Lenta.ru перекрутила доповідь комітету британського парламенту щодо України

Lenta.ru перекрутила доповідь комітету британського парламенту щодо України

15:22,
23 Лютого 2015
3169

Lenta.ru перекрутила доповідь комітету британського парламенту щодо України

15:22,
23 Лютого 2015
3169
Lenta.ru перекрутила доповідь комітету британського парламенту щодо України
Lenta.ru перекрутила доповідь комітету британського парламенту щодо України
Російське інтернет-видання заявило, що «у британському парламенті засудили втручання ЄС в ситуацію в Україні».

Новина із таким заголовком була опублікована 20 лютого з посиланням на доповідь Комітету зі справ ЄС Палати лордів британського парламенту. Маніпулятивний переклад помітила ініціатива StopFake.

«Як відзначено у заяві, «ЄС та опосередковано Великобританія винні у тому, що втрутилися в цю кризу, діючи ніби сновиди», - написала Lenta.ru. Проте згадану цитату з доповіді російське інтернет-видання перекладає неточно.

Оригінал: «An element of ‘sleep-walking’ was evident in the run-up to the crisis in Ukraine, and important analytical mistakes were made by the EU».

Переклад: «Очевидним є елемент «лунатизму» при заангажуванні в кризу в Україні, а також ЄС допустився суттєвих аналітичних помилок». Таким чином, британські парламентарі критикують ЄС не за саму участь у вирішенні конфлікту, а за недостатню підготовленість країн-членів ЄС.

«Втрата колективного аналітичного потенціалу послабила здатність держав-членів прочитати політичні зсуви в Росії та запропонувати авторитетну відповідь. Цей брак розуміння та потенціалу було чітко видно під час кризи в Україні, але ще й до цього ЄС не врахував виключний характер України та її унікальне місце в регіоні», - сказано у доповіді.

Натомість у документі неодноразово згадується про російську інтервенцію на східну Україну. Більше того, Комітет зі справ ЄС вітає єдність, з якою члени ЄС засудили дії Росії та вимагали відповіді: «Ми сподіваємося, що ця єдність триватиме надалі. Однак, схоже, існує все менше консенсусу на конструктивному шляху вперед, що загрожує втратою нинішньої єдності». Також британські парламентарі «вітають єдність членів ЄС довкола амбітного пакету санкцій проти Росії».

Члени Комітету наголосили на особливій відповідальності Великобританії, як одного з підписантів Будапештського меморандуму. «Уряд не був настільки активним та помітним щодо цього питання, наскільки міг би», - йдеться у одному з висновків доповіді.

Нагадаємо, на початку лютого російські ЗМІ поширили спотворену заяву президента Франції Франсуа Олланда.

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду