Кінг.

ЄС має ряд заходів, що спрямовані на протидію маніпуляціям та фейкам

Наприклад, в інтернет-платформ вимагатимуть більшої прозорості щодо того, хто використовує мікро-вибірки для розповсюдження меседжів.

Кінг підкреслює, що зараз інструменти у соціальних медіа можуть бути дуже легко використані — державами чи іншими зацікавленими сторонами — для того, щоб зруйнувати демократичні системи та використати їх як зброю.

«Те, що раз було відкинуте, як фантазії, дуже швидко увірвалося у світ фактів в різних аспектах: від угоди про асоціацію між Україною та ЄС, до референдуму про членство у ЄС чи виборів президента, які повинні бути чесною грою», — каже він.

Три форми зловживань у соціальних мережах

Країни-члени ЄС невдовзі мають опублікувати свої плани щодо протидії втручанням у вибори та способам отримати дані виборців. Комісія прагне згуртувати зусилля, щоб подолати небезпеки від маніпуляцій у соціальних мережах, яку називає «сучасною зброєю масового знищення».

Зловживання у соціальних мережах, за словами пана Джуліана, має три форми:

-        витоки, що спрямовані на зміну громадської думки через появу шкідливої інформації у «потрібному місці» під час кампанії;

-        фальшиві новини, які допомагають розгойдати громадські настрої та вплинути на результат;

-        розповсюдження цілеспрямованих меседжів на базі психометрії, для чого використовують детальні дані про користувачів (тобто те, що зробила Cambridge Analytica).

У найближчі тижні очікується схвалення кодексу, який має роз’яснити користувачам інтернету, чому вони бачать ті чи інші меседжі та пости у соціальних мережах.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens повідомляв, що Cambridge Analytica отримала дані 2,7 млн користувачів Facebook з ЄС.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
ec.europa.eu
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду