Ведучих та журналістів програми «Анатомия дня» на НТВ занесено на Дошку ганьби

Ведучих та журналістів програми «Анатомия дня» на НТВ занесено на Дошку ганьби

00:00,
23 Вересня 2014
2248

Ведучих та журналістів програми «Анатомия дня» на НТВ занесено на Дошку ганьби

00:00,
23 Вересня 2014
2248
Ведучих та журналістів програми «Анатомия дня» на НТВ занесено на Дошку ганьби
Ведучих та журналістів програми «Анатомия дня» на НТВ занесено на Дошку ганьби
Імена ведучих Андрія Норкіна, Анни Янкіної та журналіста Дмитра Зайцева занесено на Дошку ганьби брехливих журналістів за викривлення інформації про події в Україні.

Програма «Анатомия дня» виходить на телеканалі НТВ з 1 вересня 2014 року й висвітлює події в Україні за допомогою чуток та недостовірної інформації. Окрім того ведучі та журналісти програми не дотримуються балансу при висвітленні конфлікту та вибірково озвучують повідомлення й заяви, що позбавляє глядача можливості побачити виважену картину дня.

Зокрема, 3 вересня ведучий Андрій Норкін зманіпулював заявою міжнародної організації Human Rights Watch з метою нав’язати глядачеві суб’єктивну думку та подати її у вигідному для російської пропаганди світлі: «Почти не осталось сомнения в том, что украинских политиков меньше всего интересует судьба обычных украинцев. За последние три месяца только в Луганске погибли около 300 мирных жителей и ответственные за это именно в Киеве. По крайней мере, об этом же заявляет международная организация Human Rights Watch. По данным правозащитников силовики вели беспорядочный огонь по жилым кварталам, в том числе, с использованием запрещенных кассетных бомб. Теперь город в бедственном положении, даже несмотря на оказанную Россией гуманитарную помощь». Водночас ведучий змовчав про згадані в тій же заяві Human Rights Watch звинувачення бойовиків у скоєнні злочинів. Наприклад, міжнародна організація назвала бойовиків «швидше за все відповідальними» за артилерійський обстріл села Красний Яр 10 серпня. Повідомивши глядачам лише частину заяви стосовно української армії, ведучий тим самим покриває дії бойовиків.

Ведуча Анна Янкіна у випуску програми за 10 вересня представила глядачам жінку, нібито черницю, яка стала «бійцем донецького ополчення». Жінка нібито приїхала в Україну кілька років тому після того, як прийняла православ’я: «Маргарита Зейдлер, немка, в прошлом монахиня. Теперь она боец донецкого ополчения. Вот так она выглядела несколько месяцев назад. Скромная послушница из киевской общины. А это она сейчас — умеет стрелять, знает, как оказать первую помощь раненым. Обитель Маргариты была захвачена Нацгвардией. Тогда она решилась, что с “укрофашизмом” — это ее собственное выражение — будет бороться». Водночас цю ж особу за 10 днів до цього у програмі «Профессия – репортер» на НТВ було представлено як німецьку журналістку. В іще раніших згадках у російських ЗМІ вона фігурувала як медсестра або ж корінна австрійка.

Зображення – facebook.com/adagamov

Дмитро Зайцев, вибравши для програми за 2 вересня недостовірну інформацію, підготував сюжет, у якому твердження суперечать одне одному.

«Дмитрий Зайцев: Разбирая свежие трофеи бойцы Беркута сразу находят повод для международного скандала.

Боевики: По-польски написано. Мы в польском не очень — больше в русском.

Дмитрий Зайцев: На каком языке говорили хозяева амуниции  теперь уже не узнаешь, но снаряжение у них явно не украинское.

Боевики: Польская пластина. Но кроме польских попадаются точно такие же, но здесь USA написано.

Дмитрий Зайцев: Впрочем, для беркутовцев это далеко не новость. Ведь о натовских бронежилетах и винтовках для Нацгвардии здесь знают давно. А вот наркотики в окопах увидели впервые.

Боевики: Антишоковым колю своим, то что мне выдается, а ему все равно — что уколол, что не уколол. Он разговаривает, без глаза, с осколком, как будто с ним ничего. Понимает осознанно, я ему задаю вопросы, а он на них отвечает. Это не нормально. Я далекий от наркотиков, но это не нормально».

Водночас глядачам не показано «сенсаційної» знахідки з наркотиками. Ба більше, на початку сюжету Дмитро Зайцев стверджує, що можливості дізнатися, якою мовою говорили військові, немає, оскільки вони загинули. Після цього один із героїв сюжету заявив, що розмовляв з одним із військових та ставив йому запитання. Наприкінці сюжету журналіст розповідає, що бойовики це шахтарі з однієї бригади, хоча спершу називав їх беркутівцями. Метою сюжету було нав’язати глядачеві висновок, що на боці української армії воюють найманці, фінансовані Заходом. Для цього використано бронежилет із написами польською мовою. Натомість ЗМІ неодноразово повідомляли про волонтерів, які збирають кошти на підтримку українських воєнних та закуповують амуніцію в Польщі й інших країнах. Окрім цього, Польща в рамках офіційної допомоги передала українські армії дві тисячі бронежилетів. А отже бронежилет із польськими написами не є достатнім аргументом для висновку про міжнародний скандал. Який журналіст нав’язав своїм глядачам.

Детальніше з прикладами маніпуляцій у програмі «Анатомия дня» на НТВ можна ознайомитися на fameandshame.telekritika.ua.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Дошка ганьби брехливих журналістів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ntv.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду