Французький канал Canal+ показав антиукраїнський фільм, незважаючи на протести України

Французький канал Canal+ показав антиукраїнський фільм, незважаючи на протести України

10:48,
2 Лютого 2016
2927

Французький канал Canal+ показав антиукраїнський фільм, незважаючи на протести України

10:48,
2 Лютого 2016
2927
Французький канал Canal+ показав антиукраїнський фільм, незважаючи на протести України
Французький канал Canal+ показав антиукраїнський фільм, незважаючи на протести України
Автори:
Найбільший французький розважальний телеканал Canal+ , незважаючи на протести України, показав авторський документальний фільм «Україна: маски революції» Поля Морейри, який подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди.

Про це свідчить програма телеканалу та повідомляє низка російських ЗМІ, які проявили велику увагу до трансляції цієї стрічки у Франції, – зокрема видання «РБК».

Фільм Поля Морейри, який розповідав про події в Україні 2013-2014 років, вийшов на телеканалі Canal+  1 лютого о 22.30 за місцевим часом. Повторний показ відбудеться на каналі Canal+ Decale 8 лютого о 15.10.

Згідно попередній анотації французького видання Télécâble, Поль Морейра у стрічці «розкриває справжні обличчя української революції». «Участь ультраправих озброєних груп [у протестах на Майдані] давно ігнорується», - йшлося в анотації. Поль Морейра також наголошує на підтримці націоналістів Вашингтоном і заявляє, що «масове вбивство в Одесі було скоєне українськими націоналістами».

«Морейра, проаналізувавши події, що сталися на Майдані, дійшов висновку, що народними протестами в своїх інтересах скористалися націоналістичні угрупування, такі, як заборонений в Росії "Правий сектор". "Вони скористалися слабкістю державних інститутів на Україні і створили власні добре озброєні і підготовлені загони і почали диктувати свою волю владі", - констатував автор фільму», - пише про фільм російське видання «РБК».

Водночас журналіст Бенуа Віткін у своїй статті у впливовому французькому виданні Le Monde, присвяченій «спеціальному розслідуванню» пана Морейри, зазначає, що режисер «дає спотворене уявлення про конфлікт в Україні». Журналіст закидає Полю Морейрі багато помилок і пише, що головна з них – замовчування у фільмі агресії Росії проти України.

«Ми були шоковані через безсоромне перекручування фактів нібито в країні (Україні. – Ред.) при владі крайні праві; незрозумілу відсутність російської агресії в цій історії; смішно обгрунтовану антиамериканську одержимість. Канал лише втратить від цього фільму», - цитує журналіста Le Monde Бенуа Віткіна «Укрінформ».

Він також зазначає, що замість аналізу геополітичної ситуації у регіоні, автор фільму робить таємничі натяки на зв’язок українських протестів із США. Журналіст констатує, що замість зривання масок Поль Морейра надягає глядачам шори.

Варто зазначити, що Бенуа Віткін працював в Україні, у зоні АТО на Донбасі і може оцінювати ситуацію безпосередньо.

Фільм «Україна: маски революції» спричинив також велику дискусію серед інших французьких експертів та української громади, зазначає «Укрінформ».

«Canal+ заговорив мовою Кремля», - написав у блозі «Комітет-Україна» на сайті Libеration Рено Ребарді.

На думку французьких експертів з питань України Анн Колін-Лебедєв та Юлії Шукан, «фільм сповнений великих і малих фактичних помилок, які ріжуть око фахівцям, але, ймовірно, є непомітними для широкої громадськості». Про це вони написали вони в спільній статті «Відповідь Полю Морейрі» на порталі журналістських розслідувань Mеdiapart.

На їхню думку, дивує взагалі підхід режисера, який навіть не звернувся до французьких експертів, постійних або спеціальних кореспондентів, що працювали в ці дні в Україні. «Ніхто навіть не запитав тих, хто там був», - написали вони.

Колін-Лебедєв та Шукан дорікають Полю Морейрі, що той, попри зусилля справити хвилююче враження від розслідування, не запропонував нових фактів, а використав лише звичайну риторику російських ЗМІ та меседжі з промов Володимира Путіна.

Французький документаліст португальського походження Поль Морейра у своїй відповіді на критику фільму, яку наводить російський телеканал RT (Russia Today), сказав, що здивований вимогами заборонити фільм і «тиском» посла України на Canal+. «Це те, що мене дивує найбільше. Бо мені здається, що Україна повинна в терміновому порядку поставити питання про воєнізовані формування», - цитує його RT. Він також намагався виправдати свої помилки, які навів Бенуа Віткін (наприклад, що українські націоналісти виготовляють у сараях танки нового покоління), тим, що лідер «Азову» Андрій Білецький брав участь у подіях на Майдані та на сході України.

Журналістка українського видання «Новое время» Христина Бердинських, яка передивилася 52-хвилинну стрічку пана Морейри, зазначає: «Я б стільки не писала про фільм, але його показуватимуть на дуже популярному телеканалі. Вже хотіла просити найрадикальнішу українку в Парижі Ірену Карпу організувати Майдан в понеділок, але вирішила, що це погана ідея. Режисер чекає скандалу і галасу. Адже тільки він не побоявся розповісти правду про події в Україні, про те, про що мовчать західні медіа».

Вона також констатує, що їй прикро за французьких друзів-колег, які останні два роки неупереджено висвітлювали події в Україні, ризикували життям і побували у всіх гарячих точках. «Коли захоплювали Слов'янськ, Донецьк, були на місці катастрофи малазійського Боїнга, їздили взимку в Дебальцеве. Та й про радикалів і не радикалів, націоналістів і батальйони теж писали багато разів. Ви нічого не зрозуміли, і тільки один цей геніальний режисер розкрив "змову неонацистів", який підтримують американці і особисто Нуланд», - написала Христина Бердинських.

За її словами, максимум, чого гідний цей фільм - показу на російських телеканалах НТВ або «Россия 24». «Режисер з таким самим успіхом міг би зняти фільм про поїздку французьких депутатів до Криму і показати його в Україні, з посилом, що так думає все французьке суспільство», - зазначає журналістка.

Наразі реакція Посольства України у Франції на ігнорування каналом Canal+   прохання не показувати антиукраїнську стрічку невідома.

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до найбільшого розважального телеканалу країни Canal+ з проханням відмовитися від показу стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди.

Посольство України почало переговори з каналом і звернулося із листом до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре. Українські дипломати також запропонували для показу добірку документальних фільмів про події в Україні.

«Версія пана Морейри про події в Україні, у тому числі - незаконну анексію Криму, це солодка музика для вух прихильників теорії змови і проросійської пропаганди, що ставить цю стрічку на один щабель із гіршими зразками дезінформації», - підкреслюється в заяві.

У гонитві за сенсаційністю цей «документальний фільм» використовує примітивні методи журналістської маніпуляції, у тому числі – шляхом маніпулювання коментарями респондентів, які були спотворені в перекладі, і сфабрикованими зображеннями, зазначають українські дипломати. На їх погляд, автор створив фільм, що генерує міфи і вводить глядачів в оману щодо трагічних подій, які Україна пережила останнім часом.

«Спроби пояснення цих подій як операції, яка фінансується Сполученими Штатами, є не тільки хибними, а й абсолютно нешанобливими по відношенню до наших співгромадян, убитих в центрі Києва за відстоювання демократичних устремлінь своєї країни», - наголошується в тексті.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Кадр з фільму. Фото: lemonde.fr
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду